Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jako stádo ovcí

Taky si občas připadáte jako zatoulaná ovce, kterou žene pes zpátky ke stádu? Kam jde jedna, jdou i ostatní. Jenže pro ně je to aspoň přirozené.

 

Strávila jsem týden v Calgary a opouštím ho se smíšenými pocity. V Čechách jsem chvíli nebyla, ale předpokládám, že Vánoce už odtamtud definitivně zmizely (když opominu náš obývák, kde se stále ještě stydí nahý smrček, stojící v hromadě vlastního jehličí). Calgary Vánocemi však stále žije. Umělé stromky, ověšené cinkrlaty, se klátí ve větru, hotelové recepce denně bombardují lidi koledami, profláknutými až hanba a na každém rohu si stále můžete koupit vánoční ozdoby. Aspoň, že jsou zlevněné. Jen Santa Clausové se stáhli do ústraní a nahradili je „bezhausové", jak pojmenovala místní bezdomovce kamarádka Anička. Nejsem hyena a v tragických lidských osudech nevidím žádný důvod ke vtipkování. Ale většina těchhle zmařených lidských životů má na nohou nové adidasky, v ruce kafe ze Starbucksu (do kelímku „grande" se pak vejde hodně mincí) a z každé kapsy jim čouhá krabička cigaret. Práce je všude dost a kdo chce, ten si ji taky najde.

Vánoce v lednu jsou divné, ale jejich přímý přechod ve svatého Valentýna mi přijde už vyloženě ujetý. Nic netušíc jsem vlezla do obchoďáku a hlavou pokynula blikající vzrostlé jedli, ověšené rolničkami. Prokličkovala jsem mezi regály se zlatými řetězy a plastovými sněhuláky a natěšeně vyrazila do „normálního" prostředí. Jenže za vánočním dusnem na mě zcela nečekaně a bez varování spadla růžová bomba. Valentýnské šílenství. Když jsem míjela všechny ty stojany s přeslazenou tématikou, měla jsem pocit, jako bych se až po bradu brodila cukrovou vatou. Ale umyvadlo na ulepené ruce nikde. Růžové obálky a v nich lístky se sladkými kecy, plyšová zvířata, polštářky, koberečky, navoněné kapesníčky, mýdla a romantické spodní prádlo, které se jako satén jenom tváří (ale zase si s ním můžete být jisti, že vám to bude v posteli jiskřit). 

A mezi tím vším se proplétají různí lidé z různých míst a různého společenského postavení. Všechny je však spojuje členství v zotročeném davu, který byl do Wal-martu (Intersparu, Tesca..) vyhnán šílenými výzvami prodejců. Únor tu totiž bude co nevidět a už už byste měli shánět důkazy lásky pro své nejbližší. Stála jsem tam jak trubka, lidi do mě vráželi a hrabali se ve všech těch růžových hromadách. Jedna paní si dokonce (zřejmě v rámci úspory času) zkoušela sexy noční košilku přímo na scéně, mezi psími granulemi a regálem s pantoflemi. Paní byla bohužel asi o tři velikosti větší než košilka a to v kombinaci s vytahanou mikinou, kterou se snažila pod průsvitný hadřík taktéž vměstnat, už vůbec sexy nebylo. Kolem ní se občas prohnal jiný zákazník, který v ruce triumfálně choval valentýnské překvapení pro svou drahou polovičku. Překvapení, které za měsíc rozbalí každá druhá drahá polovička v Calgary. Nutno říct, že s hraným nadšením. 

Nemám nic proti svátkům, ani těm zvrhlým. Miluju  Vánoce i Velikonoce (i když v některých zemích stále nemůžou překousnout, že chlap seřeže ženskou vrbovým proutím a ona u toho ještě vesele juchá). I kytka na MDŽ mě umí poslat do kolen (ověřeno předešlým rokem, kdy jsem ji fakt dostala..a nebylo to z recese!) a neodsuzuji ani svátky přivlečené z jiného konce světa.

Nedávný zážitek z obchoďáku mě ale donutil se na chvíli zastavit. Proč vlastně tohle všechno děláme? Pořád se za něčím ženeme. Od dětství nám vtloukají do hlavy, že bez ostrých loktů se nikam nedostaneme. „Musíš stoupat, nebát se, být nejlepší! Žádné vítězství není bez obětí.." A tak lidé stoupají, nebojí se a nehledí napravo nalevo. Život se pro ně stává rutinou, každý den je minutu od minuty stejný. V zimě jim výzdoba a koledy připomenou, že jsou Vánoce, což znamená utrácet peníze a dávat dárky. Hned nato na ně dýchne ona růžová valentýnská atmosféra, tedy povel, aby si vzpomněli na lidi, které mají rádi. Tak prolétnou obchoďákem a v poklusu, s telefonem u ucha a nakousnutým hamburgerem v ruce tu nezbytnou nutnost vyřídí. Mají to z krku a jsou na sebe pyšní, že to zvládli tak rychle a levně.

Jenomže proč? Neměli bychom si na ty, kteří pro nás něco znamenají, vzpomenout i jindy? Musíme čekat, až nám to připomenou výlohy a znělky v televizi? Stáváme se nedobrovolnými otroky moderní doby. Možná stoupáme, to jsme vždycky chtěli, ale přicházíme o to podstatné. Radost ze života a z prosté přítomnosti lidí, se kterými je nám fajn.

 Při pohledu na tu velkou paní s malou košilkou jsem si něco uvědomila. Sice vypadala hrozně, když se zoufale snažila stáhnout ten kus hadru přes svůj obrovský, vyvinutý hrudník, ale to, co dělala, mělo nějaký důvod. Možná jenom držela krok s davem, ale radši bych věřila tomu, že chtěla někoho potěšit. Snad chtěla být krásná pro manžela (to ať si ale proboha nebere tu košilku). Možná zatoužila pobavit půlku Wal-martu. To se jí povedlo určitě.

Ještě je hodně lidí, kteří na podobné „hurá akce" kašlou a řídí se sami sebou. Těm, na kterých jim záleží, to dají najevo klidně i stokrát za den, je-li to nutné. Bohužel přibývá takových, kteří pro samé stoupání zapomínají na svět kolem sebe a větu „mám tě rád" procedí mezi zuby pouze čtrnáctého února. 

Zkuste se někdy zastavit. Vykašlete se aspoň jednou na pracovní jednání, které se nesmí odložit a sabotujte tu důležitou poradu. Ona se bez vás určitě obejde. Alespoň jednou jedinkrát věnujte svůj čas lidem, které máte rádi. Oni tu na nás nebudou čekat věčně..

Autor: Šárka Razýmová | čtvrtek 14.1.2010 0:30 | karma článku: 27,97 | přečteno: 2645x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Home office

Tuhle jsem se v práci houpala na židli a soustředěně kousala firemní propisku. Pohled mi občas zabloudil do barevného podzimu za oknem, v kochacích pauzách jsem nepřítomně hypnotizovala klávesnici a otevřený časopis, co ležel na ní. Byla sobota.

29.10.2014 v 10:28 | Karma: 32,19 | Přečteno: 5130x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Tradááá.... ??

Pokud někdo v závěru naší velkolepé golfové show čeká happyend, dost možná ho zklamu. Jak samo slovo napovídá, musel by být nějaký konec. A tady se rozhodně nekončí!

1.9.2014 v 9:16 | Karma: 16,86 | Přečteno: 842x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moje Koruna Himálaje

Vylezla jsem společně s Radkem Jarošem na K2. V myšlenkách jsem mu při každém kroku seděla za krkem a domlouvala, ať neblbne. V noci mě ze snů o ledovcových trhlinách budilo lapání po dechu a odkrvené prsty. Ještě, že jsem nepodlehla čurání do flašky. Ale dokázali jsme to!

26.8.2014 v 9:46 | Karma: 20,25 | Přečteno: 863x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Už??

Zajímalo by mě, jak se pozná, že jste se dostali o level výš. Můžete si to o sobě myslet. Dokonce si můžete myslet, že si to o vás myslí ostatní. Ale vážně je to tak? Opravdu mám za sebou tolik, abych mohla prohlásit, že ze mě pomalu, ale jistě prosvítá golfová duše?

18.8.2014 v 9:58 | Karma: 29,36 | Přečteno: 5426x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Velká pardubická

Ještě než se nevratně změním v erudovanou golfistku, musím se vyrovnat se šokujícím faktem, který mi byl v zeleném světě až doposud utajován. A sice, že i Tiger Woods má občas těžkej život.

4.8.2014 v 9:42 | Karma: 17,30 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 16,02
  • Průměrná čtenost 3523x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.