Neuklizeno, zmatek a silný zápach plísně

Christoffer Carlsson v Případu Vincent Franke brilantně vykresluje další případ pozvolného, ale zato jistého pádu do propasti.

Se žvýkačkou ve vlasech

Nečekaně mladý a talentovaný spisovatel Christoffer Carlsson nám tentokrát servíruje skvěle napsanou roadmovie, ve které ale feťáček Vincent Franke s prostitutkou Mariou nedojedou příliš daleko. Příběh závisláka, kterému pro jednou začalo na někom záležet a začal se o něco snažit, aby nakonec stejně skončil tak, jak skončil, není neobvyklý, ale tady je podán čtivě, civilně a zároveň se spoustou syrových přirovnání. ("Její jméno už se mi vrylo do hlavy, jako se žvýkačka zamotává do vlasů.") 

Neuklizeno, zmatek a silný zápach plísně

Musím přiznat, že předchozí Carlssonova kniha, kterou jsem četla - Jednooký králík - mě zaujala víc, zejména díky nečekané komornosti (viz předchozí recenze na http://rampichova.blog.idnes.cz/c/425504/Christoffer-Carlsson-Jednooky-kralik.html). A pokud mi připomněla Trainspotting, o Případu V.F. to platí dvojnásob. Nicméně hnus a vulgárnost nejnižšího stupně podsvětí - feťáků, překupníků, prostitutek, vyhazovačů a neúspěšných zlodějíčků - je zde popisován sice do nechutných detailů, ale přesto s vkusem a tak obrazně, že jsem měla pocit, jako bych ho zažívala na vlastní kůži. ("Schodiště mi ukazuje, jaké by to bylo ocitnout se právě teď v mojí hlavě. Neuklizeno, zmatek a silný zápach plísně.")

A tak je to skoro se vším, na co si člověk zvykne...

Příběh sám není ani rychlý, ani zvlášť strhující a končí v podstatě nijace, ale to není ani v nejmenším na překážku čtenářskému zážitku, spíše naopak, protože takhle to nakonec funguje i v životě ("Tak je to skoro se vším, na co si člověk zvykne. Starosti, láska, štěstí, nenávist. Prožívejte něco dostatečně dlouho a ono to změní barvu."). Případ Vincent Franke tak nakonec zůstane zarytý v mysli mnohem déle, než jakkýkoliv akční thriller s nedůvěryhodnou a překombinovanou zápletkou. Sami se o tom můžete přesvědčit na http://knihy.idnes.cz/pripad-vincent-franke.html?___SID=U

Autor: Zuzana Rampichová | pondělí 10.11.2014 6:45 | karma článku: 6,22 | přečteno: 451x
  • Další články autora

Zuzana Rampichová

Vlčí dispečink

31.3.2024 v 12:59 | Karma: 12,20

Zuzana Rampichová

Poslední zastávka Dešenice

25.2.2024 v 11:02 | Karma: 10,58

Zuzana Rampichová

O /ne/lásce /k/ robotů/m/

18.1.2024 v 16:19 | Karma: 6,98