Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stará kára

4. 12. 2007 0:15
Teď reálná čísla

Víte, jaký je poměr nezaměstnaných v jednotlivých věkových skupinách? Řeknu vám to (pozor, čísla jsou procenta z celkového počtu nezaměstnaných):   30÷39 let:  21,5 %,  40÷49 let: 20,0 % a 50÷59 let: 25,0 %. Je to až tak velký rozdíl? Zvlášť když je v této skupině větší počet osob celkem. Prošel jsem touto skupinou, vím, že se někde dívají "vrať se do hrobu", ale ne všude a zeměstnání najdete.

Snad se shodneme na tom, že se průměrný věk prodlužuje. Pak se ovšem musí prodloužit i jeho aktivní část, mají-li zůstat poměry důchodového systému zachovány (tj. současný podíl ze mzdy na odvod, současný poměr prům. mzdy k prům. důchodu). To je početní úkol pro žáka základní školy.  Promiňte, ale podle mého názoru to nepochopí opravdu jen blb. (A to nemluvím o tom, že se posunuje začátek aktivního života nahoru /delší doba studia/ a že se musí vzít na vědomí demografický vývoj.

No a děti jsou samozřejmě soukromou záležitostí rodičů (díkybohu).

0 0
možnosti

Michal

4. 12. 2007 0:11
Trocha ekonomiky by neuškodila

Vážená paní nebo slečno. O zvednutí věku odchodu do důchodu uvažovala už ČSSD a bez ohledu na to, která strana bude u moci za rok či za 5 let to bude muset uděla, byť je to nepopulární opatření. Nevím, zda jste zaregistrovala, jak stoupá průměrný věk, tedy jak rychleji přibývá důchodců než lidí v produktivním věku, respektive lidí, odvádějících daně. Nejsem si jist, zda jste si vědoma toho, jak funguje státní rozpočet, ale zjdnodušeně jako váš - tedy příjmy versus výdaje. Pokud potřebujete vydat víc, než máte, pak je tu půjčka, ale tu musíte splatit. Já sice chápu vaše rozčarování, ale prosím pochopte zase vy, že je nutno vnímat neošiditelná ekonomická pravidla. Pokud se nezvýší věk odchodu do důchodu a pokud se tento krok nespojí se zásadní důchpdovou reformou a ta s ostatními potřebnými reformami, bude tady v tomto státě tak obrovský ekonomický a sociální průšvih, který dopadne i na vás, že myslet na to, v kolika půjdete do důchodu vás vůbec ani nenapadne.

0 0
možnosti

Michal

4. 12. 2007 0:17
Re: Trocha ekonomiky by neuškodila

Mimo jiné je třeba řešit i sociální reformu s motivací lidí tak, aby měla rodina v RŮMĚRU 2 - 2,5 dítěte. Jenže dnešní mají většinou jedno a ekonomika není ten hlavní důvod. Pak zjednodušeně to jedno dítě bude za 30 let vydělávat mimo jiné na dva důchodce. Pak tento stát a lidé v něm budou spotřebovávat 3 násobek toho co vyprodukují, jak myslíte, že to asi dopadne?  Jak myslíte že dopadne to, že průměrná česká rodina má cca 1 dítě a jiné rodiny i s ohledem na výhodnost sociálních dávek jich mají 5 - 8? Budeme si pak za 30 let připadat jako ve Vietnamu, Ukrajině nebo Indii? Jen připadat?

0 0
možnosti

Jaja

3. 12. 2007 22:36
Re Vsude.

Jsem ochotna setrit na duchod.Napada me ale,kdyz ctu ty racionalni uvahy o cloveku jenom jako o vyrobnim prostredku,jakou funkci plni dneska stat?Pridruzili jsme se k mocnym a mame houby a ne nejake slovo v rozhodovani.Vsechno si platime ,hlavne ten stat!.Duchod nam daji,aby se nereklo,zbytek se postarej sam.Tak na co je ten stat dobry?

0 0
možnosti

Wolf

3. 12. 2007 23:18
Re: Re Vsude.

Na co je ten stát dobrý? To je správná otázka. Existují i tací, kteří tvrdí že na nic. Osobně si myslím, že stát je dobrý především na zajišťování 3 věcí: ochranu před jinými státy (armáda, diplomacie), ochranu před kriminálníky (policie, justice) a dále na poskytování co možná nejmenšího množství služeb, na kterých se shodne drtivá většina občanů (katastry, základní  vzdělání, minimální lékařská péče, minimální sociální dávky).

Ohledně rozsahu služeb v té třetí skupině se samozřejmě budou vést největší spory. Někdo jiný než já tam bude chtít mít i dopravní a poštovní obslužnost, střední a vysoké školství, slušný důchod, dotace ekologickým hnutím, přídavky na děti, mateřskou, pastelkovné, kvóty pro ženy, kvóty pro homosexuály, nárok na bydlení a další a další).

Čím víc si toho stát naloží, tím víc logicky musí své občany kasírovat a  těm toho tím pádem zbyde méně třeba právě na to spoření. Občas není od věci podívat se, které věci dobře fungovaly (a stále fungují) třeba v přírodě.

0 0
možnosti

Ostravak

3. 12. 2007 22:27
reseni

Myslim,ze uz brzo povoli tu eutanazii.:-P

0 0
možnosti

Lucifer

3. 12. 2007 22:17
ReFakta

Jo ,kdyby nebylo tolik debat o starych a mladych a tech a onech,tak by rodina dala dohromady prostredky na pomoc rodicum  v duchodu bez problemu.A stari by pracovali aspon trochu ,pokud by mohli.Stejne si ale neumim predstavit treba ridice TIR,jak v 65 brazdi svet.To ani nebudou muset merit rychlost.A co potom ?Budou na socialce,potazmo stat bude mit na krku vice lidi ,nez drive,protoze nase zdravotnictvi nedovoli lidem ,aby stonali,takze na stari je to potrefi vsechno najednou.V 60 bude do duchodu daleko a nemoce na krku.

0 0
možnosti

Wolf

3. 12. 2007 23:27
Re: ReFakta

Přesně tak. Ovšem vidět 65 letého řidiče není až takový problém (dobře, ne třeba TIR ale autobusu MHD). Horníci, slévači, sportovci a další jsou na tom hůř. Na těchto příkladech je krásně vidět nesmyslnost použití průběžného systému financování penzí jako jediného pilíře. Pevný věk  odchodu do důchodu řadu profesí diskriminuje, diferenciací podle profesí vznikne akorát ještě větší bordel a nespravedlnost, viz francouzští železničáři.

Spořit, spořit, spořit. Už včera bylo pozdě. Ještě kdyby nebylo všude na světě tak blbým zvykem žít na dluh a ničit měnu... takhle si člověk musí dávat setsakra dobrý pozor, aby mu po letech spoření nezbyly oči pro pláč.

0 0
možnosti

Wolf

3. 12. 2007 21:53
Fakta, nudná fakta.

Podívejte se, za zlatých časů socialismu chlapi chodili do důchodu v 60 letech (ženy ještě dříve). Ještě dnes na to štamgasti serveru novinky.cz vzpomínají se slzou v oku. Druhá strana mince byla ta, že průměrný věk odchodu na věčnost se u mužů pohyboval kolem 67,5 let (rok 1985). Takže průměrný chlap si ten důchod užil nějakých 7,5 roku.

Časy se změnily a po 20 letech (2005) chlapi umírají v průměru o 5 let později. Ne že bych snad v tomhle chtěl hledat zásluhy post-komunistických vlád, průměrná délka života se zvyšovala celé 20. století. Přestože chlapi odcházejí do důchodu až v 63 letech, berou důchod o 2 roky déle než v roce 1985. To je nárůst nákladů na důchod pro chlapy o 26 %. Kdyby do důchodu odcházeli stále v 60, brali by důchod o 5 let déle než v roce 1980 a nárůst nákladů by činil 67%.

Otázka zní, kde na to brát, když tu máme průběžný penzijní systém. Možnosti jsou pouze 2: buď snížíme počet důchodců (zvýší se věk pro odchod do důchodu) a nebo jim dáme menší důchod.

0 0
možnosti

Wolf

3. 12. 2007 22:00
Re: Fakta, nudná fakta.

Alternativně také lze zvyšovat daňové odvody u pracujících, dokud se celý systém nezhroutí podobně jako klasické pěněžní "letadlo". Socialistický baby boom a současná nízká porodnost představují pro budoucnost průběžného systému v pravdě smrtící kombinaci.

A nebo je možné začít na důchod spořit, což je nakonec volba nejpřirozenější a proto také pro každého socialistu volba nejhorší.

0 0
možnosti

Nemesis

3. 12. 2007 21:42
Všude

ve světě, tedy rozumném světě, si lidé šetří na důchod a nespúoléhají se, že to za ně obstará stát, jako je tomu u nás. Poučme se přece trochu v zahraničí směr západ.

0 0
možnosti

Abulafia

3. 12. 2007 22:00
Re: Všude

Znám několik lidí ve věku kolem 20 let, kteří si už teď spoří na penzi v penzijním připojištění. Sama se k nim hodlám v nejbližší době zařadit.

0 0
možnosti

Bublal

3. 12. 2007 21:30
Je s podivem,

kolik lidí odsuzuje honbu za penězi, konzum, povrchnost. Jako by to bylo povinné! Kdo nechce, ať nekonzumuje, ať raději posedí s přáteli a vyznává úplně jiné hodnoty. Židi mají jednu zeď nářků, tady se mi zdá, že je taková zeď v každé ulici.  Žijeme v éře celonárodního lamentu.  Ačkoli jsme materiálně zabezpečeni jako nikdy v historii, Lid má obavy  z hladu, nemocí, stáří... těžko najít něco, z čeho obavy nemá. Před 500 lety opravdu hladověl, marodil, sociální jistota 0, války, svrab a neštovice a přece asi nebyli o moc nešťastnější než my teď. Tak, jak si žijí dnes chudáci na sociálních dávkách, tak si tehdy představovali Ráj. Dost jídla, pití, oblečení, nikdo nemrzne, nemoci zdarma vyléčí přítomnost Kristova. Pokud by člověk opracdu vyznával jiné hodnoty než mamon, mohl by si žít bez práce na na vyšší úrovni sociálních jistot při nekonečně lepší zdravotní péči než tehdejší šlechtic. A pořád je to málo. Zmizí li jedna obava, objeví se jiná. Lidi budou nasraní v každé době!

0 0
možnosti

Elsin

3. 12. 2007 18:56
důchodový věk

Důchodový věk musí nutně záviset na průměrné délce života, to je důvod, proč se neustále prodlužuje. A že to je v poslední době častěji je z jediného důvodu, dříve se to bál kdokoliv jen navrhnout!

A kdo má jen špetku rozumu, snaží se zabezpečit na důchod sám, protože ve vyspělých zemích přispívá stát na důchod asi z 10%. A stejně se švýcarští, němečtí, francouzští i britští důchodci mají daleko lépe než u nás...

0 0
možnosti

Abulafia

3. 12. 2007 18:31
prodlužování odchodu do důchodu

Proč se prodlužuje odchod do penze?

Už dnes vycházejí v západní Evropě statisticky 4 pracující na 1 důchodce. Podle prognóz to bude v roce 2050 2:1.

Představte si, že vy se svojí manželkou živíte ze svých dvou platů jednoho důchodce (jeden kompletní důchod), kromě toho své děti, platíte daně státu aby fungoval sociální program, zdravotnictví, armáda, policie, zdravotní a sociální pojištění.....Dokážete si snad představit, co vám potom zbyde. Bohužel důchodová reforma je nutná a nemůže za ni zrovna ODS. Naopak je to celkem odvaha přijít s něčím takovým v zemi, kde je důchodců (kteří mají volební právo) čím dál tím víc.

Bohužel je málo mladých lidí a proto musí staří pracovat dýl.

0 0
možnosti

sla

3. 12. 2007 20:26
Re: prodlužování odchodu do důchodu

Vy s manzelkou mate zivit mamu, tatu a tchana s tchyni, tedy celkem 4 duchodce :-)))

0 0
možnosti
  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1898x
Jsem člověk, ženská, máma, manželka, milenka, zaměstnanec, zákazník, čtenář, student, divák, snílek, klent, dcera... někdy jsem i pěkná bestie. Ale to bohužel příliš málo kdy. Děkuji, že jste dočetli až sem.