Štvanice v Lánské oboře

Pan prezident měl oslavu. V tutéž dobu zemřel tragicky v areálu jeho sídla člověk. Pan prezident si ovšem nenechal pokazit náladu takovou maličkostí. Doslova mu nestála za řeč. Pravděpodobně by se muselo stát něco mnohem horšího, abychom se dočkali projevů lítosti. Minimálně by muselo dojít šampaňské.

Profesionální mlžiči pracují na plný výkon. Důstojníci nastavují kamerám uniformovaná záda. Reportéři z nedostatku informací divoce fabulují. Jisté je jen to, že zeď Lánského zámku nepřeskočil v sobotu večer 8. března bin Ládin, neboť je muslim a těm je, jak známo, alkohol odepřen.

Bin Ládin by taky asi nevěděl, že 7. března je velmi významné výročí, a to narození prezidenta Masaryka. Při této příležitosti je pravidelně otevřený zámecký park. Také historicky první den otevřených dveří přímo v Lánském zámku se odehrál k tomuto datu. Ví to ovšem každý v okolí a je na historický význam svého regionu hrdý.

Bohužel, nemilá událost už nastala. Nikdo nezná motiv neukázněného občana a nikdo se o něm ani slovem nezmínil. Ani Hradní stráž, která s ním musela mluvit. Byl by to divný důvod k použití donucovacích prostředků, kdyby se sobotní opilec domáhal poklonit památce prezidenta osvoboditele.

A že opilci dokážou být neodbytní. Vyhodíte je dveřmi a vlezou vám tam oknem. Dobrá příležitosti trošku si procvičit zásah proti narušiteli. Humánně, samozřejmě. Koneckonců na těle nebyly stopy po fyzickém násilí, ani střelná zranění. Proti neozbrojenému protivníkovi používají pořádkové sbory spíše tzv.”nesmrtící zbraně”. Třeba elektrické paralyzéry nebo-li tasery. Bohužel ledaskomu se už podařilo po jejich použití zemřít.

Faktem zůstává, že mladý muž, dostatečně fyzicky zdatný, aby přijel na kole a zdolal zámeckou zeď, je mrtvý. Z ničeho nic mu selhlalo srdce. Nestihl ani spáchat trestný čin. I když v minulosti se mu to asi už podařilo. Ani v tom se média neshodují. Naštěstí je to asi opilec a asi “smažka”. Uf, občan druhé kategorie, to nám spadl kámen ze srdce. Vyšetřování je uzavřeno, zapomeňte.

Jediný člověk, který vyjádřil upřímně a dobrovolně politování nad tragédií je sestra pana prezidenta. Možná je to tím, že už dlouhá léta žije ve Švýcarsku.

Autor: Věra Rambousková | pondělí 10.3.2008 19:05 | karma článku: 38,28 | přečteno: 7572x