Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

jazykozpytus

20. 5. 2008 0:22
Husakovy deti chapu uplne jinak nez autorka

Narodil jsem se v prvni polovine 70. let a termin "Husakovy deti" me vubec neurazi. Chapu ho uplne jinak nez autorka. Husakovy deti, shodou okolnosti narozene behem populacni miniexploze v dobe Husakova rezimu, jsme ti, kteri jsme se narodili a vyrostli v dobe tuhe normalizace a celkove beznadeje. Ten termin -pokud se nemylim- vymyslela hudebni skupina Chinaski, ktera tou pisni naprosto precizne vystihla naladu a zpusob mysleni v tehdejsi spolecnosti ("Vsechno sleduj z povzdali, a hlavne nehas, co te napali").

0 0
možnosti
JV

Jan Vrana

19. 5. 2008 16:32
Otazka vkusu

Se zajmem jsem si precetl jak blog pani autorky, tak temer vsechny reakce. Zajimave je, jak moc polarizuje tento podle nazoru nejapny pojem soucasnou ceskou komunitu. Marne se snazim podporit nejakym padnym duvodem pani autorku, nebot i me prepada termin Husakovy deti urazlivy a odporny. Bohuzel, me nic zvlastniho nenapada, snad jen to, ze osoby, ktere zmineny termin casto pouzivaji, jsou mi zpravidla protivne svymi ostatnimi nazory. Jako by projevovaly nejaky zvlastni druh nostalgie. Z estetickeho hlediska se mi navic prici spojovat neco vyslovene pozitivniho "deti" - symbol nadeje a  "Husak" - symbol vecneho zatraceni. Vubec je to velka zodpovednost, prisit cele generaci nejakou nalepku.

0 0
možnosti
PO

Oriesko

16. 5. 2008 16:53
Ja ten pojem vidim jinak

Termin Husakovy deti, tak jak se pouziva dnes, se dle meho objevil az docela dlouho po revoluci a nema jen oznacovat populacne silne rocniky 70tych let (odtud si vlastne jen vypujcuje "lidove" oznaceni), jako spise spolecenskou mentalitu teto generace.

Generace vychovavane v sedive dobe normalizace, kdy lide prestali verit v lepsi pristi, naucili se nerikat nahlas sve nazory, snazili se najit si aspon nejakou radost nebo zivotni cil treba v tech zahradkach, chatach, dovolenych u Balatonu, vychodonemeckych TV estradach...

Tito lide pak generaci "Husakovych deti" vychovali podle znamych hesel -  Drz hubu a krok, Nevycuhuj z rady, Radsi sedivy prumer, Kam bys jezdil, Nehas co te nepali... (jak nakonec cituji i Chinaski)  a to se na ni nesmazatelne podepsalo, at se nam to libi nebo ne. Ja sam vidim obrovsky rozdil mezi soucasnymi stredo a vysokoskolaky a Husakovymi detmi, at uz tehdy nebo ted - odvaha cestovat, riskovat, vyniknout, mit ambice, zkouset nove veci... BTW: jsem rocnik 73 :-(

0 0
možnosti

jahodova

18. 5. 2008 23:45
Re: Ja ten pojem vidim jinak

škoda, že se nedá dát karma komentáři...

0 0
možnosti
DN

Englishman

16. 5. 2008 9:23
Já jsem to vždycky chápak jinak

Husákovy děti jsem vždycky chápal jako děti rodičů, kteří se v deziluzi a bez naděje na změnu čehokoli k lepšímu upnuli výhradně na rodinu a začali si pořizovat děti a chalupy. Obojí v masovém měřítku.

0 0
možnosti
SJ

Izabelle

16. 5. 2008 5:46
jsem husakova holka

a neresim nic. Hlavne neresim nejake zaskatulkovani! A proc? Protoze je je to jen blabol!! Narozena 1974 rodicum, kteri v te dobe zadne mimi neplanovali, ale vratili se z dovolene a mamca zjistila, ze je v tom.... takze kde je problem?! Vsichni se nejak rodime a nikomu to neprijde divne! Mysli, ze autorka moc a zbytecne premysli....!

0 0
možnosti
HR

balalajka01

16. 5. 2008 0:47
taky patřím mezi Husákovy děti,

a vůbec mi to nevadí, nežili jsme ve vzduchoprázdnu, ale tady a přece si nebudu kazit život, který mám jen jeden, tím, kdo zrovna vládne...

Autorce doporučuji, ať si článek po sobě znovu přečte a uvědomí si, kolik negativního v něm je, zbytečně se žere věcmi, které nezmění. ;-)

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

15. 5. 2008 17:58
Nemusim nic dodavat

Uz to bylo receno prede mnou.

0 0
možnosti
HD

HonyaDj

15. 5. 2008 16:27
Článek

Přečetl jsem článek od začátku do konce... A nic proti, paní autorko, ale je to článek naprosto o ničem, který nic neřeší a nic neříká. Krom toho, že nemáte ráda označení "Husákovy děti", tu vytváříte jakousi představu, že se rodilo hodně dětí jenom tak náhodou... Neříkám, že každý z "Husákových dětí" nutně byl zplozen, protože to v té době bylo výhodné, ale jak můžete tvrdit, že to tak vůbec nebylo? Toto označení vás asi  uráží, ale jinak jste v článku pouze použila nyní velice moderní tón kritizovat kompletně všechno z minulého režimu (nejsem zastáncem komunistů, na to jsem hodně mladý, ale ten trend je jasně viditelný)...  Kdybyste aspoň přišla s nějakou úvahou, ale vy jen říkáte "takhle to podle mě nebylo" a nic víc... Upřímně nechápu, kdo mohl dát karmu za článek o ničem...

0 0
možnosti
VH

Květuška

15. 5. 2008 21:46
Re: Článek

Jak,nepřišla s úvahou?Ta úvaha je přece jasná,děti se mohly rodit náhodně.I Vy sám to tam píšete.V jednom příspěvku píšete,že nepřišla s žádnou úvahou a taky že vytváří jakousi "představu" tj.úvahu.Tak tedy přesně nevím,co jí vytýkáte.

0 0
možnosti
MN

Millca

14. 5. 2008 20:15

jsem se nenarodila vůbec.

0 0
možnosti
B

BlackBox

14. 5. 2008 17:58
Paní Rambousková...

Víte proč se můj kamarád jmenuje Novák? Protože se tak jmenovali jeho rodiče a těžko s tím něco udělá...;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1898x
Jsem člověk, ženská, máma, manželka, milenka, zaměstnanec, zákazník, čtenář, student, divák, snílek, klent, dcera... někdy jsem i pěkná bestie. Ale to bohužel příliš málo kdy. Děkuji, že jste dočetli až sem.