Zamyšlení

  Tak Vánoce nám klepou na dveře a na mě dopadá smutek.  Ani ne tak z toho, co mě ještě všechno čeká udělat, jako zabalit dárky , připravit salát, ozdobit stromeček a vygruntovat, to jsou naopak aktivity,  na které se docela těším a zpříjemní mi náladu. Spíše je mi smutno ze světa. Je mi smutno z lidí.

 Vždycky jsem byla plna idealismu, najednou ale začínám mít pocit, že nic nemá smysl. Že lidstvo se nezmění – i když v situaci, v které jsme, jediné řešení je komplexní změna vědomí celého lidského rodu, a z toho vycházející změny v ekonomických, sociálních, ekologických  a náboženských sférách. Najednou mám pocit, že lidstvo nestíhá, nezvládne se včas přetransformovat a nastanou nepředstavitelné katastrofy, které odnesou naše děti a následující generace. I když tu byla možnost se všemu vyhnout a udělat svět, kde zavládne mír, harmonie a celé lidstvo by si bylo jednou rodinou. Nemáme tak trochu vůči budoucím generacím zodpovědnost?

 Možná, že je to jen můj dočasný stav, způsobený sledem událostí a za týden už zase bude lépe. Doufám.

 Proto žádám všechny lidi s otevřeným srdcem a myslí. Prosím, milujte náš svět, milujte všechny a všechno jako milujete sami sebe. A milujte sebe! Ať stejně tak můžete milovat i ostatní. Prosím domýšlejte každé své jednání jak na úrovni politické, ekonomické, sociální, tak i ekologické. Pečujte o sebe, o ostatní a i o naší životadárnou Zemi. Uchovávejte jen takové myšlenky, které jsou přínosem nejen pro vás, ale zároveň i pro lidi i na druhé polokouli a pro všechno ostatní na naší Zemi. A važte svá slova. Každé slovo má daleko větší moc, než si člověk ve chvíli vyslovení uvědomuje, protože všemu předchází slova. Všem rozhodnutím, veškeré politice, všem válkám, násilí atd. předchází slova.

 

Ježíš vyslovil: „Jednejte s druhými tak, jak byste si přáli, aby jednali oni s vámi.“

V Talmudu najdeme: „Co nechceš, aby ti jiní činili, nikomu nečiň.“

Muhammed řekl: „Skutečně věřit začnete, až to, co si přejete pro sebe, budete přát i ostatním.“

Hinduismus říká: „Naše celkové poslání zní: nečiňte ostatním to, co by způsobilo bolest vám.“

Budha pravil: „Nezraňuj druhé ničím, co sám považuješ za zraňující.“

A Konfucius: „ Nečiňte ostatním, co nechcete přivolat sobě.“

 

 

 Prosím, preferujte  rozhodnutí, která jsou prospěšná nejen pro Vás, ale zároveň i pro celý svět. Prosím, dávejte přednost věcem vhodným pro celé naše i následující lidstvo, před věcmi vhodnými pouze pro váš osobní prospěch.

 Prosím poznávejte se a neodsuzujte. Nebojte se všeho co je jiné a neodsuzujte něco, o čem nemáte komplexní a pravdivé informace. Všechno co je jiné a vymyká se vašemu chápání, neznamená automaticky, že je to zároveň i špatné.

 

„Každý člověk je strůjcem svého štěstí... Ten kdo podlehne touze zranit bude sám zraněn. Toho kdo se povýší nad lidskou zlobu Alláh zahalí do šatu Milosrdenství a dá mu poznat Sebe.“

(Farid Mansúr Mahdí)

Autor: Béatrice Radosa | čtvrtek 23.12.2010 12:51 | karma článku: 12,17 | přečteno: 1405x