Tradiční čínská medicína, neboli TCM

Určitě většina tento termín slyšela… Ale co to je? Je to působ jak léčit člověka, komplexím přístupem, pomocí harmonizace celého těla a přírodních prostředků.

Jaký živel posiluje jaký, a který ho neguje?

 Jedním z hlavních znaků TCM je, že nepřistupuje k nemoci izolovaně, ale v kontextu celkového duševního stavu osoby a organismu. Snaží se harmonizovat celé tělo. Vychází z učení jin a jang - což jsou aspekty každé věci v našem vesmíru, které nemohou jedna bez druhé existovat. V ideálním případě mají být v rovnováze. Bohužel se ale stává, že jeden z aspektů převažuje, a tak je tělo v disharmonii.  Jang představuje vše světlé, den, Slunce, vše mužské, aktivní, nemateriální, neviditelné, neuchopitelné. Jin představuje hmotu, vše tmavé, noc, vše ženské, pasivní, materiální, viditelné, uchopitelné.

 Když to převedeme na tělo, tak jang představuje vše neviditelné, tudíž myšlenky, emoce, vše duševní. Potom také představuje energii čchi (životní energii), a teplo. Nedostatek čchi  se může projevovat únavou a nesoustředěností. Při nedostatku čchi a tepla (tento stav se nazývá nedostatkem jangu), člověk cítí pocity chladu, například končetin a mrazení, a  také duševní a fyzické vyčerpání.  Nadbytek jangu se projevuje pocity horka, výbuchy zlosti, nadměrnou aktivitou atd.  

 Jin představuje krev, šťávy, hmotu. Tudíž v těle to jsou všechny tělní tekutiny, kosti, tkáně, svaly atd.;  tedy vše viditelné. Nedostatek jinu se projevuje suchem, vyčerpáním tělesných šťáv, člověk může být hubený, vlasy a kůže mohou mít sklon k suchosti, člověk může trpět nervozitou. Také může mít návaly horka, noční pocení, a poruchy spánku(což jsou projevy přechodu u žen). Při přebytku jinu se hromadí vlhkost v těle, zadržuje voda v tkáních (oteklé a těžké nohy), tvoří se celulitida, jsou zahleněné průdušky atd.

 Čínská medicína také rozeznává pět elementů(nebo také chcete-li živlů), které se vzájemně kontrolují, a ovlivňují jak fyzické, tak i emoční tělo. Lépe nejspíše pochopíte vztahy mezi elementy, orgány, emocemi  a jin a jang z tabulky:

ŽivelEmoceOrgán(jin)Orgán(jang)Barva
Oheňnedočkavostsrdcečervená
Zeměstarostslezinažaludekzelená
Kovsmutekplícebílá/šedá
Vodastrachledvinymodrá
dřevovztekžlučníkžlutá

 Toto je to nejzákladnější rozdělení. Je ale velice důležité, pokud chcete studovat  TCM. Do TCM spadá jak správné stravování,  ale i feng-šuej (nebo-li zdravé bydlení). Celý systém TCM je uspořádán na základě rozdělení jin/ jang a elementů, a k nim jsou přiřazovány orgány, emoce, barvy atd.

 Další velice důležitá věc v TCM je, že všechny své prostředky k vyléčení používá naprosto přírodní, tudíž nehrozí žádné vedlejší účinky, jako u chemických medikamentů, které léčí sice jen dočasně symptomy, ale ne samu nemoc a její příčiny, tudíž se s největší pravděpodobností nemoc zase vrátí ...

 Na závěr chci říci, že si myslím, že  naše západní medicína, by si od té východní mohla v mnoha věcech vzít příklad. A třeba i v tom, že na rozdíl od systému našeho zdravotnictví, kde lékař dostává peníze za své pacienty, kteří vyhledávají jeho pomoc, a za to, že jsou lidé nemocní ( lékař vlastně k tomu, aby se uživil, potřebuje dostatek nemocných), tak v Číně to lékaři mají naopak. Dostávají peníze za to, pokud jejich pacienti jsou zdraví a nepotřebují neustále vyhledávat lékařskou pomoc. Tudíž dostávají peníze za opravdu dobře odvedenou práci – za zdravé lidi…

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Béatrice Radosa | pondělí 21.2.2011 9:47 | karma článku: 15,75 | přečteno: 3162x