Nepokoje v Anglii –přistěhovalci – islám – a máme z toho guláš

Docela se pozastavuji nad některými stránkami „islamofobů“ , myslí si, že snědli nesmrtelnost chrousta, přitom vidím, jak někteří motají dohromady spousty věci. Tak co, jsou islamofobé, protože nesouhlasí s touto ideologií, a zdá se jim nebezpečná, nebo se rozhodli, že „vyčistí“ Evropu? Problémy s naší migrační politikou jsou nesporné. Ale řeší to snad, když zamotáme muslimy, islám, a všechny ostatní přistěhovalce,  a z toho uvaříme jeden guláš? Dá se snad v takovém stanovisku najít konstruktivní řešení?

Je bezesporu jasné, že někde nastala chyba. Je nám ukázkou, že řada přistěhovalců svůj druhý domov, asi moc jako druhý domov nebere. A jaksi tu narážíme na problém. Je jasné, že si nesmíme nechat líbit, aby lidé, kteří očividně nechtějí sdílet život s naší zemí a nechtějí do ní přidávat také nějaké hodnoty, ba naopak, ty hodnoty chtějí bortit, tudíž nemá cenu jakkoliv tyto lidi podporovat. A Anglie je nám  jasnou ukázkou. Je jasné, že je poněkud sebevražedné si tady udržovat lidi, kteří se při první příležitosti postaví proti nám, chtějí nám brát klid a pořádek v ulicích, chtějí nás ohrožovat na životě  chtějí nám ničit hodnoty, které tu vytváříme. Je samozřejmě velký podiv nad tím, proč tito lidé sem „lezou“  a co tu chtějí pohledávat,když očividně se jim tu nelíbí. Zvlášť, když nechtějí k hodnotám přispívat, ale nejspíše naopak, jsou jim proti srsti a neváží si jich, a jen vysávají a zneužívají co mohou.  Jenže ruku na srdce, nezavařila si to třeba i ta Anglie sama? Lidé si dovolí k druhým jen to, co jim je dovoleno. Jaksi naše „liberálnost“ , demokracie“ a „sociální cítění“ došlo až k sebevražedné tendenci. Možná je dobře, že ale tyto nepokoje v Londýně probíhají.  Třeba se konečně někdo probudí.

No ale co teď s islámem. To namícháme vše dohromady? Strčíme muslimy,  ostatní přistěhovalce a všechny do jednoho pytle a uvaříme z toho guláš, který generálně prohlásíme za nebezpečný? Souvisí vůbec islám s tím?

Proto žádám islamofoby, aby tyto dvě linie se snažili rozdělit. Ano – nesouhlasím s islámem, nechci, aby tato ideologie nabourávala naše hodnoty. Ano – nesouhlasím s tím, aby sem chodili dobrovolně přistěhovalci, když se jim tu očividně nelíbí, a zase nám ničí naše hodnoty.

Vím, že je nasnadě tyto dvě věci motat dohromady, ale myslím si, že vůbec to není spravedlivé, a vůbec to nevede ke konstruktivnímu řešení. Svět je globální, dostat se na druhou polokouli je pro nás otázka pár hodin. To, že se  budeme rasově míchat a třeba mít na vzájem určité vlivy, je nezastavitelné. Jde ale o to, nastavit takové podmínky a být tak silnými soupeři, aby to fungovalo. Vyhrává nejsilnější,  ale to být nejsilnější vůbec nemusí znamenat upustit z morálních zásad. Opravdu bych se nechtěla dočkat dne kdy bude považováno za synonymum muslim – „přičmoudlík“ – přistěhovalec – hrozba. Hrozbou je naše dosavadní labilní politika, hrozbou může být rozrůstající se islám, hrozbou může být naše skomírající společnost. Určitě ale nelze říct, že hrozbou je každý přistěhovalec a muslim. Přeci ve férovém boji vyhrává ten nejsilnější, a ve spravedlivém boji existují i určitá pravidla a „fér hra“. Nemá cenu zpětně brečet nad rozbitým džbánem a obviňovat z toho všechny okolo. Musí se především předcházet tomu, aby se nerozbil.

Autor: Béatrice Radosa | středa 10.8.2011 15:19 | karma článku: 21,55 | přečteno: 3299x