Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Muslimové v ČR

 Jak vypadá život muslima v České republice? Jaké tu má možnosti v praktikování náboženství?

 Má tu dvě mešity. Jednu v Praze a druhou v Brně. Pak je tu také řada modliteben, v Praze u Václavského náměstí a ještě třeba turecká modlitebnu na Palmovce. Samozřejmě pak jsou také další modlitebny i jinde po České republice. Jakou hrají mešity a modlitebny úlohu pro muslima? Důležitou, zvláště když je v nemuslimské zemi.  Mělo by to  být místo, kde se muslimové schází, protože ač pořád straší islamizací, tak muslimů tu opravdu moc není, a jediné místo, kde muslim se setká se setrou či bratrem, je často pouze v mešitě. Měl by tam mít možnost vzdělávat se v náboženství, měli by mu tam poskytnout pomoc, pokud je v nesnázích, měli by tam  být různé aktivity a příležitosti pro setkávání muslimů i mimo motlitby, přednášky, a měly by tam být programy i pro děti.

Muslimové, zejména starší ročníky, kteří konvertovali už dávno, nebo rodilí muslimové, kteří tu žijí dlouho, by mohli povídat, jaké tady byly dřív těžké podmínky pro muslimy, v jakých prostorách se modlili, že tu nebyla žádná mešita, a modliteben bylo také málo. Dnes jsou všichni vděční za to, co máme. Že máme alespoň dvě velké mešity a modlitebny. Lidé do nich sice často dojíždějí i z velkých dálek, jsou ale vděční i za tu možnost, že se mohou setkat s ostatními sestrami  a bratry, a společně se pomodlit.

Samozřejmě je co zlepšovat, ostatně, kde není. Vždycky se něco najde a může mít někdo připomínky, ale hlavní je, že i přes některé nedostatky, kvalita vzrůstá nahoru, jsou nové mešity a modlitebny, pracuje se na nových projektech. Já osobně bych uvítala, kdyby se začalo více pracovat na projektech pro děti, aby i ony mohly mít kroužky, školky atd., a  mohly být více v kolektivu muslimů. Jenže já  sice můžu mluvit co bych chtěla, ale hlavní je jednat. Každý může si stěžovat na to, co je špatné, jenže opravdu něco udělat pro zlepšení je druhá věc. A i přes to jsou mezi námi muslimové, kteří opravdu přispívají pro muslimskou komunitu, pro komunikaci mezi muslimy a nemuslimy, pomáhají muslimům, zejména přistěhovalcům, aby se začlenili, a aby se tady i snáz zorientovali. Dále bych se také chtěla zmínit o muslimkách, které vedou prospěšné aktivity pro muslimskou komunitu, starají se o islámskou ummu, snaží se upozorňovat na zrovna ne dobré výklady islámu, imámy a šejchy, aby tak podpořili opravdové učení Islámu, které  je dobré jak pro samotnou muslimskou komunitu, tak i pro celou společnost a vztahy mezi muslimy a nemuslimy. Upozorňují na nesprávné výklady Koránu, aby se ostatní mohli tomu vyvarovat, a naopak shromažďují informace, které mohou ve vzdělávání pomoci ostatním muslimům a muslimkám a věnují se novým konvertitům, aby jim mohli pomoci se získáním nových informací, potřebných k tomu, aby člověk k islámu nekonvertoval v nevědomosti, nýbrž jako informovaný. Já sama jsem se takhle náhodou dostala k Islámské komunitě sester a musím říct, že to byl pro mě veliký přínos. Sice jsem zjistila, že něco takového existuje až po roce a půl, co jsem již byla muslimka, ale i tak jsem za to nesmírně vděčná a hlavně sestrám, které tomu věnují svůj veškerý volný čas i přes to, že mají svá zaměstnání a rodiny. Do té doby jsem měla pocit, že jsem možná jediná muslimka v celé České republice.

Dále bych se chtěla zmínit o článku pana Lukáše Lhoťana. S některými jeho pasážemi můžu souhlasit. Jako například s jeho požadavky, které chce vznést na shromáždění muslimů, s některými ale nikoliv. Ostatně to co napsal a veřejně prezentoval, je jeho osobní názor a má na něj samozřejmě naprosté právo, ale také ne všichni s ním musí automaticky souhlasit. Uvidíme, co pan Lhoťan opravdu viditelného pro muslimskou komunitu udělá, i když samozřejmě i teď vede různé aktivity pro muslimy a islám, a já mu jedině můžu popřát hodně štěstí, a doufám,  že svými aktivitami pomůže a přispěje muslimům, a i komunikaci mezi muslimy a nemuslimy.

 

Na závěr chci upozornit, že muslimská komunita není nijak uzavřená vůči nemuslimům, a že každý občan má právo se podívat do mešity a modliteben, a udělat si sám obrázek o muslimské komunitě a jejich aktivitách.

Přeji Krásný den!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Béatrice Radosa | čtvrtek 9.12.2010 14:32 | karma článku: 13,56 | přečteno: 3349x
  • Další články autora

Béatrice Radosa

Když se na kadiboudu vrhnou těžkooděnci...

No, neříkejte mi, že po dobře provedené potřebě se vám vždycky neudělá líp. Znám dokonce paní, která na záchodě prozřela a uvěřila v Ježíše.

12.9.2016 v 11:54 | Karma: 29,97 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Občanské aktivity

Béatrice Radosa

Nesmíme se nechat zastrašit islámem.

V jedné věci mají naši sluníčkoví lidé pravdu. Bohužel o tom ale nevědí. Jedná se o jejich strach z toho, aby náhodou Evropané neměli strach z tolika psychicky narušených muslimů v Evropě. Prý by z toho vzešla bezdůvodná nenávist.

8.9.2016 v 22:40 | Karma: 32,65 | Přečteno: 2098x | Diskuse| Občanské aktivity

Béatrice Radosa

Ješitové. Aneb i Turecko může názorově spojit.

Já osobně rok 2016 vnímám v mnoha ohledech jako zlomový. Je důležité, abychom si ujasnili jakým směrem budeme dál pokračovat. Stalo se toho tento rok neskutečně moc, a to jsme teprve v půlce.

18.7.2016 v 0:43 | Karma: 18,77 | Přečteno: 500x | Diskuse| Politika

Béatrice Radosa

Jsem slunko, a vynikám svojí logikou.

Je pro nás naprosto normální, že na letištích procházíme kontrolami, musíme splňovat mnoho bezpečnostních opatření, a předkládáme svoje doklady, i když se pohybujeme v rámci EU.

29.6.2016 v 12:38 | Karma: 28,58 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Společnost

Béatrice Radosa

Už nemáme Blok proti islámu.

Já osobně, z uplynulých událostí ohledně Bloku proti islámu, mám značnou radost. Nechci rozebírat nějaké nesmyslné rozepři.

30.5.2016 v 15:07 | Karma: 37,02 | Přečteno: 2966x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  20:27

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43,  aktualizováno  20:10

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

Zbraň jménem Duda. Pomoc Ukrajině vyjednal u Trumpa on, chlubí se Poláci

6. května 2024

Premium Polský prezident Andrzej Duda byl podle svých někdejších stranických kolegů z Práva a spravedlnosti...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3970x
Bohémská umělkyně, operní pěvkyně, tantrička (levé ruky), masérka a feministka.

Bohemian artist, opera singer, (left hand) tantric teacher, massage therapist and feminist.