Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Multikulti...

 Dvakrát do stejné vody nevstoupíš, říká se. Já toto pravidlo teď poruším. Přečetla jsem si velice zajímavý článek, s kterým můžu opravdu souhlasit. A tak chci dnes psát z trochu druhé strany. Jedná se o článek od Benjamina Kurase  http://eurabia.cz/Articles/5754-multikulti-neni-problem.aspx

 Píše v něm, že multikulturalismus neselhal. Přesně to tvrdím i já. Multikulturalimus, myslím si,  by měla být naprosto samozřejmá věc u civilizovaných, slušných, inteligentních a respektujících se lidí. Nevěřím tomu, že slušný a inteligentní člověk bude nějak šikanovat někoho, jen na základě jeho barvy a vyznání. Často slyším názor, že se musí rozlišit mezi náboženstvím a kulturou. Že černocha samozřejmě příjmeme, ale jeho náboženství ne. S takovými úvahami, opravdu multikulti fungovat nemůže. Je ještě vtipnější, když ten samý člověk, co toto tvrdí, řekne, že naše společnost a její kultura je postavena na křesťansko-judaistických základech. Jak se může z kultury odstranit náboženství? Kultura a náboženství jdou ruku v ruce, a vzájemný vliv se nedá odstranit, ani dělat, že neexistuje. Pokud cizince přijmeme s jeho barvou pleti, odlišnými zvyklostmi atd., tak musíme přijmout i jeho náboženství, protože je to jeho nedílná součást. Když i sám ateista přizná, že i na něm je výrazný vliv třena křesťanství, protože žije ve společnosti, která se z něho vyvinula, tak nemůže ani tvrdit, že cizinec musí oddělit svou kulturu a náboženství. To prostě a jednoduše nejde. Pokud mají vedle sebe v míru žít různé kultury, musí vedle sebe žít i různá náboženství.

 Víte, já všude akorát vidím strach. Strach Evropanů, že přijdou o svojí kulturu. Strach přistěhovalců, že je někdo bude nutit, aby se své kultury vzdali. Jak může zaniknout jakákoliv kultura, pokud se navzájem lidé budou respektovat? Jak Evropan, ateista nebo křesťan, se může bát, že zanikne jeho kultura? Pokud v ní žije, svou kulturu neustále množí tím, že jí podporuje, přispívá něčím do ní a vychovává v ní své děti, tak jednoduše zaniknout nemůže. Ale musí něco proto udělat. Nežvástat jen nějaký prázdný plky, ale ve svém dennodenním životě něco dělat. Neříkat, že moje děti přijdou o kulturu našich předků, ale říct mám děti, a vychovávám je v tradici našich předků. Neukazovat na druhé co dělají v rozporu s jeho kulturou, ale dělat všechno proto, aby se jeho kultura „rozmnožovala“, aby vytvářel nové a nové dědictví, které se dá předat dalším generacím. Sedět v teple obýváku u televize, a mít plnou pusu teoretických úvah, ještě nikdy nic nevyřešilo. Je přirozené, že v přírodě přežijí ty silnější, aktivnější. Bohužel Evropa v poslední době zůstává jen u úvah a teoretik, a nejvýš si myslí, že něco vyřeší tím když druhé straně něco zakáže. Tak to já osobně vidím jako velice chabé. Přijde mi to stejné , jako když si člověk stěžuje, že nikde nemá žádné příležitosti, ale přitom nikdy jim nešel vstříc, a žádné nehledal.

 Na druhou stranu, člověk také musí připustit, že když nějaké kultury žijí vedle sebe, tak mají na sebe vliv. A ten s také nedá popřít. Alžířané se nediví, že v jejich rodném jazyce alžírštině jsou asi tak z 50 % francouzské výrazy, a španělština není také zanedbatelná. Proto jim žádní Arabové z jiných států nerozumí. Nikdo se nediví, že po Sametové revoluci se kultura a slovník Čechů výrazně změnila. Tak proč pořád hledáme problémy, kde nejsou? Proč stejná věc se někde zdá normální, a jinde je z toho drama? Řešme problémy kde jsou, nehledejme neexistující strašáky, a racionálně jednejme.

 Na druhé straně by ale i přistěhovalci měli přestat šířit paniku a strach. Osobně neznám moc společností, kde by měli taková práva, jako mají tady. A pokud se jim tady nelíbí? Tak ať jdou jinam. Kdo je nutí, aby tu byli. Je přirozené, že se lidé stěhují. Ať už z politických důvodů, pracovních i jiných. Může se přestěhovat jinam třeba i jen proto, že se na tom místě cítí dobře, je pro něj inspirativní a je jeho druhým domovem. Tito lidé většinou s respektem k jiné kultuře problém nemají. Vlastně ani nevím, kde je problém. Proč někdy měří dvojím metrem a dělají ostatním to samé, co oni nechtějí, aby se jim samotným dělo. Pokud oni nemají respekt k hostitelské kultuře, jak si vůbec mohou myslet, že oni respektováni budou? Když není respekt na jedné straně, nemůže být automaticky ani na druhé. Když nejsou schopni tady lidi respektovat, a nevnucovat jim svou kulturu, tak ať jdou jinam, kde respekt k lidem cítí. Dnes opravdu to není problém, máme mnoho dopravních prostředku, díky nimž se můžeme relativně komfortně přemístit na místo, které nám je příjemné.

 Multikulti neselhalo, protože mezi slušnými lidmi,  kteří respektují ostatní selhat nemůže. Jestli selhalo, tak mezi jednotlivci. A to je to jádro problému. Máme řešit problémy a dělat opatření proti jednotlivcům, a to na obou stranách. A nepaušalizovat obě skupiny. Zrovna tak jako neznamená, že každý musí být xenofob, tak neznamená, že každý musí být nepřizpůsobivý přistěhovalec. Když se někomu nelíbí paušalizace, tak ať sám se jí nedopouští.

Autor: Béatrice Radosa | neděle 27.2.2011 21:50 | karma článku: 13,24 | přečteno: 2712x
  • Další články autora

Béatrice Radosa

Když se na kadiboudu vrhnou těžkooděnci...

No, neříkejte mi, že po dobře provedené potřebě se vám vždycky neudělá líp. Znám dokonce paní, která na záchodě prozřela a uvěřila v Ježíše.

12.9.2016 v 11:54 | Karma: 29,97 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Občanské aktivity

Béatrice Radosa

Nesmíme se nechat zastrašit islámem.

V jedné věci mají naši sluníčkoví lidé pravdu. Bohužel o tom ale nevědí. Jedná se o jejich strach z toho, aby náhodou Evropané neměli strach z tolika psychicky narušených muslimů v Evropě. Prý by z toho vzešla bezdůvodná nenávist.

8.9.2016 v 22:40 | Karma: 32,65 | Přečteno: 2098x | Diskuse| Občanské aktivity

Béatrice Radosa

Ješitové. Aneb i Turecko může názorově spojit.

Já osobně rok 2016 vnímám v mnoha ohledech jako zlomový. Je důležité, abychom si ujasnili jakým směrem budeme dál pokračovat. Stalo se toho tento rok neskutečně moc, a to jsme teprve v půlce.

18.7.2016 v 0:43 | Karma: 18,77 | Přečteno: 500x | Diskuse| Politika

Béatrice Radosa

Jsem slunko, a vynikám svojí logikou.

Je pro nás naprosto normální, že na letištích procházíme kontrolami, musíme splňovat mnoho bezpečnostních opatření, a předkládáme svoje doklady, i když se pohybujeme v rámci EU.

29.6.2016 v 12:38 | Karma: 28,58 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Společnost

Béatrice Radosa

Už nemáme Blok proti islámu.

Já osobně, z uplynulých událostí ohledně Bloku proti islámu, mám značnou radost. Nechci rozebírat nějaké nesmyslné rozepři.

30.5.2016 v 15:07 | Karma: 37,02 | Přečteno: 2966x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3970x
Bohémská umělkyně, operní pěvkyně, tantrička (levé ruky), masérka a feministka.

Bohemian artist, opera singer, (left hand) tantric teacher, massage therapist and feminist.