Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Egypt a demokracie?

Tuto otázku bych asi nazvala řečnickou. Víte, já si myslím, že i sami Egypťané ve skrytu duše tuší, že demokracie se nejspíše nedočkají, a v této situaci je neproveditelná. V tomto díle jsem se rozhodla, že poruším opět své pravidlo – neřešit politiku – a rozdělím se s Vámi se svým vnímáním nastalé situace v Egyptě, a mými osobními názory (nezávznými).

 Já osobně nevidím jediný stát na blízkém východě, který by mohl splnit podmínky demokracie v takovém smyslu, jakém demokracii chápeme my v Evropě. Já teď nechci polemizovat nad tím, jaký systém je ten nejlepší, dnes je ale demokracie považována za nejlepší systém, který zatím byl vynalezen. Já osobně mám pro-demokratické  názory, a byla bych ráda, kdyby oblast blízkého východu zvládla přejít k demokratickému systému, ale v dohledné době to vidím jako nereálné. Samozřejmě  muslimové mohou říct –  a co islámský stát? Jak všichni víme, v této zeměpisné oblasti nefunguje nic – ani islámský stát, ani demokratický. Hold patřím mezi ty muslimy, kteří vidí budoucnost v demokracii , a rozhodně nejsem sama, je spousty i islámských myslitelů a reformátorů, kteří o to usilují, a tvrdí, že islám a  demokracie jsou slučitelné, i když je samozřejmě jasné, že mají prosti sobě mnoho odpůrců. A do jisté míry může být třeba Turecko, nechci říct řádným příkladem, ale jistým příkladem určitě, že alespoň sekularizace je možná. Víte, já nechci teď určovat jaké hodnoty jsou ty nejlepší, a už vůbec nejsem typ člověka, který by chtěl muslimským oblastem předávat západní hodnoty, když sama velice dobře vidím, že velice často ani tady nefungují, a společnost tu je v poměrně pokročilém stádiu rozpadu.  Jsem sice hrdý Evropan, který hájí západní hodnoty, ale taky jsem ve spousty věcech vůči západu kritická, a právě většinu hodnot, které já beru jako stěžejní, západní politika akorát pošlapává a porušuje. A vlastně ruku na srdce, my, západní civilizace, nemůžeme tvrdit, že  vždy jednáme v souladu z demokracií, jak v oblasti domácí politiky, tak hlavně i té zahraniční. Momentálně mi spíš přijde, že si z demokracie vybíráme jen to, co se nám zrovna hodí do krámu, a vidíme ji velice jednosměrně…

 Zpět k Egyptu. Já si myslím, že po revolucionářské euforii nastane pro Egypt šokové období a opět návrat do reality. Protože revoluce, nerevoluce – korupce stále zůstává, obrovské třídní rozdíly a chudoba také, k tomu se přidává naprostá politická  nestabilita a obrovský tlak od západních mocností a Izraele. Jelikož Mubarak nepředal moc nějaké prozatímní vytvořené vládě, ale armádě, tak se obávám i chaosu.  Mě přijde, že Egypťané sice protestovali proti Mubarakovi, ale asi si mysleli, že stejně nic nezmůžou, a vše zůstane při starém. Jinak si neumím vysvětlit tu naprostou nepřipravenost, pro případ odstoupení Mubaraka. Příjde mi, že je to spíše zaskočilo, než aby vyčkávali na dobu, kdy budou moci přejít k již předpřipraveným krokům. Tím myslím hlavně vytvoření nějaké prozatímní vlády, která by byla schopná v co nejbližší době, dobře připravit egyptskou půdu, pro demokratické volby. V této situaci, jaká je, je z mého pohledu demokracie naprosto nereálná.  I když je pravda, že kdyby proběhlo k předání moci prozatímní vládě, tak bych byla taky velice skeptická, protože v Egyptě v podstatě  neexistuje žádná politická soutěž mezi stranami, jediná strana, která má dlouhou tradici, je Muslimské bratrstvo, které by leda zneužilo demokratických voleb k dostání se k moci, ale pak by jednalo už naprosto v nedemokratickém duchu, protože základní předpoklad demokracie – oddělení náboženství a politiky, není u nich myslitelné. Na druhou stranu není se co divit, že by Egypťané volili tuto stranu – za prvé nevím o žádné jiné, která by měla v Egyptě takovou tradici, za druhé, Muslimské bratrstvo představovalo jako jediné po celou dobu, opozici proti Mubarakovu režimu. Na druhou stranu opravdu nepatřím mezi lidi, kteří by démonizovali Muslimské bratrstvo.  Já bych neřekla ani slovo, pokud by si ho lidé svobodně zvolili –  byla by to vůle lidu. Já ale tvrdím, že pokud dojde k volbám, tak ty naprosto neukážou reálnou politickou atmosféru Egypta, ale pouze to, že lidé zvolí, v podstatě jedinou možnost, kterou mají.

 Co mě ale rozčiluje, jak západ straší s nebezpečím, které západu hrozí, pokud by se k moci dostalo bratrstvo. Akorát mlží. Co je komu do toho, koho bude mít Egypt u moci? Jaký vliv to pro nás bude jako občany mít? Ujišťují vás, že naprosto žádný. Žádná islamizace Evropy v čele s Muslimským bratrstvem opravdu nehrozí, jak se nám vtipálci v médiích snaží namluvit. Holt nechtějí na rovinu říkat, že jde o to, že s Muslimským bratrstvem by v Egyptě bylo po pro-izraelské a pro-americké politice. Já netvrdím, že pro udržení stability v regionu není tato politika nutná, na druhou stranu, je povinen tuto politiku Egypt vést? Je každý povinen poslouchat USA? Holt lidé se pak musí rozhodnout, co je pro ně důležitější, jestli mír, nebo politická nezávislost (i když ta dnes není nikdy možná).  Pro mě osobně je vždy prvořadý mír, i když je pravda, že jeho podmínky mi taky nemusí být úplně příjemné. Muslimské bratrstvo ale opravdu nijak neohrožuje evropský charakter náboženství, ale spíše charakter světové politiky.

 Na závěr chci poblahopřát všem mým egyptským přátelům a samozřejmě i všem ostatním Egypťanům ke změně, po které už tak dlouho toužili. Jen je žádám, aby byli obezřetní, a pracovali na tom, aby pro svou přenádhernou zemi, a pro své životy a životy dalších generací, učinili co nejlepší rozhodnutí a kroky.    

Nechť Vás Bůh provází.

Autor: Béatrice Radosa | sobota 12.2.2011 23:40 | karma článku: 11,27 | přečteno: 1756x
  • Další články autora

Béatrice Radosa

Když se na kadiboudu vrhnou těžkooděnci...

No, neříkejte mi, že po dobře provedené potřebě se vám vždycky neudělá líp. Znám dokonce paní, která na záchodě prozřela a uvěřila v Ježíše.

12.9.2016 v 11:54 | Karma: 29,97 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Občanské aktivity

Béatrice Radosa

Nesmíme se nechat zastrašit islámem.

V jedné věci mají naši sluníčkoví lidé pravdu. Bohužel o tom ale nevědí. Jedná se o jejich strach z toho, aby náhodou Evropané neměli strach z tolika psychicky narušených muslimů v Evropě. Prý by z toho vzešla bezdůvodná nenávist.

8.9.2016 v 22:40 | Karma: 32,65 | Přečteno: 2098x | Diskuse| Občanské aktivity

Béatrice Radosa

Ješitové. Aneb i Turecko může názorově spojit.

Já osobně rok 2016 vnímám v mnoha ohledech jako zlomový. Je důležité, abychom si ujasnili jakým směrem budeme dál pokračovat. Stalo se toho tento rok neskutečně moc, a to jsme teprve v půlce.

18.7.2016 v 0:43 | Karma: 18,77 | Přečteno: 500x | Diskuse| Politika

Béatrice Radosa

Jsem slunko, a vynikám svojí logikou.

Je pro nás naprosto normální, že na letištích procházíme kontrolami, musíme splňovat mnoho bezpečnostních opatření, a předkládáme svoje doklady, i když se pohybujeme v rámci EU.

29.6.2016 v 12:38 | Karma: 28,58 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Společnost

Béatrice Radosa

Už nemáme Blok proti islámu.

Já osobně, z uplynulých událostí ohledně Bloku proti islámu, mám značnou radost. Nechci rozebírat nějaké nesmyslné rozepři.

30.5.2016 v 15:07 | Karma: 37,02 | Přečteno: 2966x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:28

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3970x
Bohémská umělkyně, operní pěvkyně, tantrička (levé ruky), masérka a feministka.

Bohemian artist, opera singer, (left hand) tantric teacher, massage therapist and feminist.