Vrtěti psem Made in Česká televize a iDnes.cz

Tak patnáctiletý Petro je dealerem marihuany? Tak tady už končí veškerá sranda. Možná si někdo v této zemi myslí, že správně podaná mediální kampaň může zničit jednoho člověka. Ale všechny nás nezničí.

novinky.cz

A jestli ano, tak už nezbylo nic, za co by stálo tady usilovat.

Půl hodiny po zveřejnění informace o tom, že je Petro dealerem drog (na iDnes.cz, novinky.cz a posléze v České televizi), jsem po telefonu mluvil s paní Oksanou Zhyvachivskou. Volala mi ona, velmi rozrušená a zoufalá. Aniž by s ní, či s Petrem kdokoliv mluvil, dovolila si „údajně“ prestižní česká media otisknout/odvysílat takovou špínu. Po zkušenostech s rozhovory s novináři před a v průběhu demonstrace, byla rozhodnuta, že nikomu žádný rozhovor neposkytne, do ničeho nebude zasahovat a případ nechá výhradně na policii. Výsledek? No tak si sólokapra prostě vymysleli sami.

(http://zpravy.idnes.cz/napadeny-chlapec-z-breclavi-zmenil-vypoved-napadli-ho-kvuli-marihuane-1ks-/krimi.aspx?c=A120511_153459_brno-zpravy_bor)

Úroveň toho nejhoršího bulváru.

Budiž připsáno redaktorům na novinkách.cz k dobru, že zhruba do půl hodiny od zveřejnění článek kompletně přepsali, včetně nadpisu. Možná si někdo uvědomil, že vypouštět do světa taková zvěrstva je přinejmenším neetické a mohlo by je to stát spoustu peněz. A to ostatně možná stejně bude. Původní článek je vytištěn a minimálně ve dvou počítačích uložen. Protože taková veřejná pomluva je více než zralá na trestní oznámení. Totéž platí o iDnes.cz a České televizi. Mimochodem, ČT by měla být televize „veřejnoprávní“. Kde je tedy to „právo veřejné“, které má v názvu?

Bohužel , jak jsem se sám v některých diskuzích přesvědčil, jsou mezi námi i takoví, kteří uvěřili. Úmysl se podařil. Vždyť kdo bude věřit dealerovi drog, že?

Je mi skutečně nevolno z toho, že jsou v naší zemi takové prasárny možné.

Ale popořádku. Z Petrova pobytu v nemocnici je lékařský záznam, že je čistý, sám marihuanu tedy nebral. A zkuste najít jediného jiného dealera, který si občas nedá. Nenajdete.

S policií mluvil více než před týdnem v nemocnici, nemohl tedy svou výpověď změnit.

V průběhu posledních pár týdnů se objevilo několik možných variant události, všechny smyšlené. Od počátku jsme nechápali, proč tyto fámy vůbec někdo vypouští. Napadá mě skutečně jen jediný důvod a ten silně hraničí s konspirací.

Pomluvám nikdo neuvěřil, tak bylo nutno vymyslet ještě horší.

Na druhou stranu, i kdybychom připustili, že uvedená informace má jádro pravdy a útočníci skutečně „šli“ po dealerovi, který jim prodal nekvalitní zboží, nemohli si jej splést s někým jiným?

A kde je psáno, že Romové marihuanu nekouří?

Nic z toho neomlouvá brutální čin, který byl spáchán. Spíše naopak.

Je prací policie, aby pachatele našla a předala spravedlnosti. Novinářům nikdo nedal právo takhle bezostyšně špinit nevinnou oběť.

Napadají mě tedy jiné otázky a velmi úzce souvisí s tím, jak se s námi bavili na úřadech nebo novináři, jak nám podsouvali, co bychom měli říct a co bychom zveřejňovat neměli. KDO má na tomto zájem? Proč se nesmí říkat pravda nahlas? Kdo má strach a z koho?

Kolik peněz se točí v byznysu Romského začleňování, do něhož si někteří zuby nehty nechtějí nechat nahlédnout a který má jen zanedbatelné výsledky? Kolik lidí na tom parazituje?

Množství brutálních trestných činů roste. A je úplně jedno, o jaké etnikum se v daném konkrétním případě jedná. Bohužel jsme se přesvědčili, že jen případy, související s romským násilím jsou bagatelizovány, jsou na ně uvalována informační embarga v rámci vyšetřování, či je snaha tyto nezveřejňovat vůbec a obětí právě těchto činů jsou mnohdy zastrašovány, znevěrohodňovány a mnohdy zesměšňovány.

Po břeclavské demonstraci se k nám začaly dostávat informace o dalších podobných násilnostech, kterých bude daleko víc, jen se o nich neví. A nebýt Oksany Zhyvachivské a jejího rozhodnutí nemlčet, možná by Petrův případ byl jedním z nich.

Tento stát se svou pokřivenou spravedlností, bere ohledy na práva zločinců mnohem víc, než na práva obětí.

A to je moc špatně.

 

(a tady se dozvíte časem víc: http://www.facebook.com/pages/Ti-z-nich/364851693571042)

Autor: Radomír Hrabovský | neděle 13.5.2012 13:42 | karma článku: 42,27 | přečteno: 5226x