Vážení novináři. Nenahrazujte pravdu pravdoláskou prosím.

Tento dopis bych rád adresoval všem novinářům, redaktorům a šéfredaktorům českých tištěných periodik, stejně jako internetových zpravodajských portálů.

Vážení novináři, vážení redaktoři, šéfredaktoři.

Dovolte mi, abych Vás tímto požádal o jednu laskavost. V posledních době se v naší společnosti začíná velmi intenzivně diskutovat o závažných společenských tématech, souvisejících se zvyšující se kriminalitou. Občané dříve narození se mnou zcela jistě budou souhlasit, taková situace, jaká je u nás dnes, velmi pravděpodobně nemá v historii Střední Evropy obdoby. Informace, které denně dostáváme zcela logicky mezi čtenáři šíří strach, obavy, mnohdy rozhořčené reakce a nutno dodat, že vcelku oprávněně.

Trestná činnost se dostala do takových rozměrů, že už ani policie a justice není schopna adekvátně zajistit bezpečí občanů této země. A pokud ano, tak pouze za cenu přítomnosti stovek těžkooděnců ze speciálních jednotek, jak je tomu například v současnosti na Šluknovsku.

A s tím také souvisí má prosba. Již delší dobu jsou prakticky ve všech mediích zveřejňovány mnohé informace přinejmenším zkreslené, či dokonce upravené tak, aby vyznívaly mnohem „korektněji“, než ve skutečnosti jsou.

Bylo by možné, abyste podávali čtenářům informace pravdivě?

Pro lepší pochopení mé žádosti bych si dovolil uvést několik příkladů z posledních dnů.

Brněnským městským soudem byli odsouzeni dva mladí pachatelé k trestu 3 a 5 let za to, že před pár měsíci fyzicky týrali a mučili staršího, nemohoucího muže, důchodce a to mimo jiné tím, že jej pálili nahřátou lžící, či nutili jíst pepř a pít olej. Před časem, když byla zveřejněna první zpráva o tomto činu, se v diskuzích na internetu pod články rozpoutala velmi bouřlivá debata o romském původu pachatelů. Po rozsudku byla zveřejněna totožnost odsouzených a jak je vidno, jedním z pachatelů není Rom.

Tomu se zcela jistě dalo prvotní, poněkud méně „korektní“ zprávou zabránit.

Dalším z příkladů je příběh zloděje, který se na Přerovsku vloupal do rekreační chatky a byl při odchodu přistižen sousedem majitelky. Po krátké potyčce vytáhl nůž a jen postřeh a pravděpodobně dobrá fyzická kondice 50-tiletému muži zachránily život. To vše pro jednu mikrovlnku a nějakou lampu.

Přijde mi jako vystřižené ze špatné komedie, že není možné o pachateli, vzhledem ke zvrácenosti zákona o ochraně osobních údajů napsat téměř nic, ale z přiloženého identikitu je zcela zřejmá etnická příslušnost útočníka.

Jiným příkladem je informace o dvou mladících, kteří v Mostě na diskotéce obtěžovali a posléze fyzicky napadli dvě dívky, stejně jako muže, který se k celé situaci dostal v podstatě náhodou. Budiž připsáno k dobru policii, že byli oba v zápětí zadrženi a obviněni.

Vrcholem všeho je informace o silvestrovském napadení muže a jeho rodičů šesti Romy ve Varnsdorfu, která se ve zprávách objevila poprvé až pátého ledna.

Ve všech těchto případech jsou zveřejněné informace jen velmi všeobecné, pokud vůbec jsou, přičemž spoustu z nás, obyčejných čtenářů by zajímalo podstatně více podrobností. Nechci po nikom, aby porušoval zákon o ochraně osobních údajů, i když s jeho současnou podobou kategoricky nesouhlasím.

Proč ale nemůže být v podobných zprávách uvedena například etnická příslušnost nebo alespoň přibližný věk pachatelů, či například jejich vzdělání a původ, to mi poněkud uniká.

Jak jsem napsal výše a je všeobecně známo, v naší společnosti kriminalita nebezpečně roste. Je to problém a jsou-li mé znalosti a zkušenosti správné, pokud chcete problém vyřešit, je potřebné, abyste pochopili jeho podstatu a zaměřili se na příčiny. Jakmile pochopíte podstatu a jste schopni změnit příčiny, máte napůl vyhráno.

Proč tedy o podstatě problému nepsat skutečnou pravdu, ale jen politicky korektní všeobecno?

Pokud napíšete, že pachatelem trestného činu byl Rom, nezvýšíte nenávistné nálady ve společnosti vůči této menšině, ta už tady stejně je a lidé se nakonec pravdu dozví. Spíše naopak zvýšíte vlastní čtenost, protože čtenáři ocení objektivitu zpráv. Možná ale na druhou stranu pomůžete pochopení podstaty problému.

Pokud v naší společnosti žije odhadem 3% Romů, ale páchají přibližně 25 – 35% trestných činů, něco důležitého by to mělo signalizovat. Pokud je v našich věznicích 40 – 60% trestaných romského původu, to také o něčem svědčí. Pokud je situace taková a záměrně se o tom nemluví nebo nesmí mluvit, mlčky se všichni podílíme na tom, aby problém nikdo neřešil a v budoucnu byla situace mnohem horší. Možná bychom se třeba dozvěděli, že odhadovaná trestná činnost Romů není 25 – 35%, ale je mnohem vyšší. Možná by pak někoho napadlo hledat příčiny vysoké kriminality v nesmyslné proromské ochranné politice, místo politicky korektního zamlžování a překrucování faktů.

Pokud bude veřejnost pravdivě informována, ani politici a zodpovědní úředníci nebudou moci strkat před tímto problémem hlavy do písku. Pokud budou pouze cenzurované diskuze pod nejasnými články, nikdo nikoho nedonutí cokoliv změnit. Místo toho budeme dál používat slovní spojení jako „sociálně vyloučení“, „nepřizpůsobiví“, či „mladíci“, které někdo vymyslel jen proto, aby si pod záminkou řešení sociálního začleňování namastil kapsu, případně skutečnou podstatu problému skryl, nemusel ji řešit a zajistil si dostatek lidské nevědomosti pro další volební období.

Stejné je to s věkem pachatelů trestných činů. Bylo by takovou tragédií, kdybychom se dozvěděli, že 80 – 95% trestné činnosti páchají mladí lidé ve věku do 25-ti let? A opět jsme u toho kouzelného slova „mladíci“. V tomto případě nezáleží na etnické příslušnosti. Všichni dobře víme, že trestná činnost je dostatečně rozšířená mezi všemi etniky.

Pokud bychom ale byli schopni pravdivě označit věk pachatelů, možná bychom se dopídili podstaty problému. Možná bychom přišli na to, že příčinou současného stavu je v míře nemalé také náš výchovný systém. Humanisticko-pravdoláskařské školství, které si s rostoucí agresivitou, arogancí a lhostejností mládeže naprosto neví rady. Stejně tak, jako upadající tradiční instituce – rodina.

A stejné je to také se vzděláním a původem pachatelů. Je všeobecně známo, že mnohem většího procenta trestné činnosti se dopouští jedinci méně vzdělaní. Jak je tedy možné, že podle statistik je celkové vzdělání populace stále vyšší, ale kriminálních případů přibývá? Nemělo by to být naopak? Proč má někdo zájem na tom, aby se veřejnost nedozvěděla pravdu o podstatě a příčinách zvyšující se kriminality? Co kdybychom se náhodou dozvěděli, že na vzdělání kriminalita zas až tolik závislá není, že je to spíše důsledkem nekontrolovatelného přebujení socialisticko-multikulturního společenského  zřízení?

Možná bychom byli překvapeni, co všechno bychom se dozvěděli. Zcela určitě mnohem více, než ze současných, politicky korektně zamlžených zpráv. A možná by posléze společnost sama byla schopna vyvinou dostatečný tlak na politiky a zodpovědné úředníky, aby začali řešit skutečné příčiny problému, ne jen hledat výmluvy.

Vážení žurnalisté, dovolil bych si požádat Vás tedy ještě jednou, pokuste se zvážit přístup k poskytovaným informacím. Nepsal bych tento dopis, kdybych si nebyl jist, že ve svém názoru zdaleka nejsem sám. Poslední dobou je našimi médii používán jazyk mnohem více připomínající Orwellovský Newspeak, než reálný popis skutečných událostí. A jste to právě Vy, kdo by měl být garantem pravdivých a pravdivě interpretovaných zpráv. Mnoho lidí, včetně mne, již v dnešní době na internetu vyhledává alternativní zdroje informací, převážně proto, že jinak ucelenou a skutečnou pravdu zjistit nelze.

Když nic jiného, velmi Vám to snižuje čtenost…

 

(psáno pro eportal.cz)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radomír Hrabovský | neděle 8.1.2012 11:30 | karma článku: 33,74 | přečteno: 1535x