Stíny nad Mordorem…

Drahno let, co jsem četl Tolkiena, ale když jsem viděl to co včera, pochopil jsem, jak si asi představoval autor říši zla…

Pro ty, kteří Tolkiena a jeho Pána prstenů neznají se omlouvám, možná tak úplně nepochopíte, o čem je řeč. Mraky nad Mordorem byly v kultovním fantasy románu předzvěstí zla, se kterým se lidská rasa měla utkat v posledním boji o vlastní přežití…

Včera, 22. Listopadu 2011, v 15:03 jsem si dovolil udělat jednu fotku. Profesionální fotografové mi doufám odpustí nedokonalost, leč měl jsem k dispozici pouze mobilní telefon.

Na snímku je elektrárna Chvaletice ze vzdálenosti necelých 7 km. Nebudu lhát, když jsem to viděl, byl jsem docela ohromen, možná jsou místní na podobnou oblohu zvyklí, odpusťte, já ne. Při pohledu na tuto scenérii mě napadla spousta věcí, ale o jednu myšlenku bych se s vámi s dovolením chtěl podělit.

Je až neskutečné, že jedna uhelná elektrárna za plného provozu dokáže nad polovinou okresu „vyrobit“ z jasné oblohy, oblohu zataženou. Neumím si představit, jak to za podobných atmosférických podmínek vypadá třeba nad Temelínem. A nic na tom nemění skutečnost, že ten mrak je z drtivé většiny v podstatě neškodná vodní pára.

Bylo by zajímavé zjistit, zda by takový mrak elektrárenské páry nemohl být příčinou třeba inverzního počasí a tedy smogové situace v některých regionech naší země. Například na Ostravsku nebo v Severních čechách mají podobné megaelektrárny také.

Možná bychom byli překvapeni…

Autor: Radomír Hrabovský | středa 23.11.2011 7:35 | karma článku: 11,20 | přečteno: 1365x