Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stávka pilotů ČSA aneb jak si naběhli na vidle.

Po lékařích, dopravácích a dalších, se rozhodli vstoupit do stávky také piloti našeho národního leteckého dopravce – ČSA. Stávka, jako legitimně demokratické, ale krajně nátlakové opatření, by mělo být využíváno výhradně ve vyjímečných případech.

csa.cz

Osobně se stávkováním nesouhlasím, obvykle se dají řešit problémy a neshody úplně jinak, mnohdy mnohem efektivněji. Stejné je to i tomto případě. Navíc musím uznat, že tentokrát se vedení společnosti postavilo k problému čelem a vypadá to, že bude mít celá situace jen velmi krátké trvání. Kdo trochu zná poměry v ČSA, lépe řečeno práva zaměstnanců, tedy i pilotů, musí uznat, že to pro management nebylo nic jednoduchého. Také nepřekvapí, že jedním z prvních důvodů, proč piloti stávku začali, bylo to, že management připravované změny v rámci restrukturalizace se zaměstnanci neprojednal.

A co mají co zaměstnanci mluvit do restrukturalizace firmy? Jo oni to mají v kolektivní smlouvě? Aha…

Je mi líto. Jsem patriot a je příjemné vědět, že někde po světě lítají letadla s českou vlaječkou, ale jestli naše národní aerolinky fungují takto, tak raději ať to krachne a žádné nemáme.

Piloti zvolili trochu svérázný způsob stávky. Využili možnosti, dané toutéž kolektivní smlouvou, odmítnout let z důvodu momentální zdravotní indispozice. Vzhledem k zodpovědnosti tohoto zaměstnání, je to opatření velmi rozumné, bohužel, jak jsme si mohli všimnout, také zneužitelné. A navíc, na rozdíl od klasické stávky, jistě pochopíte, že se nedá indispozice hlásit několik dnů dopředu. Tedy naštvanost postižených cestujících v tomto případě dosáhla maxima, jelikož neměli dopředu šanci cokoliv se dozvědět a tedy se na případné problémy připravit. Představte si, jak se po celodopoledních přípravách a komplikované cestě dvěma dalšími dopravními prostředky, doplazíte s kufry až na letiště a s pomačkanou letenkou v ruce zjistíte, že váš let je „CANCELLED“. A jak teď vysvětlit svému zaměstnavateli na druhém konci Evropy, že zítra velmi pravděpodobně nenastoupíte do práce… (toto je konkrétní případ!)

Navíc, důvody pilotů ke stávce jsou dle mého přinejmenším zvláštní. Údajně se snažili svým protestem upozornit na pokus vyvedení části majetku firmy jinam a tedy přípravu na bankrot nebo vytunelování společnosti.

K tomuto postupu bych měl dvě výhrady.

Kdo dal pilotům jakoukoliv legitimitu k tomu, aby se prostřednictvím odborů pokoušeli ovlivňovat rozhodnutí managementu firmy? I kdyby nakonec tato rozhodnutí měla skutečně vést k ukončení fungování ČSA. Ne piloti, ale právě ten management totiž nese zodpovědnost za hospodaření, či dokonce za samotnou existenci firmy. Pokud už využili všech možností, jak společnost zachránit a nepodařilo se, pak je opravdu asi lepší, všechno zrušit a přenechat trh těm, kteří to umí líp. Vždycky je to lepší, než každoročně dotovat ztrátové ČSA nějakými třemi miliardami korun, jako například loni.

A druhá výhrada:
Dle mého se v tomto případě ze strany vedení jedná právě o to jedno z posledních možných řešení, jak ČSA uchránit před krachem a dostat znovu zpátky do černých čísel. Restrukturalizace majetku, výrobních prostředků, či personální změny, mohou být v případě ekonomických problémů, mnohdy jednou z mála možností, jak zachránit podnik před úpadkem. Vedení ČSA se rozhodlo převést několik letadel na dceřinnou charterovou společnost. Tedy žádný prodej pod cenou nebo něco podobného. A pokud jsou charterové společnosti, díky své variabilitě a schopnosti přizpůsobit se poptávce na trhu, schopny vydělávat v dnešní době lépe, než pravidelné lety, tak je to naprosto správný krok.

Vše je v pravomoci managementu, ten nese zodpovědnost a to si piloti musí uvědomit i přesto, že z minulosti jsou skutečně známy případy, na které poukazují. Tedy že byly podobným způsobem zlikvidovány některé letecké společnosti (např. SABENA nebo SWISSAIR).

A tak mě napadá jediný opravdový důvod stávky. Převodem letadel už u ČSA nebude místo pro tolik pilotů a je velmi pravděpodobné, že u dalších společností aeroholdingu už tak lukrativní místa, tedy ani platy nebudou. Takže na jedné straně piloti a jejich souboj o luxusní pracovní pozice, na druhé straně zklamaní a naštvaní cestující při pohledu na nápis „CANCELLED“.

Vedení společnosti ČSA prozatím zvládlo problémy excelentně, přestože byli bez varování postaveni před hotovou a velmi nepříjemnou situaci. Už druhý den byli schopni na většinu linek nasadit stroje pronajaté i s posádkama, po pár dnech mají někteří z „indispovaných“ pilotů výpovědi na stole a pokud jsou poslední informace z medií správné, dopadnou tak všichni stávkující. Volných pilotů, kteří by měli o práci zájem, je prý u nás dost.

Stávkující, navzdory zdravotním problémům, už zase létají. Dle zástupců Českého sdružení dopravních pilotů budou tento týden ve stávce pokračovat, ale já bych řekl, že už jde jen o rétorické cvičení. Spíše to vypadá, že si hezky naběhli na vidle.

Kéž by tato stávka a její řešení, bylo příkladem do budoucna. Stávka je demokratická instituce a nikdo by ji neměl zneužívat k dosažení osobního prospěchu.

Autor: Radomír Hrabovský | úterý 6.12.2011 7:30 | karma článku: 21,68 | přečteno: 1267x
  • Další články autora

Radomír Hrabovský

Co tady bude déle, Evropská unie nebo pomazánkové máslo?

Je to pár dnů, kdy jsem, stejně jako asi všichni ostatní, zaregistroval další direktivní nařízení EU. Pomazánkové máslo nesmí být nazýváno pomazánkovým máslem.

7.11.2012 v 14:24 | Karma: 27,16 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Pár slov těm, kteří k volbám nechodí.

Také patříte k těm, kteří k volbám nechodí, protože si myslí, že to nemá smysl? Tak to se po přečtení těchto řádků možná budete divit.

5.11.2012 v 8:29 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1585x | Diskuse| Politika

Radomír Hrabovský

Státní maturity po šedesáté sedmé! Klap.

Maturita. Za dob mého mládí a to tak starý nejsem, byla synonymem zkoušky z dospělosti. Jakási poslední fáze všeobecné přípravy mladého člověka na skutečný život. Co myslíte, je to tak i dnes?

2.10.2012 v 12:28 | Karma: 12,05 | Přečteno: 561x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Švédsko kontra Hong Kong…

Před časem jsem byl jedním diskutujícím pod mým článkem požádán, když tolik vychvaluji liberální kapitalistickou svobodu Hong Kongu, abych byl objektivní a porovnal jej se vzorem fungujícího sociálního státu, se Švédskem.

20.9.2012 v 15:09 | Karma: 22,88 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Kulturní obohacení naší společnosti premiérem Petrem Nečasem.

Ptáte se, čím nás pan premiér obohatil? Ano samozřejmě, svým slovníkem, jimž se začíná přibližovat slovníku našeho milovaného ministra financí Miroslava Kalouska.

11.9.2012 v 14:29 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03,  aktualizováno  14:01

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

Mapuje sexualitu za holokaustu. Do queer dějin patří i Anne Franková, říká

29. června 2024  13:28

Seriál Vystudovala historii, anglistiku a sociologii v Berlíně, disertační práci psala v Torontu a nyní...

Politici AfD museli před volbou vedení přelézat zátarasy. Odpůrci obsadili ulice

29. června 2024  13:03

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybere nové vedení, o...

Autobus hořel na dálnici D5. Evakuovaly se dvě desítky lidí

29. června 2024  12:09,  aktualizováno  12:52

V sobotu krátce po 9. hodině dopoledne vyjeli středočeští hasiči k požáru autobusu na dálnici D5....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2319x
Samotář a introvert. Přesto občas mívám pocit nutkání ostatním něco sdělit. Zvláště o nepravostech světa lidí...