Slovensko, SMER, Fico, socialismus a začátek konce.

Na Slovensku v předčasných parlamentních volbách drtivě zvítězila levicová strana SMER – sociálna demokracia Roberta Fica. Píše se březen roku 2012, do našich dalších parlamentních voleb zůstávají zhruba dva roky.

Tedy samozřejmě pokud nebudeme nuceni podstoupit nějaké ty předčasné.

Slovensko je nám historicky velmi blízké, dalo by se tedy říct, že máme jedinečnou příležitost sledovat doslova v přímém přenosu, jak se ryze sociálně demokratická vláda popere s problémy, které současná evropská ekonomická krize přináší. A budeme tudíž mít jedinečnou možnost, v dalších českých parlamentních volbách poučit se a případně stejnou chybu nedělat. Nebo samozřejmě naopak, držet se slovenského vzoru.

V poslední době se množí diskuze, porovnávající přednosti a zápory sociálního státu. Přestože jsem silným odpůrcem současného modelu, nelze popřít, že i příznivci disponují argumenty, které by za jiných podmínek vypadaly velmi rozumně. Jako u mnoha jiných věcí, nic není tak úplně černobílé, vše má své nesporné klady i zápory. Rober Fico, jakožto představitel politického směru, který má existenci silného sociálního státu už v podstatě názvu své strany, má jedinečnou možnost přesvědčit nejen své voliče, ale také ty české, že právě sociální stát a evropanství, jsou tou správnou cestou k budoucí prosperitě.

Přesto, selský rozum mi napovídá, že to dopadne spíše obráceně…

Naši sociální demokraté v čele s Bohuslavem nelenili a střelhbitě po vyhlášení výsledků voleb Robertu Ficovi blahopřáli. Ano, předvídatelné gesto, přesto i zde je opatrnost na místě. Ono by se také docela dobře mohlo stát, že po dvou letech bude Slovensko v takových problémech, že to osloví (odradí) i české levicové voliče a drtivá, předvolební průzkumová převaha bude rázem pryč. Jako ostatně už několikrát.

Na jednu stranu je mi Slováků docela líto, mám k nim docela blízko. Na druhou stranu, máme úžasnou možnost sledovat v přímém přenosu generálku toho, co by následovalo, kdyby u nás socialisté příští volby vyhráli. Nepromarněme tuto příležitost.

Sledujme, porovnávejme a hlavně, nezapomínejme…

 

(psáno pro eportal.cz)

Autor: Radomír Hrabovský | úterý 13.3.2012 20:05 | karma článku: 29,09 | přečteno: 1765x