Rumburk a Nový Bor, barometr sociální spravedlnosti.

Mnoho bylo napsáno, mnoho bylo vyřčeno, leč jen velmi málo se změnilo… A ti špatní mají stále navrch. Bohužel.

Dnes a denně čteme a posloucháme o tom, co se děje na severu Čech. Nevím jak Vám, ale mně je tak nějak smutno. Smutno a zoufale z toho, co všechno jsme my, společnost rozumných a relativně inteligentních lidí, byli schopni dopustit. Zprávy posledních dnů jsou o to horší, že nic nenasvědčuje byť jen minimálnímu zlepšení.

29.8. proběhla na TV NOVA reportáž o napadení a okradení šestnáctileté dívky šesti Romy za bílého dne. Před pár dny jiná skupinka nezletilých Romů přepadla a okradla postiženého člověka. Budiž připsáno k dobru policistům, že v tomto případě skupinku velmi rychle vypátrali. Na druhou stranu, díky tomu, že jsou nezletilí, tedy nepostižitelní, policie případ odložila. To vše se stalo na severu Čech, v oblasti, která byla před pár dny posílena o padesátku „těžkooděných“ policistů.

Restriktivní, ochranné opatření (dalo by se říct, alibistické), které bohužel, pokud zůstane jediným, zůstane také naprosto zbytečným a bezvýsledným.

Ani padesátka policistů navíc, nedokáže ohlídat tak velkou oblast naprosto dokonale. A i kdyby, má to nějaký smysl, když pachatelé přestupků a trestných činů jsou v podstatě nepostižitelní, do druhého dne jsou zpátky na ulici a mohou ve svých špinavostech vesele pokračovat dále?

Vzpomněl jsem si v této souvislosti na nedávné události z Anglie. I přesto, že několik dnů měli lumpové navrch, britská policie zasáhla velmi razantně, tvrdě, nekompromisně a dle posledních informací už je velká část, možná převážná většina demolujících a rabujících mladíků pod kontrolou. Ano, britská policie a justice má s podobnými existencemi, řekněme dostatečné zkušenosti. V minulosti se musela vyrovnat s teroristy, fotbalovými rowdies, anarchistickými odbory a pravděpodobně spoustou dalších problémů, o kterých se nám ani nezdá. A vždycky to zvládli. Proč?

Protože tyto lidi trestají, nikoliv chrání.

Čtyři nezletilí, kteří přepadli postiženého muže a okradli jej, by velmi pravděpodobně v Anglii skončili v nápravném zařízení a rodiče díky tomu přišli o sociální dávky.  O dávky na tyto děti zcela určitě a navíc, také o dávky pro sebe, v tom lepším případě (pokud by to byl první přestupek) na tři měsíce. Pokud by těchto případů bylo v rodině více, mohlo by se stát, že o podporu příjdou natrvalo (včetně případného sociálního bydlení). Věřím tomu, že pokud by něco podobného platilo u nás a otcové uvedených mladíků by o podobném riziku věděli, tak se nikdy podobné přepadení nestane. A když, tak poprvé a naposledy, protože podruhé už by si na to mladíci strachy nedovolili ani pomyslet…

A Nový Bor? Tak to je úplná tragédie. Vyšetřováno jako pokus o ublížení na zdraví...

Co je ještě potřeba k tomu, aby naši politici, soudci, zastupitelé, nazývali věci pravými jmény. Copak je nutné, aby soudce, který útok mačetami se slovy „ to jsme to těm bílým hlavám dali“, ohodnotil takto hloupě, měl mačetu sám na krku, aby pochopil, že připodělanost je nejrychlejší cesta do pekla?

Vážení politici, soudci, zastupitelé, obávám se, že výše uvedená, přepadená dívka, až dosáhne plnoletosti a poprvé půjde k volbám, bude volit DSSS.

Protože VY jste ji nedali jinou šanci…

Foto: internet

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radomír Hrabovský | úterý 30.8.2011 20:40 | karma článku: 33,75 | přečteno: 1598x