O španělských demonstracích aneb Vrtěti psem.

O tom, že se ve Španělsku něco děje, jsem se dozvěděl poprvé 28. května, v jedné vcelku bezvýznamné internetové diskuzi. Zpočátku mi to přišlo, jako spousta dalších jiných, bezvýznamných  informací o demonstracích za sociální jistoty v jižních státech, kterých je v poslední době docela dost a běžnému pozorovateli mohou poněkud splývat.

První vnitřní varování přišlo poté, co jsem zjistil, že demonstrace pokračují téměř kontinuálně už od 15. května a my o tom nic nevíme. Něco není v pořádku. Sedl jsem k internetu a začal hledat. Světové jazyky sice nejsou moje silná stránka, ale na netu se orientuju docela slušně. Jenomže nic. Ani slovo, ani stránka, žádný obrázek. Nespletl jsem se? Nebylo to jinak, nebyl to třeba deset let starý článek? A tak jsem zkusil, za vydatné pomoci překladače, i španělsky píšící weby. A našel. A nestačil se divit. Vzhledem k mým jazykovým schopnostem jsem z toho ale nepochopil téměř zhola nic. Dovolil bych si tedy na tomto místě poděkovat kolegovi na blogu, Honzovi Frýdlovi, za jeho článek „Demonstrace se šíří do celé Evropy!“ http://janfrydl.blog.idnes.cz/c/193953/Demonstrace-se-siri-do-cele-Evropy.html. Informace se začaly skládat hezky dohromady, a přitom trochu ježit chloupky na zádech. Přesto i dnes bych si jen těžko dovolil hodnotit, o co všechno vlastně ve Španělsku jde. Po shlédnutí včerejšího Hydeparku je to sice trochu jasnější, pořád je to ale málo k tomu, abych tady něco tak širokého hodnotil (ještě mám jistou míru soudnosti).

To ale není to, co mi leží na srdci nejvíc. Od první demonstrace do první ucelenější informace o situaci, uběhly „pouhé“ dva týdny. Nemám si doufám myslet, že v době, kdy nám media předkládají průběh smrtelné „okurkové“ epidemie, téměř online, tj. nové info každých dvacet minut, dva týdny nikdo ze světových novinářských špiček nezaznamenal, že se ve Španělsku něco děje? Dva týdny naprostého informačního ticha a to v porovnání třeba s libyjskou krizí, kde novináři psali o povstání už v době, kdy rebelové ještě ani netušili, že budou muset oprášit kalašnikovy ze skříní a vyrazit do ulic. To informační ticho potvrzují i příspěvky diváků v Hydeparku. Ani ti, kteří sledují pravidelně BBC nebo CNN nezaznamenali nic.

A teď mi přátelé poraďte, co si o tom mám myslet. Je to jako ve filmu Vrtěti psem, tedy velmi sofistikovaná mediální masáž diváků určitým směrem, nebo už je to profesionální práce nějakého skrytého Orwellovského ministerstva pravdy?

Já se omlouvám, samozřejmě nemůžeme přece za vším hledat nějaké konspirační teorie. Třeba je to skutečně jen naprostá slepota všech profesionálních novinářů, a to nejen v Evropě… :-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radomír Hrabovský | středa 1.6.2011 7:38 | karma článku: 37,85 | přečteno: 4035x