Kalousek opisuje?

Jedním z posledních Kalouskových návrhů na ušetření pár miliard z rozpočtu, je zeštíhlení státní správy. Dle posledních informací, by mělo dojít k sloučení, či zrušení několika desítek úřadů a přijít o práci téměř dva a půl tisíce státních zaměstnanců. Že by snad konečně počin hodný pravicového politika?

Snad…

Přesto mi to nedá, abych některým neznalým čtenářům nepřipomněl, že podobný, leč daleko rozsáhlejší a propracovanější návrh mají ve svém programu už více než dva roky Petr Mach a Svobodní. Že by pan ministr Kalousek opisoval? Ale ne, budu se snažit zůstat „politicky korektní“, předpokládejme, že se protentokrát rozhodl zachovat skutečně alespoň trošku pravicově.

Návrh ministra financí počítá se změnami u zhruba 23 institucí a „zeštíhlení“ o necelých dva a půl tisíce zaměstnanců. Údajně by se tímto opatřením mělo ušetřit 2,4 mld. ročně. Tak v tomto případě mi nezbývá než doufat, že se mu to skutečně podaří a nedopadne to stejně jako s úřady práce. Je to něco víc než rok, kdy měla TOP09 v úmyslu zavřít tyto úřady, nebo spíše celou tuto instituci centralizovat a zrušit tímto většinu z více než 9-tis. úřednických pozic. Rok se s rokem sešel a úřady práce místo zrušení vydávají sociální dávky. Přebraly tedy legislativu několika jiných úřadů, přičemž ty zůstaly přinejmenším beze změn. Sjednocení vyplácení těchto dávek je sice chvályhodný počin, ale upřímně, dalo se to udělat líp. Například přesunem pod pravomoc sociálních odborů obecních úřadů. Nemalou část dávek měli na starosti doteď, zvládli by i zbytek.

Klasický příklad toho, jak dokáže úředník obratně a rychle obhájit svou existenci imaginární nepostradatelností.

A tak mi nezbývá než doufat, že to tentokrát pan ministr Kalousek s šetřením státních výdajů myslí opravdu vážně, že to není jen další populistické sbírání politických bodů…

 A mimochodem, pokud se to opravdu podaří, stát ušetří mnohem více, pokud bude chtít. Po zrušení uvedených úřadů je možné také prodat nemovitosti, ve kterých dosud sídlí. Mnohdy se jedná o velmi lukrativní budovy. To by mohlo přinést do státní kasy také nemalé peníze. Tedy, samozřejmě pokud budou prodány transparentně a za skutečně tržní cenu, ne podpultově, jak u nás bývá zvykem.

Dalším nesporným přínosem je to, že mnozí z propouštěných úředníků si velmi rychle najdou jiná zaměstnání, nemalá část určitě v soukromém sektoru. Většina úřadů sídlí v Praze, kde je poptávka po kvalitních zaměstnancích stále, určitě to nebude problém. Stanou se ekonomicky aktivní, budou platit daně, místo aby z nich byli placeni…

A to je skutečná pravicová politika.

Autor: Radomír Hrabovský | pondělí 5.3.2012 11:38 | karma článku: 14,99 | přečteno: 1156x