Jazykem našich politiků.

Před pár dny (5.12.2011) byl na Radiožurnálu odvysílán krátký telefonát s poslancem za ČSSD, Jeronýmem Tejcem. Jednalo se o vyjádření k tématu změny zákona o vymáhání pohledávek ze sociálních dávek.

mediafax.cz

Jako člen ČSSD samozřejmě kategoricky nesouhlasil a k tomu pronesl naprostou bezostyšnost. „Přece nikomu z nás není jedno, co se děje se sociálními dávkami, které jsou vybrány a placeny z našich daní“. Pan poslanec opomněl jednu podstatnou věc. A jen doufám, že se jednalo o pouhou špatnou formulaci, že nejde o standartní přemýšlení poslanců ČSSD.

Poněkud pozapomněl, že on sám je placen z našich daní!

S druhou polovinou tvrzení lze částečně souhlasit. Ano, pravděpodobně nikomu z nás není jedno, co je placeno z našich daní. Z mého pohledu, pokud jsou ze státem vybraného výpalného placeny sociální dávky, měly by sloužit výhradně k dočasnému překlenutí osobních problémů konkrétních lidí, do kterých se může dostat každý z nás. V Česku bohužel vše funguje jinak. Sociální dávky nejsou směřovány lidem, kteří se dostanou do dočasných existenčních problémů a kteří by byli schopni tuto pomoc časem společnosti vrátit. Sociální dávky jsou vypláceny plošně určité, přesně specifikovatelné, skupině lidí. Skupině, která často svým chováním, či ignorací vytváří dluhy. Pomiňme dluh společnosti za parazitování, bavme se chvíli o penězích. Neplacení nájemného, či pokuty za přestupky jsou jen ty nejkřiklavější příklady.

Souhlasím s návrhem zákona paní Řápkové a paní Kohoutové. Svou tolerancí a benevolencí jsme si vytvořili skupinu spoluobčanů, kteří beze  špetky studu naprosto ignorují veškeré etické a morální hodnoty, na nichž by slušná občanská společnost měla být postavena.

Je na čase těmto lidem ukázat, že parazitování na společnosti nemůže fungovat donekonečna. Výše uvedený zákon by byl jedním z prvních krůčků k nápravě. Starostové obcí by konečně dostali alespoň malý prostředek k nápravě některých, téměř nenapravitelných jedinců. Politici ČSSD to zjevně nepochopili. A to i navzdory faktu, že uvedený zákon by pomohl a ulehčil práci i jejich vlastním starostům a zastupitelům.

A pan poslanec (stínový ministr vnitra) Tejc pronesl ještě jednu pořádnou perlu. „Připravovaný návrh zákona dává prostor pro lichváře a zvýšení kriminality mezi sociálně slabšími občany“. No a tady si už nejsem tak úplně jist, zda pan poslanec jenom špatně formuloval myšlenku. Spíše půjde o systémovou chybu myšlení celé ČSSD.

Nebo to mám chápat tak, že stát je tady od toho, aby dával peníze lidem, kteří si toho naprosto neváží a to pouze proto, aby si nepůjčovali od lichvářů nebo aby nešli krást?

Absurdistán…

Když si vzpomenu na prohlášení pana poslance Paroubka, tehdy ještě za ČSSD, o tom, že sociální dávky jsou jakousi formou výpalného sociálně slabším, abychom my, ti ostatní, zodpovědnější, měli klid, tak už chápu, jak to s našimi penězi sociálnědemokratičtí politici myslí.

Oni jsou možná ochotni rozdávat naše těžce vydělané peníze stále se rozšiřující skupině parazitů. Možná ze strachu, možná z neschopnosti vidět jiná řešení.

Já ochoten nejsem…

Bohužel, nic platné to není, zákon sněmovnou napodruhé neprošel. Proti byli také někteří poslanci TOP09 a Starostů. Ať se snažím sebevíc, já jazyku našich politiků prostě nerozumím.

Autor: Radomír Hrabovský | úterý 13.12.2011 7:34 | karma článku: 20,09 | přečteno: 899x