Jak ušetřit na výdajích státu.

Možná jsem jen snílek, ale jelikož pravidelně čtu tisk, sleduju televizi a surfím po internetu, občas mi v závitech šedých buněk uvízne informace, která by spoustu věcí dokázala vyřešit. A kupodivu, zpravidla na to stačí selský rozum.

Nejsou potřeba žádné rychlouniverzity politiků a často ani pracovní skupiny elitních ekonomů. A už vůbec není potřeba zvyšovat daně. Možná by stačilo chtít. Dovolil bych si tedy shrnout pár informací, které se už v nějaké podobě na internetu objevily.

Jak ušetřit? Jednoduše. Začněme sociálními dávkami. Zápočtový list. Každý, kdo někdy pracoval, velmi dobře zná. Výši soc. dávek podmínit tím, co je na tomto listu uvedeno.

Je Vám čtyřicet? A zápočťák nemáte? Jo vy jste nikdy nepracoval? No tak to máte smůlu, nedostanete nic.

Je Vám padesát a po třiceti letech jste přišel o práci? Nezoufejte, o Vás se postaráme…

A to by se dalo v pohodě poskládat i do tabulek, které mají úředníci tak rádi (nemůžou nic pokazit).

Je takto možné odstupňovat i sociální pro děti (Feministky dále něčtěte!). Podle otce. A omezit. Nejvíc na tři děti plné, na další nic. Pro fingované svobodné matky, i když to vypadá tvrdě, pokud požaduje dávky, určí otce a ten platí alimenty. Pokud je to málo, zbytek dorovná sociálka. Když otec neplatí, zaplatí stát a vymáhá po otci. Stát přeci jen zmůže víc. Pokud matka otce neurčí, je nám líto. Není otec, nebudou dávky (věřte, že by to ohromně zvedlo smysl pro zodpovědnost některých individuí). Jinak děti pod kontrolu sociálky a případně do děcáku. Ja vím, že to vypadá hnusně tvrdě, ale pokud se někdo rozmnožuje jenom proto, aby na děti dostal od státu peníze a nestará se o ně, tak je potřeba mu to zarazit.

Samozřejmě, totéž platí i pro přistěhovalé. A z ušetřených peněz nejdříve posílit policejní hlídky v rizikových oblastech, protože tohle se jistě líbit nebude.

No ale nejsme hyeny, zaváděl bych to postupně, aby alespoň ti rozumnější měli dostatek času tu práci si najít… Nebo odejít zpátky odkud přišli.

Co se týče důchodů, nedávno jsem na tomto blogu četl skvělý názor (omlouvám se autorovi, ale nepamatuji si ho a fakt už to nemůžu najít). Stačí uzákonit nárok na důchod po určité, konkrétní době, dejme tomu po odpracovanách 44-ti letech. Skončíte školu v 18-ti, na důchod máte nárok v 62 letech. Týká se především manuálně pracujících. A na druhou stranu, uděláte si vysokou, skončíte v 26-ti letech, přičtěte výše uvedených 44 let a na důchod máte nárok nejdříve v 70 letech. Vše vychází z relativně velmi pravděpodobného předpokladu, že vzdělanější lidé budou vykonávat v životě méně fyzicky náročnou práci. Jednoduché a přitom téměř geniální.

Toto jsou však pravidla, která mohou vyřešit pouze menší část problému našich veřejných financí. Přesto, jsem si jist, že pokud by u nás podobná pravidla existovala, veřejné mínění by se na politiky dívalo mnohem přívětivěji.

Avšak na ty důležitější změny také není radno zapomínat. Dalo by se to shrnout:

  1. Plynule začít snižovat stavy státních úředníků. Včetně rušení celých zbytečných úřadů.
  2. Zjednodušit podnikání (jedno registrační místo, stejná pravidla pro všechny). Kromě nezbytných, zrušit všechny regulace a omezení podnikání, tzv. koncese, povolení atd. Aby i odcházející státní zaměstnanci dostali šanci se uplatnit.
  3. Uzákonit zveřejňování veřejných zakázek. Všech. Včetně trestní postižitelnosti schvalovatelů. I politiků.
  4. Zdanění hazardu.
  5. Postupné snižování daní (všech kromě spotřebních a hazardních) na úroveň 12,5%. Plus zrušení těch daní, které se prostě nevyplatí vybírat (správa daní je dražší než výnos z nich).
  6. Zavedení centrálního registru podnikatelů. Kdo někdy zbankrotoval (vytuneloval firmu) a nechal dluhy, už nikdy nesmí podnikat. Nechat se zaměstnat ano, podnikat ne. Nebo až po splacení pohledávek.
  7. Odstupňovat důchody. Např. 35% z průměrné mzdy. A k tomu podle počtu dětí, např. za každé dítě 5% navrch. Důležité upozornění! 5% z nuly je nula. Tzn. kdo nepracoval, nedostane nic i kdyby měl třicet dětí.

Vypadá to jako utopie? Ano. Jsem si ale jist, že politická strana, která by toto byla schopna prosadit, bude mít dalších dvacet let volební preference 30% a víc…

Já vím, pak jsem se probudil s rukou v nočníku :-)…

Ale uznejte sami, nebylo by to fajn?

(Foto: maxmetal.cz a novinky.cz)

Autor: Radomír Hrabovský | sobota 16.7.2011 9:30 | karma článku: 24,75 | přečteno: 1202x