Blaničtí rytíři v nás…

Motto: Každý muž je ve svých snech hrdinou… (Sigmund Freud) ..........................

daniel-landa.cz

Při svém pravidelném brouzdání virtuálním světem, jsem se dostal k jedné velmi zajímavé reportáži, či spíše přepisu slov Daniela Landy z jeho pražského koncertu „Vozová hradba 2011“.

Slova to jsou velmi emotivní, ale veskrze pravdivá. Slova o cti, hrdosti, osobní zodpovědnosti, o morálních zásadách, tedy vlastnostech, které v dnešní společnosti tolik chybí.

Landovy myšlenky se odkazují na Husitské hnutí, které, přestože bylo do jisté míry kontroverzní, dokázalo semknout a sjednotit jeden malý národ uprostřed Evropy a zbytku tehdejšího světa ukázat, že ten národ, přestože malý, zas tak bezvýznamný není. Protože malost je jen v našich duších. A dokud tam ta malost zůstane, budeme stále jen stínem těch velkých a mocných.

Husitství, tak jako mnoho jiných období historie mělo své světlé i stinné stránky. Vypalování kostelů, stejně jako budování nových hradů. Rabování měst, stejně jako výstavba nových. Křížové výpravy i Spanilé jízdy.

Mnohem důležitější je ale morální odkaz, ze kterého bychom si mohli vzít příklad. Smrt jednoho člověka dokázala v lidech zlomit strach a sjednotit je pod jediným symbolem, který husité sebrali samotné podstatě systému, proti kterému celé hnutí povstalo. Sjednotili se pod Kristovým kalichem. Není snad nutno, aby v dnešní době někoho upálili, abychom zvedli zadky z gaučů a šli společně za stejným cílem. Jak to ale udělat, jak lidi přesvědčit, že vlastní jednotlivé osobní zájmy nejsou důležitější, než společný cíl…

Co nám brání, abychom byli první v historii, kteří si vezmou to dobré z odkazu předků a zároveň se poučí z jejich chyb. Věřte, není to jednoduché, dosud jsou dějiny spíše plné událostí, kdy lidé dělají pořád stejné chyby dokola.

Slova Daniela Landy mě skutečně zaujala. Vstoupit do politiky? To je nesmysl, pro horkokrevného zpěváka by to byla zkáza a je velmi dobře, že si to sám uvědomuje. Zaměřit se na náboženství, podobně jako husité se svou církví bratrskou? To už v dnešní době asi také nejde. Co tedy nabídnout?

Hru.

Cože? Hru?

Ano hru. Znáte hry na hrdiny? Já ano. Pravidelně trávíme dovolenou s rodinami přátel, většinou kolem osmi dospělých a kupa dětí. Přes den koupání, tůry českou přírodou, památky, zajímavosti, v zimě lyžování… K moři toho nenajezdíme, ona nám ta slaná voda moc nechutná a u nás je toho k vidění víc než dost. Na co se ale děti těší vždy nejvíc, jsou večery. Vždycky vytáhneme spoustu moderních deskových her, rozložíme na dvou, třech stolech a ponoříme se všichni na několik hodin do dětského světa fantazie. A všechny nás to šíleně baví.

Velmi podobné jsou hry na hrdiny. Každý účastník si vybere postavu, podle příběhu je to obvykle fantasy bojovník, elf, čaroděj, či něco podobného. Jeden ze zúčastněných čte knihu se základní osou příběhu, která se posléze odvíjí podle činů jednotlivých hráčů. Ano, každý hráč může příběh, tedy hru, ovlivnit. Každý může svým myšlením, nápady, změnit děj. Získávat, ztrácet, učit se a vyvíjet, podobně jako v životě. Mnohdy se hra ubírá směrem, který ani sebelepší autor těchto her nemůže předpokládat. O to je to zajímavější. Každý se tedy může stát na pár hodin hrdinou. Pro ty, co neznají, vřele doporučuji alespoň vyzkoušet.

Dle vlastních slov, pro nás Daniel Landa připravuje něco podobného. Každý, kdo bude chtít, se může na chvíli stát Blanickým rytířem. Těžko říct, jak bude něco takového vypadat ve verzi pro stovky, či tisíce fanoušků, ale uvidíme.

Blaničtí rytíři, podle legendy, vyjedou až bude českým zemím nejhůř. Je to sice jen legenda, ale je naše a nikdy bych nevěřil, že nám bude mít co říct i po tolika stoletích. Stačí si z té legendy něco vzít. V každém z nás může být Blanický rytíř. Je jen potřeba, abychom ten Blaník v sobě dokázali otevřít…

Nevím. Snad jsem myšlenku Daniela Landy pochopil správně. Jestli ano, těším se, co pro nás připravil. Jsem jeho dlouholetým fanouškem a témata, která si do svých písní vybírá, jsou mi osobně často velmi blízká. Jsem si téměř jist, že to tak bude i tentokrát…

Od 1. 12. 2011 bude vše na jeho internetových stránkách.

 

Pro úplnost: Landova řeč před téměř desetitisícovým hledištěm na koncertě v Praze. Stojí to za to…

http://www.daniel-landa.cz/proslov-praha/

Autor: Radomír Hrabovský | středa 30.11.2011 11:00 | karma článku: 11,39 | přečteno: 967x