Až budou volby, budu se ptát (3. díl)

Přestože se o tom nemluví, jednou z nezpochybnitelných příčin korupce v této zemi je financování politických stran.

Nápis na tričku je asi stejně pravdivý, jako že krychle je kulatá...ceskatelevize.cz

Proto další z mých otázek politikům před volbami bude: Z čeho máte v úmyslu platit vlastní stranu a předvolební kampaň?

Není tajemstvím, že v předvolební kampani loňských parlamentních voleb byly politickými stranami utraceny stovky miliónů korun, někteří odhadují přes miliardu. Přesně to nikdo neví, politici tyto informace úzkostlivě tají a i ti největší optimisté se usmívají nad ciframi, uvedenými ve výročních zprávách jednotlivých stran. Co si o tom může běžný, rozumně uvažující smrtelník myslet? Kampaň ČSSD byla podle odhadu odborníků řádově o několik set miliónů dražší, než uvádí politici ČSSD. A jakým způsobem byla k danému účelu využita jistá společnost Cíl, snad není nutno připomínat.

Nejdůležitější je, aby se volič pravdu nikdy nedozvěděl a tomu je podřízeno vše.

Buďme ale objektivní, ani ostatní velmi pravděpodobně nemají čísté svědomí. Modrá ODS za dobu své existence čelila několikrát „profláknutým“ problémům s financováním vlastní činnosti, bylo by asi bláhové myslet si, že v posledních volbách to bylo jiné. Spíše se dá předpokládat, že po nepříjemných zkušenostech z minula, už to modrá šance dělá poněkud „chytřeji“. Tak aby na to nebylo vidět.

Kde vzaly na kampaň další strany, TOP 09 a Véčka, si taky šeptali vrabci na střeše. TOPka má za sebou vlivné podnikatele, Véčkaři také, navíc aféru s Babákovými miliony se nikdo ani neobtěžovat vysvětlit.

Je to paradoxní, ale nejlépe z tohoto porovnání vychází komunisté. Ale nedělejme si iluze, není to tím, že by byli lepší. Jako důkaz bych si dovolil připomenout, jak se jeden nejmenovaný poslanec KSČM před časem „chytil“ na návnadu novináře iDnes a přislíbil za úplatu pomoc při schvalování/neschválení loterijního zákona. Dokonce navrhl způsob, jak správnou finanční částku „proprat“ přes komunistické Haló noviny…

Mimochodem, vzpomněl jsem si na to minulý týden, kdy náš parlament schválil návrh loterijního zákona, který stejně nechává majitelům loterijních společností dostatek (naoko zdaněných) finančních prostředků k přerozdělení dle vlastní úvahy (mínus tři miliardy do státní kasy). Pro tento návrh hlasovali poslanci prakticky všech stran. Loterijní lobby je prostě silná a má své lidi všude. A opět, bylo by bláhové myslet si, že to tito poslanci dělají z přesvědčení.

Ale ještě zpět ke komunistům, ti mají navíc proti ostatním jednu nezpochybnitelnou výhodu. Oni žádnou velkou a drahou kampaň dělat nemusí. Oni mají v našem socialistickém absurdistánu svých 10% voličů jistých…

Co nás před příštími volbami tedy čeká? Bude to další divadlo, které je placeno neoficiálními penězi dárců, kteří z pochopitelných důvodů nechtějí zveřejnit své jméno? A jak se dá věřit politikům, že to s námi myslí dobře, že chtějí právní stát a zodpovědnou občanskou společnost, když oni sami používají k vlastnímu financování nezákonně získané prostředky?

Jo ono je to vlastně jinak, zodpovědně se máme chovat my, oni nemusí, oni to s námi přece myslí dobře a tak snad mají právo dělat věci jinak…

Ne, nemají…

Proto se budu před příštími volbami našich politiků ptát: Z čeho máte v úmyslu platit vlastní stranu a předvolební kampaň?

A na rozdíl od jiných otázek v tomto případě předpokládám, že na jejich odpovědi tentokrát zas až tolik záležet nebude. Jednoduše, čím víc billboardů a novinových reklam té které strany uvidím, tím u mě bude méně věrohodná.

Protože není jednoduššího způsobu, jak se dostat ke státním penězovodům, než zaplatit si svou politickou stranu (samozřejmě tak, aby o tom nikdo nevěděl) a dostat ji ke korytům. Politik s takovou podporou je svému „chlebodárci“ obvykle zavázán a podle toho to také v naší politice vypadá.

Financování politiky je v Česku „zaručená“ investice. O co více peněz mají politici na předvolební kampaň, o to více obvykle musí „zařídit“ investorovi ze státních penězovodů. A to je něco, na čem se já podílet nechci i kdyby to mělo znamenat, že můj hlas propadne.

No a pak opět zůstává v povětří jeden velký otazník. Bude vůbec koho volit?

 

P.S. A jedna matematická úloha pro první stupeň základní školy. Zkuste odpovědět.

Pokud poslední volební kampaň stála všechny politické strany dohromady jednu miliardu, kolik musí naši politici odvést svým mecenášům na dotacích a státních zakázkách v jednom volebním období?

Bohužel, odpověď už pro první stupeň základky není. Má příliš mnoho nul…

Autor: Radomír Hrabovský | pátek 18.11.2011 9:25 | karma článku: 13,72 | přečteno: 685x