Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ACTA versus Anonymous.

Informace o útocích Anonymous na různé instituce ve světě mírně utichly, to ale ani zdaleka neznamená, že by ustaly. Velmi pravděpodobně spíše není žádoucí, aby byla veřejnost několik týdnů pravdivě informována o neschopnosti oficiálních úřadů účinně se bránit.

ACTA je zákon, který přišel z USA a velmi přesvědčivě dokazuje, jak mocné mohou některé lobby být. Zákon by samozřejmě nebyl k ničemu, pokud by platil pouze v Americe. V tichosti tedy někdo zorganizoval schvalovací proces i pro ostatní země, mezi nimiž byly všechny evropské, tedy i Česká republika. Dodnes se mi nepodařilo na netu najít, kdo za ČR předběžně podepsal. Budiž tedy připsáno Petru Nečasovi k dobru, že tento předběžný souhlas přinejmenším dočasně zrušil. Možná také s přispěním dobrovolníků z Anonymous, kteří dali zcela jednoznačně najevo, že ani české instituce nejsou imunní a nebudou ušetřeny od jejich, řekněme protiútoků.

ACTA je hodně špatná věc. Ať už je to s ochranou autorských práv ve světě jakkoliv, necítím se být dostatečným odborníkem v této věci, žádný zákon by neměl umožňovat bezdůvodně, jen na základě nějakého podezření, či dokonce bez něj, prohlížet mi informace, které mám uloženy v počítači. To je má soukromá věc, něco jako listovní tajemství. Toto právo má možnost v současnosti prolomit pouze soudce a ten si to obvykle v právní společnosti bez velmi vážných důvodů nedovolí. Proč by toto právo měl mít nějaký úředník dejme tomu na letišti?

Pod pláštíkem ochrany naší bezpečnosti, paradoxně na to mnozí lidé slyší, nám někdo, sice pomalu, ale plynule utahuje obojky. A Amerika je na tom dnes ještě hůř, tam už nejde jen o informace v počítači. Pokud dnes poletíte do USA, zcela jistě vás čeká průchod osobním scannerem. Mate-li trochu snědou pleť, dost citelně riskujete naprosto bezdůvodnou a také nikým nezdůvodněnou osobní prohlídku hned při příletu na letišti. Nemám co skrývat, ani nejsem zarytý puritán. Ale už jen z principu mě do Ameriky za těchto podmínek nikdo nedostane. Pokud projde ACTA, je podle mého jen otázkou času, kdy podobné zákony začnou platit i v Evropě. Mnozí tvrdí, že je to potřeba, hrozba teroristů je příliš vysoká. Houby. Vždy jsem obdivoval americký smysl pro svobodu. Bohužel ten v posledních letech… už není… Dnes platí, pokud by Američané nevyváželi do světa válku, žádných teroristů by se nemuseli bát.

Podobné je to i s ACTA. Takový pomalý, plíživý, nenápadný útok proti právům a svobodě lidí. Všechna světová media, noviny, rádia, televize, už jsou pod kontrolou mocenské elity a pouští jen informace, které jsou nám obyčejným smrtelníkům povoleny. Pročpak si myslíte, že téměř nikdo dlouhé měsíce neslyšel o islandské revoluci? Nebo o španělských demonstracích. U těch je zvlášť pikantní, že probíhaly v období novinářské „okurkové“ sezóny, kdy obvykle nemají novináři o čem psát. Přesto trvalo mediální embargo téměř tři týdny a to nejen u nás, ale po celém světě.

Přičemž toto nejsou žádné konspirace, to se skutečně stalo a v obou případech (ale i mnoha dalších), bylo ticho prolomeno výhradně díky internetu.

Snaha ovládnout světová media trvala několik desetiletí a téměř se to povedlo. Možná se jen mocní tohoto světa trochu přepočítali a nečekali, že se tak rychle objeví nový informační fenomén, který dokonce v mnoha ohledech předčí všechny předchozí. Internet. Náš poslední prostředek svobody. Nelze se tedy divit, že se objevují pokusy ovládnout i ten. ACTA je jen první krok. Takový pokus zjistit, co všechno si lidi nechají líbit. A proto, navzdory teoretické oprávněnosti vlastnických práv nahrávacích společností, je nutno s Anonymous souhlasit. Proti omezování osobních svobod takovýmto způsobem je nutno bránit se všemi prostředky. Jistě, bylo by bláhové, namlouvat si, že to všichni ti mladí lidé, skryti pod maskou komiksového Guye Fawkese, dělají čistě na obranu svobody. Mnohým jde jen o volný přístup k muzice a filmům, tedy to, co skutečně možná není úplně správně, mnozí to dělají čistě jako sport, jen aby prověřili vlastní schopnosti drsnýho „hackera“. Jádro této organizace má ale zcela jistě všech pět pohromadě a velmi dobře ví, co a proč dělá. A nejde zdaleka jen o boj proti ACTA, své schopnosti už několikrát ukázali i dřív. Budiž jim tedy všem připsáno k dobru, že protentokrát dělají hodně dobrou věc.

A já jim fandím…

Autor: Radomír Hrabovský | pondělí 5.3.2012 16:31 | karma článku: 17,60 | přečteno: 932x
  • Další články autora

Radomír Hrabovský

Co tady bude déle, Evropská unie nebo pomazánkové máslo?

Je to pár dnů, kdy jsem, stejně jako asi všichni ostatní, zaregistroval další direktivní nařízení EU. Pomazánkové máslo nesmí být nazýváno pomazánkovým máslem.

7.11.2012 v 14:24 | Karma: 27,16 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Pár slov těm, kteří k volbám nechodí.

Také patříte k těm, kteří k volbám nechodí, protože si myslí, že to nemá smysl? Tak to se po přečtení těchto řádků možná budete divit.

5.11.2012 v 8:29 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1585x | Diskuse| Politika

Radomír Hrabovský

Státní maturity po šedesáté sedmé! Klap.

Maturita. Za dob mého mládí a to tak starý nejsem, byla synonymem zkoušky z dospělosti. Jakási poslední fáze všeobecné přípravy mladého člověka na skutečný život. Co myslíte, je to tak i dnes?

2.10.2012 v 12:28 | Karma: 12,05 | Přečteno: 561x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Švédsko kontra Hong Kong…

Před časem jsem byl jedním diskutujícím pod mým článkem požádán, když tolik vychvaluji liberální kapitalistickou svobodu Hong Kongu, abych byl objektivní a porovnal jej se vzorem fungujícího sociálního státu, se Švédskem.

20.9.2012 v 15:09 | Karma: 22,88 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Kulturní obohacení naší společnosti premiérem Petrem Nečasem.

Ptáte se, čím nás pan premiér obohatil? Ano samozřejmě, svým slovníkem, jimž se začíná přibližovat slovníku našeho milovaného ministra financí Miroslava Kalouska.

11.9.2012 v 14:29 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2319x
Samotář a introvert. Přesto občas mívám pocit nutkání ostatním něco sdělit. Zvláště o nepravostech světa lidí...