A komunisté dál posilují...

Podle posledního průzkumu agentury STEM jsou to právě komunisté, kteří jako jediní posilují své volební preference.

tema.novinky.cz

Jsou trpěliví, dvaadvacet let čekali. Tiše, pokorně, věděli, že s tím co tuto zemi vede, jejich chvíle určitě dříve nebo později přijde. Ještě chvili budou muset vydržet. Alespoň do příštích voleb. Ale proč ne, když už to vydrželi tak dlouho, dva a půl roku je nic. A možná ani tolik ne. Dyť oni ti, co jsou dnes u koryt, to vedou nejkratší cestou k předčasným volbám. Všechno jim hezky hraje do karet. Starší pamětníci a to i ti, kteří komunisty neměli moc v lásce, začínají s nostalgií vzpomínat na staré časy. Těm mladším stačí občas připomenout, že komunisti by nikdy nikoho nenechali hladovět nebo bydlet pod mostem. Ani ty, kteří jsou názorově proti. I pro ty je tady přece místa dost. Sice pod dozorem, ale je.

No, všechno taky ti mladí nemusí vědět, že…

Rétorika současných komunistů je sice mnohem citlivější a není tak hlasitá, jako před rokem 1948, jistá podobnost tady ale je. Bylo po válce a i tehdy byli kapitalisté, vykořisťovatelé, zbohatlíci považováni za příčinu bídy a útlaku obyčejných pracujících. A navíc, byla tady Rudá armáda, socialistický osvoboditel. My dnes, jsme válku sice nezažili, přesto jsme v podobné situaci. Máme tady krizi a také kapitalisty, kterým je dáváno za vinu, že tuto zemi vytunelovali, zbohatli na náš úkor. Také dnes mezi lidmi vzrůstají nenávistné nálady k těm úspěšnějším. A je jedno jestli jsou to zbohatlíci nebo poctíví úspěšní podnikatelé, všechno je to jedna pakáž. Je to přece třídní nepřítel.

Když jsem si ten poslední průzkum četl, mimoděk mě napadlo srovnání mezi námi a Finskem. Tam v posledních parlamentních volbách dosáhla výrazného úspěchu pravicová strana „Praví Finové“. Dokonce získala tolik, že i někteří představitelé EU začali mít vážné obavy, nestane-li se Finsko „Stopkou“ další svévolné centralizace Evropy.

Mnozí z nás si ani neuvědomují, kolik problémů celé Evropy Finové ve volbách vyřešili.

U nás naopak v preferencích posilují komunisté. Zcela viditelně jsme zapomněli, co tady bylo čtyřicet let. Ano, mnozí namítnou, že to, co je tady dnes, je horší, než co tady bylo za komunistů. Nesouhlasím. Nebylo a není dobré ani jedno, ani druhé. Jenomže my Češi jsme holt pořád dost přízemní a nedokážeme si představit, že by mohlo být i něco lepšího. Ne jenom méně špatného, menší zlo.

Místo abychom zvedli hlavy, vracíme se zpátky ke komunistům.

A je pouze vinou českých posametových, zkorumpovaných politiků, že v dnešní době posilují politická hnutí, jež mají velmi blízko k extrémismu z obou směrů, tedy nejen komunisti, ale také DSSS. Ano, mnozí se mnou nemusí souhlasit, ale já tyto politické strany řadím zhruba na stejnou úroveň. Není asi potřeba opakovaně psát o tom, co všechno naši politici za poslední dvacetiletí dokázali podělat. Měli by ale mít alespoň elementární pud sebezáchovy vlastních koryt, měli by si uvědomit, že dohání vlastní voliče k hledání jiných, často zoufalých řešení.

Někteří začínají vzpomínat na staré dobré časy a volbou pro ně jsou komunisti, někteří, v dnes už sociálně vyloučených lokalitách, začínají hledat ochranu okovaných bot.

Pořád doufám, že lidé, navzdory volebním preferencím, budou mít rozum. I kdyby měli volit nové strany, nebo u těch starších třeba kroužkovat odzadu, ale budou mít rozum a něco udělají jinak, než dřív.

Pořád doufám, že lidem někdo vysvětlí, že z našich současných problémů nevede cesta ven směrem k ještě socialističtějšímu socialismu…

Pořád doufám, že se lidi zachovají podobně jako ve Finsku…

 

P.S. Ve Španělsku se připravují předčasné volby. V předvolebních preferencích jednoznačně vedou konzervativní pravicoví lidovci. Ne že by to byla nějaká extra změna, ale dá se říct, že už i Španělé pochopili, kudy vede cesta ven.

Jenom my si pořád nechceme pomoct…

Autor: Radomír Hrabovský | středa 28.9.2011 10:40 | karma článku: 22,46 | přečteno: 1394x