38 miliard…

Malá česká připodělanost opět slaví vítězství. Vláda rozhodla, že zůstaneme s Evropou solidární a pošleme Mezinárodnímu měnovému fondu 38 mld. z našich devizových rezerv.

Jak úžasně dokonalá a vzletná slova v sobě skrývají ubohé maločecháčství, protože to, co nám předvedli naši politici ničím jiným není. Premiér Petr Nečas přirovnal vcelku trefně Evropskou Unii ke stádu dobytka, přičemž jej rozdělil na kusy zdravé a kusy nemocné. Ty zdravé se vyznačují tím, že se společné finanční pomoci účastní, ty nemocné ji čerpají…

K tomu lze dodat jediné. To stádo dobytka je přirovnání trefné. Rozdělil bych to ale trochu jinak. V tom stádu jsou vidět nejen dojné krávy, či jalovice, ale taky volové, což je bohužel asi nejspíš náš případ.

TOP09 hrdě hlásá, jsme součástí Evropské unie, je to pro nás závazek, stejně jako v dobách rozkvětu máme možnost naplno čerpat výhod členství, měli bychom být připraveni v dobých těžkých podílet se na pomoci ostatním.  A opět, krásně zabalená, vzletně údernická slova, označující pouze fakt, že jsme v zadeli a jinou možnost vlastně nemáme.

Proč jsme tedy dopustili, aby vše dospělo tak daleko, že už žádnou jinou možnost nemáme? Protože v těch dobách rozkvětu jsme nemysleli na zadní kolečka a chrochtali nad přeplněnými stoly, protože jsme do evropské ekonomiky nechali příliš zasahovat politiky, kteří tomu nerozumí ani co by se za nehet vešlo. Protože Unii vedou politici, které nikdo nevolil, nemusí se nikomu zpovídat a nemají tedy lautr žádnou zodpovědnost.

A podle toho také vypadá hospodaření států Eurozóny. Záměrně jsem nenapsal „některých“, protože legislativní bezmoci v letech minulých zneužívali skoro všichni.

Sice nám tvrdí, že teď to bude jinak, ale vzpomeňte na má slova: LŽOU!!! Jako ostatně dosud vždy.

My naštěstí na půjčku máme devizové rezervy, ale vemte si například sousední Slovensko. Ti si na pomoc musí sami půjčit a tím také sami sebe ještě více zadlužit. Přijde vám to normální? Slovenští důchodci nedostávají ani třetinu toho, co řečtí důchodci a přesto se ti slovenští budou skládat na to, aby ti řečtí dostávali svoje dál? Aniž by se sami jakkoliv podíleli na problému, který mají?

Politici tvrdí, nemůžeme dopustit rozpad Eurozóny, přineslo by to katastrofální snížení růstu ekonomiky, bankroty, nezaměstnanost, nacionalistické spory a kdovícoještě.

Ekonomové tvrdí (až na vyjímky), bankrot Řecka a rozpad eurozóny přinese problémy, ale nakonec všem jenom prospěje. A bude to mnohem kratší, než uměle prodlužovaná agónie dluhové krize.

Nevím čím to, ale já tak nějak víc věřím ekonomům…

 

(psáno pro eportal.cz)

Autor: Radomír Hrabovský | pátek 27.1.2012 18:30 | karma článku: 28,34 | přečteno: 1061x