Platy poslanců? Alespoň 200000Kč!

Jsem podnikatel a lidé z mého okolí mne spíše umírňují, když se vyjadřuji o úřednících a politicích. Jsem k nim kritický a byl bych na ně přísný. Přesto, a možná překvapivě, říkám: Navrhuji, aby poslanci měli platy vysoké, alespoň 200.000,-Kč měsíčně.

-----------------------------

Dlouhá debata o platech poslanců nebere konce. Hlas lidu říká jasně – ať mají málo, jako my, proč by měli mít více, když se stejně mají dobře, a jistě si přijdou na své jinak (přeložím: nakradou si) atd atd.

Sami poslanci se chovají jako v pasti. Chtěli by výrazně větší platy, ale bojí se o ně veřejně přihlásit. Udělám to za ně.

Navrhuji, aby poslanci měli platy vysoké, alespoň 200.000,-Kč měsíčně.

Proč bych mnou kritizovaným poslancům dával vysoké platy? Protože

1) Poslanci jsou lidé, kteří nám připravují či upravují zákony. Jaká bude kvalita poslanců, takové budou zákony.

2) Poslanci jsou, spolu s vládou, nejvýše postavenými lidmi ve státě. Je ostuda, když kdejaký střední manažer v ICT firmě či programátor bere více než oni.

3) S výší platu a s rozsahem pravomocí má ruku v ruce jít i odpovědnost. Chci, aby poslanci byli odpovědni za to, zda pracují či nikoli a aby odpovídali za kvalitu své práce. Měla by být nastavena konkrétní, korektní, ale velmi přísná pravidla, za kterých budou vykonávat svou práci. Nejsou na čtyřleté špatně placené stáži.   

Rozbujelému rovnostářství nefandím. Nemyslím si, že si jsou lidé v schopnostech, pracovitosti a odváděné práci rovni a nemyslím si, že mají brát všichni stejně. Bylo mi až trapně, když jsem viděl v TV několik poslanců, kteří se kroutili při otázkách „A kolik byste tedy chtěli brát?“ či „Proč si myslíte, že by se vám měly zvýšit platy?“. Nikdo z nich neměl odvahu říct, že oni, poslanci řídí chod této země a určují její vývoj v příštích letech.

Poslanci se ocitli v pasti – nejprve se snaží vlichotit lidem podsouváním rovnostářských slibů a tezí, a potom se bojí říct nahlas, že by měli brát pořádné peníze. To je ostuda.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radomil Bábek | úterý 2.12.2014 10:00 | karma článku: 15,00 | přečteno: 1222x