Odposloucháváním za lepší svět!

Vždy, když se začnou rojit lidé, kteří s plamenným zrakem bojují za všeobecné dobro, začnu být ostražitý. Většinou to znamená, že nám v zájmu „vyššího dobra“ omezí již tak dosti omezené svobody.

------------------------------------

Abrakadabra, čáry máry fuk, simsalabim. Tak nějak mi znějí některé nástroje či záměry, které prezentují politici či hlasatelé dobra z různých státních i nestátních, ziskových i neziskových organizací.

Minulý týden, konkrétně 7.3., vystoupil v České televizi s bohulibým záměrem ministr vnitra Chovanec. Navrhuje změnit trestní zákon tak, aby se trestným činem stala již příprava či úmysl podvodu krátit daně. Kdo by nechtěl platit menší daně, že? Ovšem podle ministra Chovance už nemusíte daně krátit, stačí, když o tom budete uvažovat. Chovanec konkrétně říká: Policie přinese z prostředí informaci o tom, že některá firma nakoupila řezačku na výrobu cigaret. Jednoznačně je tam zjevné, že tam bude pravděpodobně docházet k výrobě cigaret, neodvedení spotřební daně, neodvedení DPH a my musíme trpělivě čekat na to, jestli ta firma tu výrobu zahájí nebo nezahájí. Já si myslím, že poctiví podnikatelé v České republice se nemají čeho bát. (konec citátu)

Na vystoupení ministra Chovance jsem obzvlášť ocenil krásné slovní spojení "Jednoznačně je tam zjevné, že tam bude pravděpodobně docházet..." a oblíbený argument všech, kteří chtějí nějak omezit svobodu lidí, že "ti poctiví se nemají čeho bát".

Je možné, aby tohle říkal ministr vnitra demokratické země? Může to myslet vážně? Zdá se Vám to přitažené za vlasy? Máte-li chuť, přesvědčte se na vlastní oči a uši: Ministr vnitra ČR Chovanec v Událostech, komentářích ČT http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani//1096898594-udalosti-komentare/214411000370307/#t=15m00s.

Trochu pod pokličkou, mírně skryto před širší veřejnosti, se probírá ještě jiné téma – Whistleblowing. Stručně řečeno, když se někomu bude zdát, že se ve firmě či úřadu děje něco nekalého nebo nezákonného, stačí to oznámit. Aby Whistleblower, tedy oznamovatel, mohl nekalosti oznámit, mají být ve firmách a na úřadech zřízeny anonymní telefonní linky a schránky, do nichž bude možné vhazovat anonymní oznámení. Že to vypadá, jako udávání? Udávání anonymní, podporované a chráněné? Ano, tak to vypadá.

Kde to skončí? Zase budou "esenbáci" kontrolovat na ulicích občanky? Budou moci policie a "jiné" orgány odposlouchávat a lustrovat kohokoli a kdykoli, jen na základě svého "podezření"? Budeme se navzájem ve firmách a na úřadech udávat? Budeme se třeba natáčet a udávat, jak porušujeme dopravní předpisy? Budeme profízlovaná země? To už tady bylo. Domovní důvěrníci, stranické buňky na pracovištích, občané nuceni k spolupráci s StB atd.

Mám pro ministra Chovance konstruktivní návrh:

Protože je zcela zřejmé, že největší úniky peněz a největší korupční případy jsou spojeny se státními zakázkami a politici a státní úředníci v tom hrají zásadní roli, navrhuji, aby všichni ministři a jejich náměstci byli preventivně odposloucháváni. Také poslanci jsou skupina, která může snadno připravovat stát o peníze, tedy bychom je také měli preventivně odposlouchávat. A v neposlední řadě se musíme věnovat stranickým sekretariátům a stranickým funkcionářům, protože tam se přece také dojednává leccos, co může poškodit stát.

Pane Chovanče, doufám, že na můj návrh přistoupíte, neboť poctiví politici se přece nemají čeho bát.

Radomil Bábek     www.radomilbabek.cz

Autor: Radomil Bábek | středa 19.3.2014 10:00 | karma článku: 18,10 | přečteno: 374x