Proč nechápeme Okamuru?

"Populista, žvanil, Brouk Pytlík, kecy v kleci,  no to bychom to dopracovali, mít tady přímou demokracii, a vůbec, stejně je to jen populista, říkaj to všichni " Ach jo, je mi z toho docela smutno.  Pro mnoho lidí je tak těžké si něco o tom, co pan Okamura prosazuje zjistit a ověřit. My Češi už jsme asi zdegenerováni tím vším, co se zde za posledních 24 let odehrálo natolik, že nechceme přijímat žádnou novinku a snahu něco změnit, raději budeme dál chodit nadávat do hospody a "plivat" na poměry.

Musím se přiznat, že nejvíce jsem "alergický" na prázdný argument typu: "Je to populista." To je paradoxně nejpopulističtější možný argument, kdy se někomu nechce přemýšlet, nechce hledat jiné argumenty k plodné diskuzi, prostě jen plácne něco, co už někde slyšel a tak to prostě zopakuje.

Já se na takový argument zeptám proti otázkou. Jak by mohlo být populistické něco, co je ozkoušené a v jiných státech to funguje? Není náhodou populismus tvrzení, které je nesplnitelné, ale pro mnohé libívé?

( Jako např. heslo ODS: "Kvalitní české potraviny do každé domácnosti" ) To je mimochodem ukázka populismu toho nejhrubšího zrna.

Je zvláštní povahou Čechů, že když se objeví nějaká myšlenka, která dává smysl ale prostě jí nikdo nezná, nikdy o tom neslyšel, tak a priori proti tomu začne bojovat, nadávat a uplně nejčastěji se tomu vysmívat.

A pak tady na druhé straně máme ty, kteří nám tady léta rozkrádají stát, korumpují se navzájem s takovou samozřejmostí, jako by to snad bylo zakotveno v Ústavě a následně se nám "vysmějou do ksichtu". A my? My se jich zastáváme a obhajujeme je, sice brbláme na poměry ale zárověň nechceme přijímat jakoukoli změnu v zaběhnutém systému.

Nedokážu si to vysvětlit jinak, než že lži, podvody a korupce jsou pro nás absolutně normální a naopak vlastnosti jako poctivost a pracovitost jsou nám k smíchu.

Bohužel cesta ke změně, k přímé demokracii bude ještě hodně trnitá, budeme se muset hodně snažit a hlavně opravdu chtít tady v tomto státě něco změnit, aby někdo jako je pan Okamura nebyl vysmíván, ale uznáván.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Radl | úterý 5.11.2013 11:19 | karma článku: 27,22 | přečteno: 1165x
  • Další články autora

Adam Radl

Evropa si s migranty musí poradit.

28.1.2016 v 12:01 | Karma: 13,76

Adam Radl

Populismus. A čí?

29.10.2013 v 12:01 | Karma: 13,76

Adam Radl

TOP 09. Proč?

25.10.2013 v 10:44 | Karma: 33,08