Koho volit, aneb pubertální demokracie.

Není dne a hodiny, aby nevyšel článek týkající se voleb. Nový průzkum, nový volební model, názor té či oné pseudo celebrity, urážka toho, či onoho politika, rozdání koblih na té, či oné zastávce MHD. ( S díky jsem dnes na Muzeu odmítl..). Všechny tyto články mají jenoho společného jmenovatele. Vzájemné osočování a urážení v diskuzi.

Na jedné straně barikády slycháme že ten druhý je: "levicová lůza", "komunistický prase", "lopata", atd.

Z druhé strany se jako ozvěna ozývá: "pravičácký zloději", "nenasytí podnikatelé", atd.

Proboha proč?

Proč se hádáme, když je zcela jasné, že každý má na danou věc jiný úhel pohledu. Jinak se na to dívá pracující rodiče s 4 dětmi a průměrným platem, jinak se na to kouká  živnostník, jiný pohled má vysoko postavený úředník a samozřejmě úplně jiný názor uslyšíte od člověka chodícího jen do hospody a pro dávky.

Ale copak jsme ještě nepochopili, že na základě barevnosti a širokého spektra názorů je postavena demokracie? Není to to, co chceme? Proč se snažíme někomu vnutit náš úhel pohledu?

Odpovím si sám. Naše demokracie ještě není ani zdaleka vyspělá. Jsme, a to nám možná fandím,  v pubertální fazi.

Můj názor je, že je načase, aby jsme zavedli přímou demokracii. Není nic objektivnějšího a spravedlivějšího, než když o nějakém palčivém problému si rozhodneme sami.

Co je na tom tak složitého? Vezmu si jako příklad církevní restituce. Jestli jakýkoli občan pocítí nutkání vyvolat diskuzi ohledně této otázky, vypíše petici. Když daná petice nasbírá potencionálně 1% z obyvatel majících volební právo, což je asi 80 000, otázka o přijmutí či nepřijtí zákona o církevních restitucí se dostane k referendu, kde si sami určíme, co chceme. Je na tom něco špatného? Nedemokratického, nebo jak se nechal slyšet pan Schwarzenberg, totalitního?

Nemyslím si.

P.S. Prosím nehádejte se o tom v diskuzi.

Díky

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Radl | čtvrtek 17.10.2013 10:34 | karma článku: 11,24 | přečteno: 429x
  • Další články autora

Adam Radl

Evropa si s migranty musí poradit.

28.1.2016 v 12:01 | Karma: 13,76

Adam Radl

Proč nechápeme Okamuru?

5.11.2013 v 11:19 | Karma: 27,22

Adam Radl

Populismus. A čí?

29.10.2013 v 12:01 | Karma: 13,76