Kdo vyhraje volby?

Do předčasných voleb zbývá již jen pár dní a je pomalu čas zavěštit, jaký asi bude jejich výsledek. Naučili jsme se, že  volebním průzkumům,  volebním modelům, ani jiným tvrdě vyplaceným šarádám se díky absolutní ztrátě nestranosti nedá věřit, a tak je třeba se ve hře o povolební výsledek spolehnout na selský rozum. Já to udělal a došel jsem k výsledku, který asi mnohé (pseudo)demokratobijce a komunistobijce nepotěší.  

Vše se odvíjí od nálady ve společnosti. Pravda, těžko může jednotlivec hodnotit náladu ve společnosti ( od toho by zde měli být ty volební průzkumy ), ale přesto to zkusím.

Jistý směr nám již ukázal prezidentský duel. Ač to pro mnohé představitele kulturní fronty, idealisticko - naivní mládeže a Pražáky ( obyvatel Prahy, který se ale v Praze nenarodil, přesto se rád za něj považuje ) byl šok, společnost nepředstavují pouze tato tři lidská uskupení.

Volba Zemana spíše poukázala na fakt, že většina naší společnosti byla značně naštvaná na předchozí vládní uskupení, které svůj part opravdu dohrávalo ve značných křečích. ( To jsem se snažil o opravdu mírné zhodnocení ). Přesto byl rozdíl mezi Zemanem a Schwarzenbergem ne zas tak markantní, a to především díky perfektně zvládnuté práci PR druhého z kandidátů.

Bohužel pro TOP -09 euforie z ledna je ta tam, ani snaha o oživení "pankáče" transformací na Bonda nepomohla. Navíc v lednu se Topce docela zdárně podařilo skrýt fakt, že za panem knížetem ( nebo spíše před ním ), stojí národem nemilovaný Kalousek. To se už ve světlech předvolební kampaně celkem logicky nedaří.

Tak nějak je předpokládáno, že ve volbách zvítěží ČSSD. Já si tím nejsem tak zcela jistý. Je jasné, že volební neúspěch pravice je očekáván ( snad jen s vyjímkou  představitelů ODS, kteří ještě žijí z nějaké kouzelné dávky omamné látky, která je nutí vyrábět plakáty s představou o budoucí premiérce ), ale díky větší nabídce levicových stran budou jejich hlasy rozmělněny. Dokonce si ale dovolím tvrdit, že ani v ČSSD už plno lidí nespatřuje tu cestu ven z marastu a jejich volební vítězství není předem jisté.

Stačí mít oči a uši otevřené, aby člověk pochopil, že frustrace z demokracie, která tu byla po 24 let prezentována, není tou vysněnou demokracií o které se zde snilo. Je to jen takový můj tip, že z vítězství se bude nakonec radovat představitelé KSČM...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Radl | středa 9.10.2013 13:41 | karma článku: 12,06 | přečteno: 1045x
  • Další články autora

Adam Radl

Evropa si s migranty musí poradit.

28.1.2016 v 12:01 | Karma: 13,76

Adam Radl

Proč nechápeme Okamuru?

5.11.2013 v 11:19 | Karma: 27,22

Adam Radl

Populismus. A čí?

29.10.2013 v 12:01 | Karma: 13,76