Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výzva pro všechny malé režiséry !

Když prve venku tak strašně pršelo, říkala jsem si, co asi dělají děti, když nemůžou ven. A pak, když zase bylo nádherně, říkala jsem si, co asi dělají venku, aby se nenudily ? V tu chvíli jsem si  vzpomněla na dobu, když jsem sama byla malá, jak jsme si strašně rády hrály se ségrou na divadlo. A dostala jsem chuť na nějakou krásnou pohádku…

 Tak jsem si sedla a jednu jsem přepracovala. Tak, aby se ji zvládnul naučit každý a nebyla příliš dlouhá. (Celkem můžee vaše divadelní hra trvat 5 – 10 minut, podle toho, jak si ji nacvičíte a vychutnáte…) No schválně : Náš blog přeci není jen pro dospěláky : - ) Vyzývám všechny herecké talenty a hvězdy režie - zažeňte nudu trochu netradičně a nacvičte si představení pro své rodiče, babičky, tety a kámoše ; - ) Zapojte fantazii, vyrobte si masky, naučte se scénář a vyražte se svým dílem do světa, pokořte prkna, co znamenají svět !                                                                                     

 Vy nejodvážnější můžete své ztvárnění natočit kamerou a poslat ho mě, vaší odborné porotě : - ) Tři nejpovedenější odměním hezkým dárečkem, co vy na to ? Páni, já se tak těším ! Držím pěsti a věřím ve vaše nadání a divadelní zápal ! ! !

GRINCH.

Vypravěč : Ve vločce sněhové koho by napadlo hledati příběhy ? Vždyť je tak drobná ! A přeci, přátelé ! Skrývá nám divadlo, pohádku, která je pozoruhodná ! V městečku Kdosice, v malebném kraji, nedávno vánoční zázrak se stal ! Kdo by snad nevěřil a váhal velice, měl by teď poslouchat, co bude dál !

Cindy : Tatínku, řekni mi, proč právě vánoce slavíme nejvíc a nejvíc daj práce ?

Tatínek : Protože přicházej vždycky až po roce a rychle utečou, trvají krátce !

Cindy : Proč tolik dárečků pro všechny Kdovíky ? A tolik cukroví, prohnutých stolů ? Třeba by postačil jen jeden veliký, hlavně, když Kdovíci jsou všichni spolu !

Vypravěč : Tady se tatínek maličko zarazil, zmatená jiskra mu zablýskla v oku. Vzpomněl si na Grinche, ten od nich stranou žil, sám sobě vězení dal na sto roků...

Cindy : Tak to se opravdu tak často nevidí ! Nemá rád vánoce ? Nesnáší oslavy ? Vydrží živořit daleko od lidí ? Tak to mi rozhodně neleze do hlavy !

Vypravěč :Cindy je maličká, má ale odvahu, srdíčko ze zlata a zralou duši. Druhý den pořádá Kdovičí výpravu, nakrmí ve městě hladové uši. Táže se rodiny, tam, kde Grinch vyrostl, táže se sousedů, všichni ho znají. Dokonce zdálo se, že i pan Starostník nějaké drobnosti před Cindy tají !

Cindy : Tak teda utekl, když jste mu křivdili ! Vy jste ho vyhnali, z nelásky vaší ! A když se nevrátil, to jste se divili ? Za to vás tolik let děsí a straší ?

Vypravěč :Cindy se vydala za Grinchem do strání, kde měl svou jeskyni a žil v ní léta. Ta když se rozhodne, sotva jí zabrání, ta by šla za pravdou na konec světa !

Chrinch : Co to je za zvuky ? Kdo to tu rámusí ? Koho to na skály čertiska nesou ?

Vypravěč : Zelený chlupatec naštvaně hartusí, až se mu ve zlosti kolena třesou.

Cindy : Tam dole v městečku, koná se Kdoslava, blíží se vánoce, nebuďte sám ! Lepší je nekoukat doleva, doprava, prostě se přidejte, patříte k nám !

Grinch : To se ti Kdovíku náramně povedlo ! Já nikam nepatřím a ty zmiz v letu ! Přivést mě do Kdosic dítě by nesvedlo, zničil bych vánoce celýmu světu !

Vypravěč : Cindy se nebojí, ví, jak je zraněný, ví, jak ho samota určitě bolí ! Křičí jen ze zvyku, možná je zmatený, tolika posměchu jednoho skolí ! Vrací se do Kdosic na velkou Kdoslavu, v hlavičce s copánky zraje jí plán. Jak v tomhle souboji má sjednat nápravu, je tady Kdovík, co je tak sám !

Grinch : Co si to dovolí, osoba Kdovičí, drzá a hloupá a škaredá k tomu ?! To bude odplata ! To to jen pofičí ! Vezmu si boty a půjdu k nim domů ! Já jim dám Kdoslavu, já jim dám vánoce ! Zničím jim stromek i vánoční dárky ! Roznesu po městě kdejaký nemoce, rozsypu odpadky, mám jich tři várky !

Vypravěč : Vztekal se Grinch a odhodlán k útoku, chvátal si do města vylít džbán hněvu. Nečekal ale však slzičku na oku, když slyšel u stromku tolika zpěvu !

Grinch : Nemůžu Kdovíkům pokazit vánoce ! Září jim oči a mě srdce taje... nesmím jim ukázat jaký mám emoce, schovám se tady a budu stát z kraje...

Vypravěč : Maličká Cindy je Kdovícký všudybyl, všeho si všimne a hned všechno ví ! Spatřila Grinche a aniž to objevil, nese mu dárek a tác cukroví.

Cindy : Konečně je tady zas všechno v pořádku, už jsme tu všichni a  nikdo už nechybí ! Grinch nám všem odpustil chování z počátku, samota ve skalách už se mu nelíbí !

Grinch : To není pravda, ty malá tlučhubo, přišel jsem Kdoslavu pořádně zničit !

Cindy : Vezmi si cukroví, rozbal si dáreček a radost ze stromku - ta se dá cvičit !

Vypravěč : Grinch nikdy nedostal dárek od nikoho, ani on nikomu nikdy nic nedal. Bylo to nové a hezky to šimralo, jako když dojetí sešlápne pedál. Potom se stalo to divné a zázračné - Kdovíci nebyli bezduché loutky. Všichni se dívali, zda zpívat nezačne a všem se roztáhly v úsměvu koutky.

Táta : Ať žije Grinch a ať žijou vánoce ! Ať žije odvaha maličké Cindy ! Berte si cukroví, papejte ovoce !

Grinch : Nemám rád takové oslavné pindy...

Vypravěč : Dobře to dopadlo v Kdosicích u stromku, Kdovíci uznali svou velkou chybu, pak už se setmělo, večer byl na sklonku a tak si nandali salát a rybu. Vidíte, vážení ? Láska je bez břehů. Láska je hřejivá, láska se cení ! A to i ve vločce, která je ze sněhu, kde sic je život, ale teplo tam není...

 

Lucienne Altmanová –  ( info@fenixradio.net )

Fénix rádio 2013

Autor: Thomas Aligher | pondělí 15.7.2013 8:30 | karma článku: 4,70 | přečteno: 229x
  • Další články autora

Thomas Aligher

Máte v rodině talent?

Kolem nás je tak obrovské množství dramatických kroužků, také volnočasových hereckých táborů a někdy opravdu za šílené částky placených kurzů. Máte v rodině talent? Udělejte víc než jen hraní na hraní...:-)

6.4.2024 v 14:47 | Karma: 0 | Přečteno: 0x | Pozvánky, akce

Thomas Aligher

Zálety s Jitkou ( Záboří )

Jitka Šebková se rozhodla udělat velký krok. Není ani herec, není ani moderátorka, ale miluje zajímavá a krásná místa stejně tak i cestování. Máte chuť vyrazit někam, kde se bude nádherně cítit i vaše rodina?

9.9.2023 v 10:00 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Cestování

Thomas Aligher

Královna bílého srdce...

Ležíš právě teď na vozíku a vnímáš jen velkou spoustu světel na stropech všech míst. Žádná oblaka, žádné radosti života, jen věříš ve smysl, který to všechno možná dává. Náhle jsi nahatým skromným Adamem jenž věří...

28.2.2023 v 15:28 | Karma: 0 | Přečteno: 82x | Diskuse| Ona

Thomas Aligher

Káčo, ještě prosím lítej!

Pojďme spolu na stage, kde se připravuje víkendové vystoupení plné empatií, citů, lidskostí, ale také chyb a malých přešlapů. Zkusme společně otevřít svá srdce nehledat nedostatky, ale raději nabídnout pochopení a uznání.

5.11.2021 v 17:37 | Karma: 3,63 | Přečteno: 152x | Diskuse| Ona

Thomas Aligher

EL-DÉ-EN

Každý den neúprosně odpočítává čas,kdy mládí předá vládu silnějšímu stáří. Náhle přicházejí nezvané tvary, kterým se říká vrásky a v zrcadlech nás trošku děsí šedých vlasů stín.

18.1.2020 v 15:53 | Karma: 2,80 | Přečteno: 90x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 753x
Každý den se může ukázat paprsek něčeho nového a zajímavého .

https://www.facebook.com/thomasaligher2023

 

 

 

Seznam rubrik