Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pozor na úchyláky v metru !

A že to zas jednou byla pekelná jízda ! Plný ruce kufrů, deštník (samozřejmě neskládácí a řádně ohromnej, aby se jak blbě nesl, tak blbě někam schoval) a křečovitě sevřená pěst s jízdenkou, aby kdyby náhodou, tak ať jako nezmatkuju ! Metro je můj přítel. Spolkne mě a už jen tak nevydá. Né, že by nechtělo, ale to já vždycky z nějakýho nepochopitelnýho důvodu jedu šestkrát na druhou stranu, než najdu správnej směr a pak zjistím, že trasa B není vůbec totéž, co trasa C a proto to taky popsali i barevně, že jo ?

Kdyby někdo mapoval moje kroky, dalo by se to pak asi srovnávat s chaotickým pobíháním pokusnýho potkana v bludišti. S tím rozdílem, že mě na vytouženým konci nečeká pamlsek, ale autobusák na Černým mostě, kde mě to celý čeká ještě jednou, akorát už nad zemí. A protože tohle všechno vím, vyrážím vždycky o dvě hodinky dřív, aby se nestalo, že mě to metro fakt už jednou nevyvrhne vůbec...

Mám před sebou dva meterní přestupy. Hrdinně odfouknu ofinu a jdu na to. Nejsem přece blbá, to dám ! Nádech, výdech, prokroužit ramena a zatnout zuby. A heleme se ? Já se trefila ! Fakt sedím ve správným vagónku a uháním správným směrem. Usměju se, protože jsem na sebe pyšná. Určitě ten pocit znáte. Akorát... se asi... usmívám moc, protože támhleten divnej chlap v rohu u dveří se na mě podíval, až jsem se lekla.

Prořídlý vlasy, hustý tmavý obočí, pichlavej pohled a pod neukázněným strništěm koutky rtů směr koleje - a to mě na lidech děsí nejvíc. Když vypadaj že se mračej i ve chvíli, kdy se smějou. Snažím se ho neprohlížet, ale on má takovej nápadně nebezpečnej kabát... a strakatej šátek kolem krku... To bude nějakej exhibicionista pražskej, a buď má pod tím kabátem bouchačku, nebo hůř - NIC ! A už jsem slyšela o tom, že v Praze je jedno, jestli je noc, nebo pravý poledne, tam se dějou hnusný věci pořád.

Otočím se, abych na něj neviděla. Určitě vystoupí a najde si jinou oběť. Pane Bože co to plácám ? Chudák ten někdo ! Tak znova : Určitě vystoupí a půjde hezky domů. Tak. To je lepší. A snažím se myslet úplně na jiný věci a docela se mi to daří, ale jen do tý doby, než si všimnu, že se to individuum přesunulo blíž ke mě. A pořád tak divně kouká...

Ještě tři stanice. Pak přeskočím na jiný metro a pak ještě na jedno jiný metro a už ho neuvidim ! Pevně stisknu držák kufru i deštník a s odhodláním už ho nikdy nepotkat vyhlížím svou výstupní stanici. Nedá mi to a nenápadně se pootočím tak, abych se podívala, kde je... Je tam ! A dívá se ! Nemám třeba něco na tváři, nebo ve vlasech pozdrav od holuba z Václaváku, nebo podobný poutače, že tak civí ? ? ? Tohle totiž nechápu. Já bych takhle blbě na nikoho nečuměla. A ještě s tak vražedným výrazem !

Konečně vystupuju. Zmatek a panika mi zaměstnala mozek natolik, že úplně zapomínám na ukoukanýho morouse a snažím se trefit. A jako jsem pekelně dobrá ! Už se vezu a dmu se hrdostí, protože kdybych vám měla vyprávět, jak jsem bloudila minule, ani by jste tomu nevěřili...

S úlevou si oddechnu a nemůžu si pomoct – musím se usmát. Což mi připomene zamračenýho Kabanose. Mimoděk se rozhlídnu a… nikde nikdo. No jistě. Co by tady dělal, že jo ? Jede přece domů. Úsměv se mi rozzáří ještě víc a musím se smát sama sobě, jsem cvok, žádnej úchylák v metru neexistuje, ach ta moje bujná fantazie, ta mě jednou zabije ! A jak rychle mi úsměv zazářil, tak rychle mi v přiblblým výrazu zmrznul…

…moje oko spočinulo na průchozích dveřích ve vedlejším vagónu. JE TAM ! Je tam, opírá se o sklo a DÍVÁ SE NA MĚ ! Polilo mě horko, pak mi přeběhl po zádech mráz a nakonec zase horko… Tohle už nemůže bejt náhoda. Co po mě chce ? Kdyby nebyl ve vedlejším vlaku, tak jdu za ním a řeknu mu… řeknu mu… no něco mu řeknu ! Proč mi zrovna teď docházejí slova, že jo ?

Cejtim, jak se mi potí držadlo kufru. A asi čelo. A asi jsem zbledla ? A kdybych stála, klepou se mi nohy. Jak je tohle možný ? Tolik lidí kolem a on si dovolí úchylačit a nebojí se, že ho někdo sejme ? Policie. Někde tady musí bejt nějaká policie. Až vylezu, někoho na něj upozorním. No a ? Když jemu není blbý upozorňovat na sebe mě…

Už to mám - podívám se na něj. Hezky přímo do očí. To ho možná odradí, když uvidí, že o něm vím a pohledem mu jasně řeknu, co si o něm myslím ! Počkej, zákeřníku ! Já ti ukážu, zač je toho květák ! Otáčím prudce hlavu a z očí šlehá první meč z jedovatýho plynu a ohně. No to by se lek i Bajaja, vám řikám ! Ale… úchylák je pryč. Uf ! Je pryč ! No fakt, nestojí tam ! Není tu ! Díky Bohu ! Ach ne ! Pane Bože, kde teda je, když není tam ? Není jinde ? Nevlezl k nám do vagónu ? Kde jako vystoupil ? ? ? A kam jako šel ? ? ?

Šedivá hrůzou vystupuju a nepřestávám se ohlížet. Musím ještě pár stanic metrem a pak už budu na Čerňáku. S každým krokem jako by mnou projel nůž… někde se to na mě dívá, to cejtim ! A policie nikde. No… upřímně… vlastně naštěstí ! Co bych jim asi tak teď řekla, že jo ? Né, už to bude dobrý, je pryč… A já jsem volná ! Ó, díky, Bože, to byly nervy !

Po zbytek cesty v metru se ale preventivně ohlížím a nemůžu se zbavit otřesný představy, že jsem se málem stala obětí úchyláka ! To až budu vyprávět doma ! Pokaždý je baví můj dokonalý orientační nesmysl a dnes jsem tak krásně trefila a místo bloudění úchyl ! Usmívám se nad představou, že už je po všem, protože vystupuju na konečný a za chvíli budu hledat svůj autobus…

…a jak se tak usmívám, zvednu hlavu a… JE TADY ! ! ! Stojí kousek ode mě a DÍVÁ SE ZNOVA ! Ani na vteřinu jsem si nevzpomněla na svý odhodlání šlehnout mu plamennej pohled přímo do očí a dát mu tím najevo, že MĚ teda jako neohrozí ! Naopak jsem popadla kufr, deštník, úplně šíleně zmačkanej lístek na metro a mazala jsem ke schodům u východu jako o život. Určitě běží za mnou,moc lidí už tu nezbylo, všichni se rozutekli za svým cílem a já tu teď mám bídně zhynout rukou úchylnýho padoucha, kterej si mě vyhlídnul, protože ví, že neumím rychle utíkat a to všechno v den, kdy jsem konečně v metru nebloudila ?

Netuším, co přimělo moje líný nohy vyběhnout schody jako kamzík horskej… vteřina zaváhání a pohled dozadu… jde za mnou… co dál ? Nikde nikdo, to je moje smrt. Mám chuť zakrejt si oči a křičet : “Nezabíjej mě, mám psa a dvě děti !” Ale pak jsem se statečně rozeběhla dál a dobře jsem udělala, protože kousek dál stál nějakej chlapík a pak taky kousek vedle něj ještě nějaký dvě slečny a to znamená, že úchyláka lapíme a společně ho zneškodníme a já pak napíšu článek jako poděkování a pošlu jim odkaz, aby si přečetli, jak moc si vážím jejich odvahy a přidám fotky psa a dětí, aby viděli,kdo všechno je jim vděčnej za můj mladej život tak náhle v ohrožení a ten bídák bude hořce litovat, že neseděl doma a nesekal latinu, páč teď si posedí pekelně dlouho a dobře mu tak ! ! !

Místo toho, nevím, co mě to napadlo, vrhám se k chlapíkovi nic netuše stojícímu a housku kousajícímu a možná až zbytečně nahlas zvolám : “To jsi hodnej, že tu na mě čekáš !” a chystám se mu šeptem vysvětlit, že to byl dost hustě vymyšlenej maskovací manévr, aby se útočník lekl a přešly ho násilnický choutky a měl možnost dát se na útěk, aby se vyhnul vězení a soudu… Jenže tomu pánovi zaskočila houska a úchyláka to vůbec, ale ani trochu nezastavilo, šel neohroženě dál…, přímo až k těm dvěma slečnám, který se na něj usmály, řekly : “Ahoooj, tak jedem ?” a já musela pána plácat po zádech a pak nastala ta trapná chvíle ticha, ve který chudák nabíral dech a já přemejšlela, jak bylo to zaklínadlo v tý pitomý pohádce, aby člověk nebyl vidět a nebo sakra jak se to dělá, aby někdo ztratil paměť a nepamatoval si posledních pár minut ?

Samozřejmě jsem si nevzpomněla a ten pán navíc nebyl vysvětlovací typ, takže to zhodnotil stručně třemi slovy (“Ti hrabe, co ?”) a odešel pryč a co se týče úchyláka, tak ten něco šeptal těm slečnám, ty se na mě podívaly, tak jako po drůbežím se zachichotaly a pak spolu všichni tři taky někam zmizeli a já zůstala sama v místech, kde asi zrovna ten můj bus fakt jako nepojede, takže se budu muset přemístit na svoje nástupiště – ale to hlavně taky proto, že tady dole je to takový tmavý a opuštěný a nevzhledný a co kdyby tady byl někde nějakej úchylák, že jo… ?

 

S láskou Vaše Altmanka, lidičky : - )

Fenix radio 2013

Autor: Thomas Aligher | neděle 14.7.2013 12:10 | karma článku: 12,22 | přečteno: 760x
  • Další články autora

Thomas Aligher

Máte v rodině talent?

Kolem nás je tak obrovské množství dramatických kroužků, také volnočasových hereckých táborů a někdy opravdu za šílené částky placených kurzů. Máte v rodině talent? Udělejte víc než jen hraní na hraní...:-)

6.4.2024 v 14:47 | Karma: 0 | Přečteno: 0x | Pozvánky, akce

Thomas Aligher

Zálety s Jitkou ( Záboří )

Jitka Šebková se rozhodla udělat velký krok. Není ani herec, není ani moderátorka, ale miluje zajímavá a krásná místa stejně tak i cestování. Máte chuť vyrazit někam, kde se bude nádherně cítit i vaše rodina?

9.9.2023 v 10:00 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Cestování

Thomas Aligher

Královna bílého srdce...

Ležíš právě teď na vozíku a vnímáš jen velkou spoustu světel na stropech všech míst. Žádná oblaka, žádné radosti života, jen věříš ve smysl, který to všechno možná dává. Náhle jsi nahatým skromným Adamem jenž věří...

28.2.2023 v 15:28 | Karma: 0 | Přečteno: 82x | Diskuse| Ona

Thomas Aligher

Káčo, ještě prosím lítej!

Pojďme spolu na stage, kde se připravuje víkendové vystoupení plné empatií, citů, lidskostí, ale také chyb a malých přešlapů. Zkusme společně otevřít svá srdce nehledat nedostatky, ale raději nabídnout pochopení a uznání.

5.11.2021 v 17:37 | Karma: 3,63 | Přečteno: 152x | Diskuse| Ona

Thomas Aligher

EL-DÉ-EN

Každý den neúprosně odpočítává čas,kdy mládí předá vládu silnějšímu stáří. Náhle přicházejí nezvané tvary, kterým se říká vrásky a v zrcadlech nás trošku děsí šedých vlasů stín.

18.1.2020 v 15:53 | Karma: 2,80 | Přečteno: 90x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 753x
Každý den se může ukázat paprsek něčeho nového a zajímavého .

https://www.facebook.com/thomasaligher2023

 

 

 

Seznam rubrik