„OD ZÍTRA…“

Opět přišel čas, kdy jsem usedla za ten svůj starý notebook za účelem psaní nějakého článku pro vás, drazí příznivci Fénixe. A tak jsem přemýšlela, čím bych zaměstnala vaše oči tentokrát. Původní plán byl článek na nějaké letní téma. To se možná i dalo čekat, ale rozhodně ne u mě. Kdo mě zná, ví, že já na typické, klasické či běžné věci moc nejsem a mám ráda svým způsobem extravagantní věci, netradičnost a bláznovství. Samozřejmě jak v čem. Ale co se pobavit o konci roku? Né, já vám vůbec nechci připomenout to, že za necelých 5 měsíců zase utratíme strašných peněz za dárečky, Silvestra, že zase všichni přibereme po těch kopcích cukroví, chlebíčků a řízků s bramborovým salátem, protože prostě tomu se nikde nevyhneme a každý nám to na návštěvě nabízí, protože se toho chtějí zbavit. No co, my to děláme taky (ve finále vy taky :-D).

 No a s tím vlastně souvisí to, o čem bych chtěla psát. Tyhle svátky klidu, míru a pohody pro mě tedy znamenají dny obžerství, pocit ze zbytečně zhubnutých kilogramů za celý rok (podaří-li se), lenošení a propsání neuvěřitelného množství sms zpráv svým blízkým, přátelům a známým. Na druhou stranu, když už se nemůžu hnout, tradičně kouknu na pohádky, což vůbec není špatný jednou za rok. U nás doma jsme před třemi lety zavedli takové pravidlo, 25. prosince nikdo nic nedělá – teda jenom já venčím psa. Ale to vám je den, na který se vždycky v tom roce těším nejvíc. Všichni se napakujeme do obýváku a koukáme celej den na pohádky. Nic není potřeba, návštěvy čekáme až o den déle, je navařeno, tak proč ne a věřte, že za tu celoroční honičku je tohle odměna nejlepší, co může bejt. V týdnu mezi svátky, jak se říká, se u nás nic zvláštního neděje, ale letos jsem si řekla, že si udělám mezi sváteční radost tím, že se vydám do obchodů na povánoční slevy. No, tak vlastně jediný co se děje je to, že se zase připravuje žádným možným způsobem konzumovatelný množství jídla na Silvestra. Takže milý čtenáři, máš-li chuť, stav se k nám do Jablonce, neodejdeš s prázdnou ;-).

Teď se tedy konečně dostávám k hlavní myšlence (mám totiž ve zvyku vše dlouze vysvětlovat). Silvestr, tedy večer posledního dne v roce a novoroční přípitek. To je chvíle, kdy si většina z nás (v mém případě velmi naivně) dá novoroční předsevzetí. V minulosti to každoročně bylo – budu se lépe učit, od zítra nebudu jíst po páté hodině. Dnes si říkám – začnu sportovat, letos zhubnu 10kg (a že to vážně plánuju!). I když se musím pochválit s tím sportem. Jsem časově poměrně vytížená, a tak nemám čas na něco pravidelného, jako je třeba to lákadlo – fit centrum, co mám za barákem, i když bych si ráda taky našla čas. Ale když přijdu navečer domů a počasí dovolí, jdu na brusle. Ideální večer se pro mě stal ten, který strávím projížďkou na bruslích se sluchátky v uších a za doprovodu oblíbené hudby. A ideální a zároveň úspěšný večer je ten, kdy si přitom nerozbiju tlamu. K těm předsevzetím mi to tak připomnělo, že vloni na Štědrý den, jsme šli s kamarádem na půlnoční mši, která se konala v deset hodin večer, což my nevěděli, protože to měla být nás obou mše první. Tak jsme nakonec dali jedno štědrovečerní pivo, u kterého mi kamarád řekl, že letos bylo dost sexu a příští rok by to chtělo víc romantiky. Asi není moc vhodné zde publikovat, že z piva byl přesun do jiné hospody, kde byla v akci vodka s džusem a má oblíbená tequila. Což vlastně nevadí, protože kamarádovo předsevzetí mělo být platné pro letošní rok…

Já jsem zastáncem toho, že pokud si dám nějaké předsevzetí, tak proč to z dnešního srpnového dne odsouvat až na další rok? Pokud něco chci, proč nezačít zítra ráno, když je pátek večer. Proč si říct až v pondělí? Nebo proč nezačít dnes, když je ráno? Přeci čím dříve začnu, tím lépe pro mě, protože tím dřív dosáhnu toho výsledku. :-) Pak je tu věc druhá a to je naše vůli, tam je větší problém, aspoň u mě tedy. Celkově abych to tedy nějak shrnula, ono to naše české hezké pořekadlo „Co může udělat dnes, neodkládej na zítra.“ není tak špatný, jen nesmíte objevit podpásovku „ Co můžeš udělat zítra, odlož na pozítří, získáš tak dva dny volna.“ čímž vás nechci navádět k lenosti :-D.

A tak si přáleté hezky užívejte sluníčka, dovolených, odpočinku, sportu a přemýšlejte, co byste mohli pro sebe udělat lépe a já hubnu! Carpe diem  ahoj! :-)

Barbora Medvědová

2012

 

Autor: Thomas Aligher | úterý 7.8.2012 14:00 | karma článku: 7,47 | přečteno: 952x
  • Další články autora

Thomas Aligher

Máte v rodině talent?

6.4.2024 v 14:47 | Karma: 0

Thomas Aligher

Královna bílého srdce...

28.2.2023 v 15:28 | Karma: 0

Thomas Aligher

Káčo, ještě prosím lítej!

5.11.2021 v 17:37 | Karma: 3,63

Thomas Aligher

EL-DÉ-EN

18.1.2020 v 15:53 | Karma: 2,80