Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Děti jako radost nebo hračka?“

Napadlo vás někdy, jak vaši práci ovlivní to, co se děje kolem vás, co zrovna posloucháte a na co při tom myslíte? Můžu přihodit případ z praxe, když tenhle článek vznikal. Sedím po těžkém dnu, spala jsem nějakých 5 hodin, ráno jela na hasičskou soutěž- která pro náš tým byla první (a umístily jsme se se ženami na krásném druhém místě), učila se literaturu, uklidila doma a cítila jsem se opravdu unavená. Říkám si: „Baruno, jdi si lehnout, zítra je taky den a ráno moudřejší večera!“ ale přeci jen jsem usedla za ten notebook, otevřela Word a napsala titulek. Stejně tak jako všechnu práci na počítači provádím za hudebního doprovodu, tak i teď. Takže tento článek vznikal konkrétně při Cranberries a Nirvaně. Mimochodem Cranberries plánují 30. Listopadu v Praze koncert ;-).

Začínám se rozepisovat a vzpomínám si na jednu cestu do školy, kdy jsem čekala na zastávce na autobus, a vedle mě stála skupinka dětí z mateřské školy. Veselé tvářičky v tričkách a kšiltovkách s logem školky, do které patří. Na zádech měly malé batůžky a povídaly si o výletě, na který jely. V této školce jsem měla svou první pedagogickou praxi, kdy jsem se zúčastnila i exkurze v hasičárně. Na tu praxi vzpomínám moc ráda, měla jsem třídu předškolních dětí a bylo prima, jak ty děti byly přátelské a zvědavé. Na procházkách a výletech všechny děti chtěly jít za ruku s paní učitelkou Bárou a sedět na obědě musely sedět také vedle mě. A tak jsem nějak spravedlivě věnovala pozornost všem.Vy, když někde potkáte skupinu dětí z mateřské školy, co vás napadne? Já si říkám, jak moc ráda bych se vrátila do téhle životní etapy. Celé dny bych si hrála, malovala a neměla žádné „dospělácké problémy“. Zároveň je hezké, že tím hraním a malováním si nevědomky rozvíjejí jemnou motoriku a osvojují si potřebné kompetence do života. I když, na druhou stranu, každé období má něco svého, co jej dělá hezkým a zajímavým. Co ale nevnímám jako hezké, je přístup některých zahraničních celebrit. Jakmile „vylezou“ z porodnice s novým přírůstkem, čekají na ně davy fotografů. Ty čerstvé maminky, jinak dokonale vypadající- s ohromným množstvím líčidel na obličeji vycházejí z té porodnice, šťastné a ten jindy (někdy k nepoznání upravený) obličej schovávají pod ohromnými brýlemi. V tu dobu začíná změna jejich image a násobí se zájem médií. Přesně takhle vnímám děti, jako hračku, která přidává rodičům na popularitě. Oproti naší zemi bych řekla, že sice ano, zájem médií o děti českých celebrit je, ale nepřijde mi to tolik přehnané.

Tím samozřejmě nepopírám, že jim nezajistí skvělý domov a nedají jim potřebnou lásku. Jen asi nebudou moct jet na dovolenou, aniž by o tom nevědělo půl republiky. Náhodou se jim něco nepovede, tak se strhne vlna přibarvených článků bulvárního tisku, z nichž vyjdou jako ti, kterým se stalo něco společensky nepřijatelného. I když pravda je, že špatná reklama – taky reklama. Na druhou stranu, mezi námi obyčejnými smrtelníky jsou různí lidé, kterým třeba není vždy do smíchu, ale jejich ratolesti jim potřebnou dávku vždy dodají :-). To mi opět připomíná zážitek, který se týká výchovy dětí. Totiž, některé rodiče slýchávám dost často na děti křičet za maličkosti, které by se daly řešit i klidněji. Ano, ne vždy to jde a někdy je potřeba dát najevo hranice. Ale to jsem takhle jednou byla v zoologické zahradě s kamarádem a u pavilonu opic byla typická, anglická, tří členná rodinka. Samozřejmě malé zvědavé dítko mělo snahu neustále něco objevovat a nedal mu pokoj záhonek, kam se nesmělo chodit. Svou nějakou angličtinou jsem rozuměla, jakým způsobem ta anglická maminka v klidu, ale důrazně a s výsledkem říkala malé dcerce, aby do toho záhonku nešlapala. (odhaduji, že přibližně 4letá) Holčička okamžitě ze záhonku odešla. Nevztekala se, nebyla protivná a dokonce si sama dobrovolně sedla do kočárku, ve kterém ji rodiče vozili. Třeba je tohle naprosto běžné i u nás, nevím. Mě to překvapilo a přišlo mi to moc hezké, protože to probíhalo slušně a bez křiku. Možná je to pro mě tolik neobvyklé jen proto, že sama děti zatím nemám, jsem pouze v roli pozorovatele a měla jsem možnost zatím vidět jen opačné případy výchovy. Každopádně děti vnímám jako radost každého rodiče, ať už je učí poslušnosti jakkoliv :-). A tak doufám, že i já budu jednou taková trpělivá maminka, která se snaží vychovávat děti co nejklidnější cestou. Slavná zas tak nebudu, takže budu mít poklidný život se svým manželem a dvěma krásnými a zdravými dětmi, někde za městem v novém cihlovém domečku s bazénem a po zahradě nám bude pobíhat výmarský ohař – ideálně… :-)

Barbora Medvědová

2012 www.fenixradio.net

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Thomas Aligher | pondělí 4.6.2012 14:00 | karma článku: 8,16 | přečteno: 2817x
  • Další články autora

Thomas Aligher

Máte v rodině talent?

Kolem nás je tak obrovské množství dramatických kroužků, také volnočasových hereckých táborů a někdy opravdu za šílené částky placených kurzů. Máte v rodině talent? Udělejte víc než jen hraní na hraní...:-)

6.4.2024 v 14:47 | Karma: 0 | Přečteno: 0x | Pozvánky, akce

Thomas Aligher

Zálety s Jitkou ( Záboří )

Jitka Šebková se rozhodla udělat velký krok. Není ani herec, není ani moderátorka, ale miluje zajímavá a krásná místa stejně tak i cestování. Máte chuť vyrazit někam, kde se bude nádherně cítit i vaše rodina?

9.9.2023 v 10:00 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Cestování

Thomas Aligher

Královna bílého srdce...

Ležíš právě teď na vozíku a vnímáš jen velkou spoustu světel na stropech všech míst. Žádná oblaka, žádné radosti života, jen věříš ve smysl, který to všechno možná dává. Náhle jsi nahatým skromným Adamem jenž věří...

28.2.2023 v 15:28 | Karma: 0 | Přečteno: 82x | Diskuse| Ona

Thomas Aligher

Káčo, ještě prosím lítej!

Pojďme spolu na stage, kde se připravuje víkendové vystoupení plné empatií, citů, lidskostí, ale také chyb a malých přešlapů. Zkusme společně otevřít svá srdce nehledat nedostatky, ale raději nabídnout pochopení a uznání.

5.11.2021 v 17:37 | Karma: 3,63 | Přečteno: 152x | Diskuse| Ona

Thomas Aligher

EL-DÉ-EN

Každý den neúprosně odpočítává čas,kdy mládí předá vládu silnějšímu stáří. Náhle přicházejí nezvané tvary, kterým se říká vrásky a v zrcadlech nás trošku děsí šedých vlasů stín.

18.1.2020 v 15:53 | Karma: 2,80 | Přečteno: 90x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Když se běží pro miminka do dlaně. Pohyb pomáhá předčasně narozeným dětem

6. května 2024  15:20

Tak malé, že se vám vejdou do dlaně. Řeč je o předčasně narozených dětech, které stráví začátek...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

Kritická místa pod dohledem. I Česko reaguje na hrozbu ruských sabotáží

6. května 2024  15:15

Tajné služby v různých evropských zemí varují vlády, že Rusko plánuje sabotážní akce napříč...

Černý kašel polevil. Nově nakažených ubylo o pětinu

6. května 2024  15:01

V České republice za týden přibylo 1266 případů onemocnění černým kašlem, je to o 338 případů méně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 141
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 753x
Každý den se může ukázat paprsek něčeho nového a zajímavého .

https://www.facebook.com/thomasaligher2023

 

 

 

Seznam rubrik