Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Země česká, země sluncem zničená

Máj, lyricko-epická báseň Karla Hynka Máchy, která spatřila světlo světa v roce 1836, je i pro dnešní mladou generaci dobře známým dílem. A notoricky známé zůstávají především první verše… "Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj…" Máj měl pro mne, co se významu týče, vždy dvě roviny. Jedna byla ta o lásce dvou mladých lidí a několika lidských tragédiích. Druhá, kterou jsem postupem času doceňoval více a více, je ta spojující ono téma lásky s krásou krajiny. Nádherné přírody a krajiny okolo hradu Bezděz, která pro mne ale vždy symbolizovala krajinu celé naší země… "Jezero hladké v křovích stinných zvučelo temně tajný bol, břeh je objímal kol a kol; a slunce jasné světů jiných bloudila blankytnými pásky, planoucí tam co slzy lásky…" Netrpím přehnanou sentimentálností a mám daleko do ekologického aktivisty. Ale jsou věci, které se přehlédnout nedají. A tak mne při cestách po naší zemi smutně dochází, když se tak dívám kolem sebe, že ony poslední verše by dnes mohly znít spíše takto: "…a slunce jasná světů jiných bloudila skrze solární desky, hyzdící kraj, kde dříve bylo hezky…" 

Hektary a hektary naší krajiny, do které jsme byli zvyklí dlouze a zasněně hledět a dojímat se nad čistou přírodou, zelenými loukami a lesy táhnoucími se za obzor, jsou nyní posety solárními panely nasázenými jeden vedle druhého. Od chvíle, kdy v poslanecké sněmovně v roce 2005 proběhlo jedno tehdy nenápadné, z dnešního pohledu ale historicky obludné hlasování, vyrostly na našich polích a loukách ohromné plochy na sebe namačkaných solárních panelů, obehnaných ploty a ostnatými dráty. Panely, které nás měly zachránit před ekologickou katastrofou, o které někdo více a někdo méně nepochybujeme, že jednou přijde. Panely, které nám výrobou elektřiny ze slunce díky podivuhodné „štědrosti“ tehdejších zákonodárců zajistily jediné – drahou elektřinu, která nás bude všechny stát miliardy.

Ale o tom jsem psát nechtěl. Chtěl jsem naopak odhlédnout pro jednou od této finanční stránky, která se beze sporu nese na tragické vlně srovnatelné s jistou tragičností Máje. O těch miliardách korun, které nás tenhle pro několik jedinců výhodný byznys bude stát, se ještě napíše mnoho stran a prodiskutuje mnoho hodin. O čem bychom ale také měli vést diskuzi a nad čím zůstává taktéž rozum stát, je právě onen drastický zásah do rázu krajiny naší země. Lesy tvořené solárními panely s designem jak ze sci-fi filmu o koloniích na měsíci, které vyrostly jako houby po dešti na místech, kde bychom si kolikrát nemysleli, že je to možné. Tam kde kvetla louka, tam kde zemědělci měli půdu obhospodařovat a získávat z ní plodiny všeho druhu, tam kde mezi luční travou a kvetoucími květinami bzučely včely, skákali zajíci a hrály si naše děti. Všude tam se plantáže solárních panelů zaryly do tváře krajiny jako bolák do tváře člověka. A změnily ji k nepoznání.

Ano, solární panely hyzdí krajinu a i tímto nehorázným dopadem na naši zemi nám ještě dlouho budou připomínat, že tady nebylo něco v pořádku. Že zas jednou byla zneužita v základu dobrá a chvályhodná myšlenka, která chtěla „spasit svět“, ale v rukou těch, kteří si ji na oko vzali za svou, se proměnila v tragédii. Na začátku tohoto roku připadal dle některých statistik na každého občana České republiky jeden solární panel. A ani to nestačí k tomu, aby se vyřešily problémy možná nedaleké budoucnosti, ve které budeme hledat alternativní zdroje energie. Vyřešilo se pár problémů s budoucností několika „vyvolených“, kteří asi v budoucnu už problémy, alespoň existenční, mít nebudou. Přibylo spoustu problémů jiných, které naše peněženky zatíží na roky dopředu. A nad to všechno jsme si ještě zničili to, co jsme původně chtěli alternativními zdroji energie chránit. Smutná ironie.          

Autor: Radim Vysloužil | čtvrtek 11.7.2013 12:49 | karma článku: 12,88 | přečteno: 348x
  • Další články autora

Radim Vysloužil

Vládní koalice by měla podepsat programové prohlášení

Situace na politické scéně je i nadále poměrně nejistá, i když se zdá, že řešení celé krize se rýsuje. Tomu napovídá i včerejší představení kandidátky ODS na premiérku, kterou je Miroslava Němcová. Přesto nyní další vývoj leží na bedrech jak ODS, tak koaličních stran a samozřejmě prezidenta republiky. Politická i veřejná diskuze se ale dle mého názoru v posledních dnech až příliš zaměřila výhradně na personálie. Rád bych k této diskuzi přidal jiný rozměr. A tím je program a cíle možné nově jmenované vlády, která bude do řádných voleb v příštím roce tuto zemi spravovat. To totiž považuji za minimálně stejně podstatné, ne-li podstatnější, než kdo bude v jejím čele stát. A to i přes to, že si Miroslavu Němcovou, kterou znám jako slušnou a zkušenou političku s nepopiratelným morálním kreditem, jako předsedkyni vlády určitě umím představit.

21.6.2013 v 8:36 | Karma: 5,97 | Přečteno: 325x | Diskuse| Politika

Radim Vysloužil

I tatínkové mají svůj den

Den matek, den žen, den dětí. To všechno jsou dny v České republice dobře známé a každoročně oslavované. Ať již kytičkou, bonboniérou a polibkem pro maminky a ženy, nebo sladkostmi a zábavnými dny pro naše nejmenší. Už mnohem méně ale lidé vědí, že existuje také Den otců. Ano, sváteční den nás tatínků od rodin, kteří často na ty ostatní dny zapomínáme, ale přesto své maminky, manželky i děti milujeme. Ten náš „velký“ den každoročně připadá na třetí neděli v měsíci červnu, což bude o tomto víkendu. Dovolím si proto k tomuto dni napsat pár slov, která ale povětšinou budou právě o dětech a manželce, jelikož je to právě rodina, která nás tatínky činí tím, čím jsme, ať už jsme v jakémkoliv věku nebo vykonáváme jakékoliv povolání.

14.6.2013 v 8:58 | Karma: 10,93 | Přečteno: 298x | Diskuse| Ostatní

Radim Vysloužil

Česká pošta – IT gigant z pověření ministerstva vnitra

Liberalizace v oborech, kde ještě před pár lety měl „přirozený“ monopol státní podnik, je jednoznačně pozitivním trendem. Na příkladu Českých drah a jeho dvou soukromých konkurentů je kladný dopad na kvalitu i cenu poskytovaných služeb vidět více než markantně. Také další státní podnik, Česká pošta, v posledních letech postupně přichází o své monopolní postavení na trhu. Je zajímavé, ale také vcelku šokující pozorovat, jak se s tím pošta snaží vyrovnat. Přinejmenším velmi nestandardním, ale spíše značně problematickým je způsob, jakým se o „svůj“ státní podnik snaží postarat Ministerstvo vnitra ČR. To využívá (nebo zneužívá?) svého postavení v oblasti eGovernmentu a připravuje pro Českou poštu, s.p. mnohasetmilionové IT zakázky bez výběrových řízení. Jak upozorňuje studie Centra aplikované ekonomie o.s. z minulého týdne, skutečně úspěšně realizovaných IT zakázek České pošty přitom moc není.Většinu jich totiž tzv. outsourcuje, neboli nechává realizovat jiné firmy. Opět bez výběrového řízení. Dochází tak ke zcela neprůhlednému utrácení veřejných prostředků skrze státní podnik Česká pošta.

12.6.2013 v 9:00 | Karma: 14,14 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Politika

Radim Vysloužil

„Proč oni když ne my?“ aneb závist na pátou

Ve svém posledním příspěvku na blogu jsem se upřímně vyznal z jakési hrdosti na to, jak se Češi (a Moravané) ve chvílích katastrofy, jakou byly a jsou letošní povodně, dokážou semknout, navzájem si pomáhat a chovat se prostě jako jeden národ. Není ale vše tak růžové v té naší kotlině české a vlastně v téže dny, kdy jsem pocítil onu vlasteneckou hrdost při pohledu na lidskou solidaritu při povodních, pocítil jsem také zklamání a rozčarování nad lidskou závistí, nedostatkem empatie a snad bych se dokonce nebál použít ani výrazu „malostí“. To vše v souvislosti s narozením prvních českých paterčat v podolské nemocnici.

7.6.2013 v 7:25 | Karma: 24,75 | Přečteno: 1180x | Diskuse| Ostatní

Radim Vysloužil

Zoufalství i hrdost dnešních dnů

Poměrně často se nám Čechům a Moravanům přisuzuje nehezká vlastnost, že se jako národ dokážeme semknout jen ve chvílích, kdy hokejisté nebo fotbalisté se státním znakem na prsou uspějí na některém z důležitých turnajů světového formátu. Vlastně si tuto charakteristiku přisuzujeme sami. Říkáme o sobě, že jsme národ cyniků, a smějeme se Američanům za jejich dle našeho názoru přehnané vlastenecké chování. V těchto chvílích je ale možné vidět v ulicích našich měst a obcí, že tato nelibá charakteristika našeho národa není tak úplně pravdivá. V době, kdy je naše země sužována nelibostí mocné přírody, s kterou lze těžko bojovat a těžko se jí bránit, si lidé navzájem pomáhají, dobrovolně se zapojují do příprav protipovodňových opatření a zábran.

3.6.2013 v 14:20 | Karma: 16,32 | Přečteno: 745x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při přestřelce s hledaným mužem v USA zemřeli čtyři policisté

30. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  9:44

Životy čtyř policistů si vyžádala přestřelka s hledaným mužem, která se odehrála v pondělí v...

USA začaly u Gazy se stavbou mola, Pentagon bude stát přes sedm miliard

30. dubna 2024  9:42

Americká armáda zveřejnila fotografie, které ukazují výstavbu provizorního mola pro námořní...

Univerzita začala s podmínečným vylučováním studentů, kteří neukončili protesty

30. dubna 2024  8:35

Kolumbijská univerzita v New York City začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do...

Vedení TOP 09 jedná o ministrovi. Dorazil Tuleja, pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  8:04

Vedení TOP 09 rozhoduje o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Helenu...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1557x
Nezařazený poslanec ČR. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, Ekonomickou fakultu, magisterský obor Národní hospodářství, bakalářský obor Eurospráva a obor Učitelství odborných předmětů. Pracoval jako ekonom a finanční manažer.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky