Potravinová soběstačnost-opravdu ji chceme?

Často v mediích slyšíme mluvit ministra Jurečku, ale i další politiky či zemědělské odborníky mluvit o potravinové soběstačnosti-je to opravdu to co od zemědělství chceme?

V programovém prohlášení vlády je  jako první priorita pro resort zemědělství psáno:

"Vláda vytvoří podmínky pro zvýšení soběstačnosti České republiky v základních zemědělských komoditách, a to prostřednictvím takového nastavení podmínek v rámci reformované Společné zemědělské politiky a Programu rozvoje venkova, které povede k rozvoji strukturálně vyváženého zemědělství a potravinářství v České republice. Vláda bude zvyšovat konkurenceschopnost českého zemědělství a potravinářství. Posílí a podpoří investice do prvovýroby a následného zpracování, především v oblasti živočišné výroby, ovocnářství, zelinářství a zahradnictví, a to s důrazem na produkci s vyšší přidanou hodnotou a tvorbu nových pracovních míst."

( http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/dulezite-dokumenty/programove-prohlaseni-vlady-cr-115911)

Pomiňme fakt, že to snad ani není napsáno  česky, vůbec to nic neříká o tom co je vlastně prioritou a už vůbec  nemůže vláda zvedat konkurenceschopnost-to musí udělat zemědělci.

Celé je to napsáno tak, že se dá obhájit cokoliv co vláda udělá.

Dnes se chci věnovat potravinové soběstačnosti, ale v budoucnu i dalším tématům-dotacím,údržbě krajiny, rozvoji venkova, pracovním místům,  ...

 

V ČR máme poměrně členitou krajinu s nízkým procentem nížin, relativně chladné podnebí ( i když to tak poslední 2 roky nevypadá ). málo slunečných dnů a poměrně málo kvalitní půdy-to jsou  hlavní faktory ovlivńující zemědělství, které nejsme schopni změnit.

Netypické je naše zemědělství i strukturou-je u nás nízký podíl malých farem, respektive obecně zemědělců pracujících na vlastní půdě a s tím souvisí i velmi nízký podíl neplacené práce v zemědělství za rok 2013 cca 24%-to je néjméně z celé EU - například v sousedním Polsku to bylo cca 94%(http://www.statistikaamy.cz/2014/07/zemedelstvi-v-roce-2013/)

Právě výše uvedené fakory zásadním způsobem ovlivńují výkonnost našeho hospodářství-problém není  v dotacích!

Zemědělci si na nízké dotace sice stěžují a odůvodńují tim nižší konkurenceschopnost, ale pokud se podíváme na fakta tak zjistíme, že to jednoduše není pravda a primárně v tom problémy našich zemědělců nejsou. V ČR byla v roce 2012 průměrná dotace na hektar 363 Euro v sousedním Polsku, které k nám ve velkém potraviny dováží to bylo jen 269 Eur/ha, na Slovensku 302 Eur/ha. Je pravda, že v některých zemích to pak bylo podstatně více Rakousko 639 Eur/ha, Německo 439 Eur/ha.... Takže jako v mnoha dalších statistikách patříme k zemím, které jsou na čele bývalých postkomunistických zemí, ale za ostatními zaostáváme.

(http://www.statistikaamy.cz/2014/07/zemedelstvi-v-roce-2013/)

Podle různých dostupných údajů se produkce našich zemědělců  podílí na našem trhu s potravinami méně než 50% a je u nás značná závislost na dovozu -to ale není způsobeno ničím jiným než tím, že v zahraničí jsou schopni vyrobit potraviny levněji-a to i země s nižšími dotacemi.

Je více důvodů jak toto změnit:

  • různé ochranářské opatření-to nám neumožňuje EU
  • zvýšit podíl malých zemědělských jednotek s vyšším podílem neplacené práce /majitel a jeho rodina/-to ale není realné v kratším časovém horizontu / pokud někdy bude/ a lze to měnit velmi pozvolna podmínkou pro toto je aby vlastníci půdy získali chuť na ní pracovat a měli na to vybavení
  • zvýšit produktivitu práce-to ale dělají všude-museli bychom ji zvyšovat podstatně rychleji než okolní země-to není realné
  • zlepšit technologické postupy, odrůdy,...-u tohoto bodu rovněž platí, že to udělají i ostatní
  • pěstovat Geneticky modifikované potraviny-to je podle mě trošičku "Pandořina skříňka"-nikdo neví co to může přinést
  • zvýšit dotace-s dotacemi je problémů více-od nařízení EU, přes odpor veřejnosti po realné možnosti státu-nicméně toto je asi jediný nástroj, který by v kratším období konkurenceschopnost byl schopný opravdu zvýšit a zajistil by tak zvýšení potravinové soběstačnosti.

Takže vláda svými prioritami, ale i ostatní , kteří volají po zvýšení potravinové soběstačnosti nám vlastně říkají, že chtějí zvýšit dotace.

Vzhledem k tomu, že  všude ve vyspělém světě je nadbytek potravin a nabídka převyšuje potávku nevidím rozumný důvod proč dotacemi zvyšovat firmám u nás podnikajících v zemědělství zisky. Odůvodnění dotací potravinovou nezávislostí na dovozu  považuji za scestné, protože jsme na dovozu závislí již dnes a nejsme schopni to realně změnit, trh s potravinami je stejně jako kterýkoliv jiný dnes globální a nemůže se tudíž stát, že by nás někdo potravinami vydíral, za scestné považuji rovněž odůvodňovat je zaměstnaností-to může mít jen nepatrný efekt při struktuře našeho zemědělství.

Pro rozvoj zemědělství u nás je proto potřeba si položit zásadní otázky:

Opravdu chceme za každou cenu zvyšovat potravinovou soběstačnost?

Co vlastně od zemědělců máme chtít?

Kolik a za co jsme do zemědělství ochotni investovat?

Osobně bych priority českého zemědělství viděl úplně někde jinde než jen v produkci potravin a zejména ne  v produkci levných potravin a nereálné snaze o zvyšování potravinové soběstačnosti.

O tom co vlastně od zemědělců máme chtít zase někdy příště.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Polický | neděle 18.1.2015 11:42 | karma článku: 11,19 | přečteno: 1328x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74