Celozrnný chléb

Většina lidí co se zajímá o zdravou stravu nebo hubnutí se dříve či později dostane k celozrnnému pečivu. Problémy nastanou, když člověk chce  takovéto pečivo koupit. Na vesnicích či menších městech je to takřka nemožné. Nejjednodušší cesta je upéct si ho sám. Recept, který nám doma všem chutná vám zde nabízím včetně fotek.

V obchodech je dnes nepřeberné množství pečiva. Všude je plno různých vícezrných bulek, fitnes baget, cerealních housek, grahamových rohlíků.... Má to v nás evokovat, že se jedná o výrazně zdravější pečivo. Pro toto pečivo, ale není žádná norma. Jen u vícezrnného pečiva je stanoveno, že musí mít více než 4 % jiných zrn než pšenice. Celozrnné pečivo pak musí mít minimálně 80 % použité mouky celozrnné.

Pokud opravdu chcete jíst pečivo celozrné, které je zdravější, musíte si najít obchod kde ho koupíte ( a cena se pohybuje u opravdu celozrnného, kvalitního pečiva hodně přes 100Kč/kg). Druhá možnost je upéct si ho doma.

Jsem z vesnice a ani kdybych byl ochotný ty sumy platit, tak pro mě není realné pro něj jezdit. Proto jsem se rozhodl si ho doma péci sám. Dlouho jsem hledal recept, který by u nás doma vyhovoval všem a splňoval zároveň mé představy.

  • Zastoupení co největšího počtu různých druhů obilovin.
  • Využití pohanky a sezamu.
  • Co největší obsah celozrnné mouky.
  • Jednoduchý výrobní postup.
  • Přijatelná cena.

Nakonec jsme došli k tomuto receptu.

Vajíčka
Mléko
Cukr
Voda
Sůl
KvasniceCelkem

I tekutiny vážím, je to spolehlivější a přesnější. Jediné co obvykle nevážím je sůl a cukr. V receptu uvádím i ceny použitých surovin. Pšeničná mouka je nejlepší Špaldová, ale ne vždy se podaří ji koupit.

Chléb peču v domácí pekárně. Po upečení váží cca 830g. Cena je  47Kč+ cena za upečení. Celkem tedy cca 50kč.

Lze přidat navíc 25g slunečnicového semínka ( syn ho nemá rád, proto ho nepoužívám), případně ořechy, dýňové semínko...

Recept lze výrazně slevnit pokud se místo Extra virgin olivového oleje použije např. obyčejný řepkový. Cena pak bude cca o 10 Kč levnější.

 

Pracovní postup

Do hrníčku si navážím lněné semínko a spařím ho vroucí vodou. Zároveň si připravím kvásek ( do většího hrnečku dáme 2lžičky cukru,1lžička hladké mouky,vlažné mléko, rozmícháme,  nadrobíme kvasnice). Kvásek asi deset minut nechám odstát v teple aby se na něm vytvořila "čepička".

 Mezi tím než kvásek nabude si do misky připravím olej, cukr (1 lžičku), sůl, vajíčka a spařené lněné semínko.

Vše v misce promíchám.

Navážím mouky a zbytek surovin.

Do misky přidám vše kromě kvásku a důkladně to promíchám. Potom vliju do prostřed misky i kvásek.

Další krok je vymíchání těsta.

Nejlépe se to dělá pokud máte pomocníka (vnoučka).

Po celou dobu je potřeba dát pozor aby těsto nenachládlo. Po vymísení těsto přendáme do nádoby z domácí pekárny.

Po vložení do pekárny nastavíte program podle návodu . Používám program "Rapid", který trvá 2 hodiny. Nastavuji tmavší kůrku.

Dokud jsem neměl pekárnu používal jsem podobný postup. Jen po vymísení těsta jsem ho nechal při cca 30 stupních 40 minut kynout ( v lehce nahřáté troubě). Po vykynutí jsem ho prohnětl a vytvaroval 10 bulek, které jsem dal na plech vyložený pečícím papírem. Případně vložil do formy ( srnčí hřbet ) rovněž vyložené pečícím papírem. Vytvarované těsto jsem pak hodinu nechal kynout při pokojové teplotě. Pozor, těsto je náchylné na průvan, mohlo by se "zdrcnout". Nakynuté těsto jsem dal do vyhřáté trouby, pekl 5 minut při 230 stupních, pak snížil na 170 a pekl dalších 30-40 minut. Minimálně jednou, v půlce (někdy dvakrát), jsem chléb při pečení postříkal vodou.

Po skončení programu pekárny to vypadá takto.

 Po vytažení.

Uprostřed je plíšek, kterým pekárna těsto míchá. Nezapomeňte ho vytáhnout.

Po nakrojení to má vypadat asi takto.

Takto vyrábíme chleba u nás doma. Pokud se pokusíte nás napodobit, dodržte i následující tři zásady.

Pečení se nebojte! S rutinou ho zvládne i malé dítě.

Péct je potřeba s láskou a s radostí ze života.

A pokud budete péct beze strachu a s radostí nepochybně vám bude i chutnat.

 

Děkuji za pozornost a přeji dobrou chuť.

Autor: Radek Polický | středa 4.2.2015 19:36 | karma článku: 14,20 | přečteno: 1255x
  • Další články autora

Radek Polický

Změna politické kultury.

27.12.2021 v 20:08 | Karma: 27,70

Radek Polický

Glosa: Je Fiala nudný patron?

8.10.2021 v 14:22 | Karma: 18,67

Radek Polický

Chaos, chaos a zase chaos

10.4.2020 v 9:57 | Karma: 19,74