Diskuse
Celozrnný chléb
Děkujeme za pochopení.
M63a96r90i12e 45P86o72k48o10r71n55á
Patřím už dva roky k "chlebařům". Celozrnný v podstatě nedělám, ale zaměřila jsem se na kváskový s nadpolovičním podílem žitné mouky. Občas tam nějaké semínko přihodím nebo trochu celozrnné. Pokud nepřidám kvasnice a nechám v chladu asi 10hod kynout, chleba je moc dobrý. Nejraději mám klasiku - kvásek, žitná, pšeničná chlebová, voda, kmín, sůl. Kupuji chlebovou mouku v 15kg balení (doposud pod 11Kč/kg), takže se hravě dostávám s cenou i pod tu supermarketovou. Investovala jsem do kvalitní pekárny spíš kvůli hnětání (problémy s rukou) a jsem spokojená. Pořád čerstvý chutný chléb.
Příležitostně zkusím ten Váš celozrňák
R28a14d12e43k 10P52o14l35i92c52k45ý
Kváskový jsem nikdy nedělal protože nemám dostatek času ani vhodný prostor na kvásek.
Ale pekárna je opravdu mnohem lepší volba ne jen na plechu, už jen kvůli tomu, že člověk nemusí hlídat okna a dveře a po 15 minutové přípravě už to dojse samo bez asistence.
A samozřejmě ta čerstvost je obrovská výhoda
M63i68l88a82n 55W57e80l42s77e96r
V obchodech nám nabízejí v 95% vícezrné pečivo. Nikoliv celozrné pečivo.
A to je podfuk.
R95a28d67e11k 20P98o13l30i54c78k38ý
On to v podstatě podfuk není.
Norma pro to vícezrné pečivo říká, že ve 100kg mouky musí být 4kg jiných zrn než pšenice. Stačí přidat trochu žitné mouky a posypat směsí na povrchu a norma je naplněna.
Bohužel to pečivo může pořád být z 96% pšeničné mouky. Se zdravou stravou to nemá nic společného.
- Počet článků 127
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2554x
Každý má právo dělat cokoliv, co nezakazuje zákon!
Nechci se dožít doby, kdy u nás bude opět někdo persekuován kvůli víře, etniku či národnosti nebo jinému důvodu na základě principu kolektivní viny.