Než pošlu děti do školy.

A je to tady. Dnes mi přišlo dítě ze školy s úvahou, že jim ve škole učitelé jen nařizují, co se mají do příští hodiny naučit, ale nikdy je žádný učitel naučil, jak se efektivně učit

 

Každý jsme měl jinou metodu učení se. Nemám pocit, že bych sám znal a osvojil si nejefektivnější metody učení se. Až někdy na střední škole a pak i na vysoké jsme si všiml, že někteří spolužáci se učí jinak, používají jiné metody, pomůcky apod. Také jsem si vědom, že ne každá metoda je pro všechny optimální, jsme přeci jen každý trochu jiná bytost. Asi tedy nemá smysl naléhat na dítě, aby používalo tu metodu, která obstojně fungovala u mne. Nemyslím si, že bych byl specialista na učení se. O metodách učení, o fungování paměti nám ve škole téměř nikdo nic neřekl. Nějak se asi předpokládá, že efektivní učení se je něco přirozeného. Snad, že se s tím každé dítě musí nějak vypořádat samo, nebo mu doma poradí rodiče.

Kdo jiný by měl být specialista na metody učení a učení se než učitel? Kde jinde by se měly děti seznámit se všemi známými metodami učení se, pod odborným vedením si je zkusit a osvojit, než ve škole? Jak funguje jejich paměť? Jak se lze efektivně naučit data? Jak si lze osvojit postupy? Jak získat dovednosti? Co je metoda dedukce a indukce? Co je učení se pravou hemisférou? Od koho jiného, než od učitele, by se měli děti učit? A on dětem jen řekne: „Tohle se do příště naučte“.

uč se

Lidi, kdo z vás měl ve škole předmět „Teorie a metody učení se“? Umí naši učitelé někoho naučit efektivně se učit? Nebo se předpokládá, že děti do školy přichází už se znalostí a dovednostmi efektivního učení se? Jsou efektivní metody učení se něco přirozeného, člověk se s tím rodí? Je snad záměrem ministerstva, že já sám mám dětem zajistit nějaký specializovaný kurz metod učení se a tréninku paměti, ještě dříve než je pošlu do školy? Nevyžaduje učení se vyjmenovaných slov jinou metodu, než pochopení práce na páce? Umí všichni rodiče naučit své děti efektivně se učit?

Umí naši státem placení učitelé učit naše děti učit se? Znáte někdo učitele, který umí učit?  Asi jich je tolik, kolik je dobrých řemeslníků, ač většina si o sobě myslí, že jsou odborníci. Funguje na poli učitelství trh? Je učitelství věc veřejná?

 

Autor: Radek Maleč | středa 5.10.2016 6:06 | karma článku: 20,56 | přečteno: 737x