Že je komiks jen pro děti? Ani náhodou!

Vždycky mě dokáže rozesmát (a trochu naštvat), když někteří konzervativní lidé komiksy automaticky odsuzují jako brak či jako čtení pro děti a mládež. 

Příklady komiksů, které jsou určeny dospělému čtenáři a nesou nějaké hlubší téma než souboj superhrdiny se záporákem, najdeme v zahraničí, ale i u nás v Česku.

Zmínit musím jeden z mých nejoblíbenějších komiksů Strážci od Alana Moora, kteří velice realisticky a bez patosu vyprávějí alternativní historii Spojených států, v nichž výrazně figurovali superhrdinové. Ve Strážcích najdeme prvek příběhu v příběhu, narážky na politiku, kulturu i filozofii. A konec vybízí k opravdu hlubokému zamyšlení. Kdo byl padouch? A kdo klaďas? A kdo bude hlídat ty, kdo na sebe vzali roli hlídačů?

A pokud se ponoříme do českého komiksového rybníčka, najdeme komiksy určené pouze dospělým – vzpomeňme si na Aloise Nebela – i komiksy, které něco řeknou všem. Jako příklad uvedu Obrázky z moderních československých dějin od Jiřího Černého a Lukáše Fibricha.

Obrázky – pozor, neplést s Opráski – vyprávějí českou historii od roku 1945 do roku 1989 a dělají to úžasně. Na tuhle knihu jsem čekal už řadu let. Zachycuje nejdůležitější události, ale neopomíjí ani pikantní zajímavosti a je naprosto nádherně ilustrovaná.

To je kniha, kterou si mládež třeba přečte kvůli ilustracím a nakonec si odnese i řadu znalostí (o Miladě Horákové, srpnu 1968 i Chartě 77), a dospělí se na ni podívají a začnou vzpomínat na Pana Vajíčka, na stavebnici Merkur a další drobnůstky, na které už třeba skoro zapomněli.

To je důkaz toho, že komiks může mít i mnohem důležitější cíl než jen pobavit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Blažek | středa 26.10.2016 11:07 | karma článku: 8,01 | přečteno: 180x