Musí být každá žena feministka?

"Feminismus mě prostě nezajímá, mnohem víc se zajímám o cestování do vesmíru," řekla zpěvačka Lana Del Rey a feministky se na ni sesypaly jako kobylky na Egypt. Žijeme zřejmě v době, kdy je feminismus povinný pro všechny příslušnice ženského pohlaví.

Lana Del Rey je americká zpěvačka, která se hudbou i způsobem oblékání stylizuje do 50. a 60. let 20. století a nostalgicky zpívá o Americe, "jaká bývala dřív". Ona ale retro nejen miluje, ona sama JE retro. Sama o sobě říká, že se narodila do špatné doby.

Pozornost feministek Lana upoutala už dřív, neboť její texty mají konzervativní nádech. "Bez tebe jsem nic," zpívá například v písni Without You. "Nebojím se říct, že bez tebe bych umřela," přiznává v Off To The Races. "A když mě uhodil, bylo to jako polibek," svěřuje se posluchači v nejnovější písni Ultraviolence.

Vyznává dnes už staromódní hodnoty jako vlastenectví (těžko spočítat, kolikrát je v jejích melodických písničkách zmínka o americké vlajce, cole nebo třešňovém koláči) a svého milého má raději než sebe. 

Když teď Lana Del Rey v interview pro magazín Fader prohlásila, že "kdykoliv se mnou lidi začnou mluvit o feminismu, obracím oči v sloup, prostě mě to nezajímá," feministky se na ni sesypaly jako kobylky na Egypt.

"Mluví o cestování do vesmíru, ale sama uvízla v 19. století," napsal server The Impromter.

"V jejích písních je žena vždycky vykreslována jako ta slabší a zranitelnější a prý to je součást toho být žena," zkritizovalo ji britské Elle a dodává: "Píseň Ultraviolence dokonce idealizuje domácí násilí."

Radikálně feministický server Jezebel neváhal použít vulgarismy: "Nikdo se prosím vás nesnažte s Lanou Del Rey mluvit o základních lidských právech, protože ji to kur*a nudí. Raději přemýšlí o bydlení na Marsu nebo o něčem takovém." Všimněte si, jak byl její výrok o cestování do vesmíru překroucen.

Zdá se, že v dnešní době je povinností každé ženy být feministkou, i když o to sama nestojí. Feministky dlouho bojovaly za právo ženy projevit vlastní názor.  A když se jim to podařilo, chtějí ženy zase umlčovat, pokud říkají názor, který se jim nelíbí.

Feminismus je dnes v Evropě a USA nepotřebný koncept. Ženy už dávno mají stejná práva jako muži, v některých oblastech dokonce větší (děti po rozvodu, různé kvóty atd.). Z boje za rovnoprávnost se stala hysterie a touha po dominanci nad muži.

Je Lana Del Rey špatná proto, že se nebojí přiznat, že v životě potřebuje muže? Myslím, že to je svým způsobem statečné. Nemyslím si, že každá žena musí podporovat feminismus. Vlastně si myslím, že čím míň žen podporuje feminismus, tím líp. Muži a ženy jsou od přírody jiní tvorové a k tomu se ještě liší i muž od muže a žena od ženy. Proč předstírat, že jsme všichni stejní?

Autor: Radek Blažek | úterý 10.6.2014 10:35 | karma článku: 34,62 | přečteno: 3768x