Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Udržitelnost potřetí

Včera jsem se ve svém blogu podíval na udržitelnost dvakrát jinak a dnes mi to nedá, abych se nepodíval potřetí. Dozvěděl jsem se totiž Ad-hoc, že se v Praze na téma udržitelného rozvoje konala světová konference, resp. Summit

Tento nesla vznosný název:  GLOBAL COMPACT 2030: Looking into the Future of Corporate Sustainability

Jak je vidět, konference už jsou přežité, SUMMITY je nový trend, co však zůstalo při starém je systém. Chcete vědět více, zaplaťte 9.900,-Kč + DPH, chcete být partnery - zaplaťte si prostor, chcete být spojeni - půjčte nám Vaše jméno a funkci.

Organizaci převzala neziskovka, a většina mluvčích reprezentovala další neziskovky, kromě těch, kteří reprezentovali, jen tak mimochodem, vlastní podnikání.

Dress kodex byl samozřejmě ve smyslu udržitelnosti, stejně jako tiskové materiály na lesklém papíře, či catering

A jak jsem se dozvěděl z tiskové zprávy, byla Summit největším světovým úspěchem a dal by se svým významem a výsledkem přirovnat snad jen k pařížské klimatické konferenci.

Nevadí mi, že i přes opakované žádosti o spolupráci organizátor ignoruje mou existenci, přeci jen aktivní diskuze a otázky přímo v sále a na konkrétní mluvčí by mohly narušit hladký průběh, stejně bych na to neměl nemaje sponzory z politických řad, či rodinné příslušníky členy některého z politických uskupení, či vládních organizací, ale jedno mne mrzí.

V plném sále se koukalo do budoucnosti, malovala se růžově, všichni byly sytí a na konci někteří i nasyceni duchem "udržitelnosti", udržitelnosti dané POTŘEBOU ZACHOVAT STÁVAJÍCÍ STAV, Stav plný odpadů, plýtvání a snahy vydělat za každou ceny.

Při psaní tohoto příspěvku poslouchám záznam z konference, a jak se na začátku padlo, 15 let existuje politická snaha prezentovat udržitelnost a za 15 let se podařilo například zvýšit objem generovaného komunálního odpadu ve Velké Británii o 80%!!!! a v dubnu 2016dosáhnout nejvyššího stavu globálních emisí, stavu který je již za budem návratu.

Od paní Mládkové jsme se v úvodu dozvěděli, že umí a nebojí se mluvit. Ve svém mladém věku založila neziskovou organizaci a ve stejně mladém věku se raduje z její neziskovosti. Jak zajímavá neziskovost je, však nelze zjistit, protože stejně jako další neziskové společnosti, nemá povinnost svá finanční data prezentovat, jak by musela, kdyby se rozhodla podnikat za své a se svými vlastními penězi.

Z poslechu jsem zjistil, že mé přítomnosti nebylo třeba, medu kolem úst bylo namazáno více než dost. Když jsem se od druhé mluvčí dozvěděl, že organizace, kterou zastupuje, potřebovala tři roky na definici toho, co bude dělat, ukazuje, že ve světě udržitelného podnikání by nepřežila, neměla by totiž z čeho.

Tímto nechci říci, že sdílení je chybné, naopak, je korektní, ale sdílet mezi lidmi, kteří na to mají, ukazování že jsme nejlepší, krásných dat a výsledků je sice příjemné pro naše ego, ale špatné pro změnu a samotnou udržitenost, protože po ní nikdo nebude volat.

Obklopeni krásnými barevnými obrázky, které nám ukazují, jak MILUJEME ČESKO, abychom 90% výrobků importovali a zbylých 10% za české jen vydávali, nemáme potřebu dívat se za zeď, či pod koberec.

Vytváření sebeklamu je prvním z důvodů proč udržitelný rozvoj v jeho prezentované podobě diplomů, certifikátů, školení, summitů a konferencí, není prostředkem skutečné změny, ale jen papírovým drakem, který létá vysoko, abychom mohli říci, DOKÁZALI JSME TO, ale stačí trochu větru, deště, či jen let ptáka, kterému CSR nic neříká a drak spadne k zemi, protože namísto stavění na pevných základech, je se zemí spojen jen slabým provázkem, který ho však v případě potřeby neudrží.

Na závěr jen malou perličku. Paní Mládková je z Plzně a zde svou neziskovou organizaci i založila ve stejném roce, kdy já jsem se rozhodl po více než 20 letech opustit zaměstnanecký poměr, a jít cestou, kterou jsem si vytýčil, tedy cestou, jejímž cílem je vytvoření světa bez odpadu a na jejímž každém kroku, musí být tento cíl viditelný.

Za stejnou dobu existence jsem realizoval projekty, v nichž se podařilo zabránit vzniku několika tisíc tun odpadu, a díky tomu bylo možné vyrobit několik desítek typů nových výrobků, dát práci několika desítkám lidí, kteří tyto fyzické činnosti dělají s tím, že často mají více, než mám já sám, protože jsou to oni, kdo onu přidanou hodnotu tvoří.

Co však nemám, jsou prostředky na pořádání konferencí, letecké návštěvy cizích destinací, koupě či pronájem sídla společnosti na vybrané adrese, či koupě nového auta, kterým bych mohl konat návštěvy u klientů a nemusel se bát, že to staré dalších 100.000 ročně nemusí zvládnout.

Je mnoho forem udržitelnosti, já však preferuji tu skutečnou, reálnou změnu a snad i proto, jsem člověkem, jenž v kruzích VYSOKÉ A POLITICKÉ UDRŽITELNOSTI, není vítán.

Krásná ukázka politického zájmu o udržitelnost ukazuje nejen absence pana ministra, ale i skutečnost, že jeho "zástupce" nedokáže ani slovo o udržitelnosti říci bez textu, který mu pravděpodobně napsal někdo úplně jiný, či promluva hrdého zástupce PAŘÍŽSKÉ KLIMATICKÉ KONFERENCE, jenž je jedním z hřebíčků do rakve lidské civilizace na planetě jménem ZEMĚ.

P.S. budete-li chtít od paní Mládkové poradit jak na to, stačí zatáhnout za tkaničku či  možná odhrnout oponu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michael Rada | čtvrtek 19.5.2016 7:00 | karma článku: 10,99 | přečteno: 237x
  • Další články autora

Michael Rada

ZAKLADATEL ROKU 2017 - postoupil jsem do finále

Dne 4.8.2017 se objevila v mé e-mailové schránce zpráva o mé nominaci do finále soutěže o titul FOUNDER OF THE YEAR CZECH REPUBLIC. Titul vyhlašuje v rámci CENTRAL EUROPEAN STARTUP AWARDS.

5.8.2017 v 11:11 | Karma: 5,99 | Přečteno: 332x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Seriál skončil

Je mnoho těch, pro které televizní seriál znamená příjemnou realitu nepříjemných dní mezi lidmi. S jeho hrdiny žijí, pláčí, smějí se i komunikují a jediné na co se těší, je další díl, a aby to těšení vydrželi,

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0 | Přečteno: 207x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86 | Přečteno: 105x | Diskuse| Osobní

Michael Rada

Zombie blog

Dne 16.9.2016 jsem publikoval poslední příspěvek do blogů iDNES, kam jsem přispíval každý den od 16.9.2014. Důvodem bylo zasahování redakce a záměrné snižování čtennosti u článků, které kolidovaly s činy a slovy majitele iDnes.

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53

Aktualizujeme Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 408x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik