Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Radost z investorů

V případě, že se rozhodnete podnikat, patří rozvoj podnikání k jakýmsi premisám činnosti. Jen málo lidí samostatně výdělečně činných, v případě,  že se jim daří a o jejich práci je zájem, odmítne růstový potenciál.

Rozhodl jsem se tento příspěvek zveřejnit proto, abych pomohl odbourat obavu z jednání s investory, či zájemci, kteří projevili snahu podpořit Vaše podnikání.

Na začátku bych rád upřesnil, že své vlastní podnikání jsem začal s tím, že ho chci udržet udržitelné a to i po stránce ekonomické, to znamená, chtěl jsem společnosti dopřát růst, jen z prostředků, které si sama vydělá svým provozem.

Jak víte, dal jsem si za cíl vytvoření světa bez odpadu a plýtvání a protože to je cíl globální, věděl jsem, že potenciál je obrovský, převyšující standardy. Mnohdy to znamená nutnost změnit běžně zažitá pravidla a standardy ekonomiky, politiky, lobbistických skupin a procesů, vytvořená jen s cílem honění zisku a soustředit se na jiné, důležitější věci, například plynulost růstu, či schopnost žít a nechávat žít a to v harmonii a souladu.

I proto mne oslovila nově vzniklá skupina lidí majících prostředky, která se v čele s jedním z českých miliardářů spojila ve skupinuGISTIN UP a rozhodla se poskytovat prostředky těm, kdo chtějí změnit svět. Tímto rozhodnutím totiž mohlo být dosaženo změny přístupu i u nich samotných a to by bylo dobře.

To jsou oni

Ovšem jak s nimi hovořit? Jak proniknout k investorům?

Jde to poměrně snadno. Stačí jim jen představit přes online formulář vlastní projekt mající hlavu a patu. Projekt, který je osloví natolik, že osloveni budete Vy sami s výzvou na jeho bližší odprezentování.

Tím mým představeným projektem byl širší koncept čisté mobility. Koncept tak široký, že by dokázal nejen změnit svět, ale i by dokázal, že komplexní čistá mobilita má skutečně pozitivní vliv na změnu klimatu a zpomalení negativních klimatických změn. A tak se stalo, že jsem byl osloven a dostal, ze dne na den, šanci odjet svůj projekt z Plzně do Prahy představit.

Bohatí lidé, Bohatá sídla, říkal jsem si. Byl jsem však mile překvapen, když jsem se na Karlínské adrese setkal s brownfieldem, technickou budovou v rekonstrukci, v níž za nenápadnými vraty, společnost sídlí. Pak stačilo vyjít pěšky do druhého patra a byl jsem v prostorách, kde si její "obyvatelé", ale i návštěvníci, dali za cíl změnit svět.

Kolem mne samí mladí muži k oblecích, kravatách a s nervózními pohledy. Většina o polovinu mladší než já a nervózní, z vystupování před lidmi co mají peněz na rozdávání. Připomnělo mi to mé první dny, po návratu z Velké Británie, kde jsem jako jeden z prvních mužů pracoval na pozici AU-PAIR, kdy jsem nastoupil do práce v renomované spediční kanceláři SCHENKER a můj kolega mne požádal, abych zavolal řediteli firmy MAPPIN & WEBB, jedinému obchodu v Čechách, jemuž mohl viset na zdi portrét britské panovnice.

"Já přeci nemohu volat řediteli" povídám třaslavým hlasem

"Proč ne?" ptá se kolega Jaroslav (textař skupiny BLUESBERRY)

"No on je ředitel a já jsem teprve nastoupil" odvětím tichým hlasem.

"Jedno ti řeknu Michaeli" povídá kolega a nadřízený, "Je jedno jaký titul má před jménem, jak je starý, kolik má titulů, nebo jakým jezdí autem, je to člověk a to ty jsi také, tak čeho se bát."

Jeho slova mi zní v uších dodnes a jen bych rád doplnil, že to bylo v době, kdy neexistovaly mobilní telefony, ani internet, tedy v době "kamenné" jak říkají ti narozeni o mnoho let později a proto telefonování bylo pro mne něčím vzácným a zároveň neobvyklým způsobem komunikace.

Přesto jsem to udělal a musím říci, že pan Michal, na druhém konci se choval přesně tak, jak Jaroslav říkal, jako člověk, bez ohledu na rozdíl ve funkci, v níž jsme se nacházeli.

S tímto přístupem pracuji a jednám s lidmi dodnes a je jedno jestli má protějšek vizitku natištěnou zlatým písmem, či své jméno jen tiše zamumlá pod vousy, když mi prodává Nový Svět.

Ale zpět k samotnému tématu, k investorům.

Po chvíli čekání a družném rozhovoru s panem Michalem, který je vstupní duší a tváří GISTINUP, jsem byl předvolán před komisi a .....

Moc hezky jsme si popovídali

Před představením projektu jsem byl totiž upozorněn, že čas je striktně limitován a prezentující má 5 minut na představení projektu a následně je 10 minut určeno na dotazy ze strany členů.

Svou prací žiji a dokáží o ní přednášet a diskutovat hodiny a dny, ale připravil jsem se na schéma tak, aby vyhovovalo standardu. Tento trochu rozhodil jeden z účastníků, který ještě dříve, než jsem se stačil představit, povídá

"Já Vás znám pane Rada, hodně jsem toho o Vás slyšel a tak jsem rád, že Vás mohu konečně poznat osobně"

Uznejte sami, že to potěší.

zázemí

V každém případě, jsem v klidu hovořil a následně odpovídal na dotazy a to včetně toho,co bych si chtěl z jednání odnést, abych byl spokojený.

Pak jsem místnost plnou narozených i nenarozených lidí opustil a dopil si v předsálí svůj čaj a začal rozhovor s dalšími členy týmu, kteří přišli, aby se podívali na "blázna na elektrické jednokolce"

 

Pak následovalo pozvání a rozuzlení.

Jaké bylo?

Takové jaké jsem očekával, a já odcházel spokojen.

Čekáte-li v této fázi blogu bombastickou sumu se spoustou nul, která mne učinila šťastným, zklamu Vás. Nebude následovat. Pro peníze jsem si totiž, jak jsem řekl na úvod své prezentace, k investorům nepřišel.

Odvezl jsem si totiž něco mnohem vzácnějšího, nabídku vzájemné spolupráce na tvorbě světa bez odpadu. Kdy, Kde a V jakém objemu, není důležité, protože každá pomocná ruka, hlas či slovo jsou tím, co změnu nejen vyvolá, ono ji činí a realizuje.

Pak jsem, s podáním ruky a úsměvem, zasedací místnost opustil, abych se pustil do řeči s dalšími kolegy GISTINUP, který, jak jsem zjistil, tvoř nejen lidé s tučnými konty, ale i ti s tučnými zkušenostmi v tuzemsku i ve světě. Lidé, s nimiž se neztratí, protože všude najdou cestu a je jedno jestli to bude na chodníku, na lajně, v továrně, či vprostřed pouště.

Jsou to lidé, s nimiž mluvím stejnou řečí, a není to čeština.

Přeji proto i Vám, abyste dosáhli svých cílů a našli jste kolem sebe investory nejenom ekonomické, ale hlavně lidské, takové, s nimiž i Vy budete hovořit stejnou řečí.

P.S, Mých 15 minut se protáhlo na hodinu a to je známka toho, že jsem tento čas strávil správně.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Rada | pátek 24.6.2016 7:00 | karma článku: 11,47 | přečteno: 206x
  • Další články autora

Michael Rada

ZAKLADATEL ROKU 2017 - postoupil jsem do finále

Dne 4.8.2017 se objevila v mé e-mailové schránce zpráva o mé nominaci do finále soutěže o titul FOUNDER OF THE YEAR CZECH REPUBLIC. Titul vyhlašuje v rámci CENTRAL EUROPEAN STARTUP AWARDS.

5.8.2017 v 11:11 | Karma: 5,99 | Přečteno: 332x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Seriál skončil

Je mnoho těch, pro které televizní seriál znamená příjemnou realitu nepříjemných dní mezi lidmi. S jeho hrdiny žijí, pláčí, smějí se i komunikují a jediné na co se těší, je další díl, a aby to těšení vydrželi,

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0 | Přečteno: 207x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86 | Přečteno: 105x | Diskuse| Osobní

Michael Rada

Zombie blog

Dne 16.9.2016 jsem publikoval poslední příspěvek do blogů iDNES, kam jsem přispíval každý den od 16.9.2014. Důvodem bylo zasahování redakce a záměrné snižování čtennosti u článků, které kolidovaly s činy a slovy majitele iDnes.

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Šumperský místostarosta čelí u soudu obvinění ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21

Olomoucký krajský soud projednává obžalobu místostarosty Šumperka Karla Hoška za zneužití dotací v...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

15. května 2024  7:56

Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky...

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 413x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik