Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Někdo to rád horké

Byl a je titul úžasného filmu i méně úžasného muzikálu, který se v některých destinacích původnímu snímku nejen nepodobá, ale vyvolává spíše depresivní, než optimistickou náladu. Myslím však, že film bude brzy zakázán.

Důvod je jednoduchý, film by totiž mohl být považován za přímou provokaci. Téměř na celé Zeměkouli totiž dochází k teplotním výkyvům, které v mnoha destinacích, vedou k zatím nejvyšším historicky evidovaným teplotám. V květnu letošního roku dosáhly například v oblasti Palodi, ležíci v severním Rajahstánu, v Indii, neuvěřitelných 51°C.Tato skutečnost dostala oblast do nelichotivého žebříčku historicky nejteplejších míst na zemi, ovšem prvenství má v hustě obydlené oblasti.

Ať si říkají politici, odpůrci globálních změn podnebí, ropné lobby a mnoho dalších co chtějí, za změnami, dnes již nevratnými stojí mimo jiné i neustále zvyšování objemu emisí CO2, ale i dalších plynů, které s každou mezinárodní dohodou, každým dalším slibem na změnu jen rostou.

Dobrým zdroj informací je  například server CARBONBRIEF, kde se dozvíte v přehledné podobě jak to s vývojem je.

Jedním z důvodů zhoršování situace je OBCHODOVÁNÍ S EMISNÍMI POVOLENKAMI, tedy věc, kterou se mnozí politici chlubí, a ačkoli je v přímé souvislosti se zkrácením života na Zemi. Stejně negativní vliv má i například vychvalovaný vývoj v oblasti odbouratelných bioplastů, u kterých se zjišťuje (jak mimo jiné píše list THE GUARDIAN), že se nerozpadají tak, jak indikují jejich výrobci a jedná se spíše o tzv. GREENWASHING marketing.

S ohledem na neustále rostoucí teploty na Zemi a radikálnější výkyvy teplot je velmi zajímavé si položit otázku, jak je možné, že fauna a flora se dokáže přizpůsobovat podstatně lépe, než to činí lidé. V této souvislosti mne zaujala studie vědců Oregonské univerzity zaobírající se možností, že i lidské tělo by si mohlo vyrábět ochrannou vrstvu samo, tak jak to známe u mnohých zvířat a tak bychom nemuseli například používat krém na opalování a další dobře prodejné NUTNOSTI dnešního člověka.

Ačkoli lidé často přirovnávají chování jiných lidí ke zvířatům, opak bývá pravdou, protože nikdo se v rostlinné a zvířecí říši nechová tak nezodpovědně, jako to činí člověk.

To, že Češi jsou jiní, a všude je mají rádi, se nám sice snaží přiblížit politici, ale skutečnost, že se jméno České  republiky v posledních dnech skanduje ve Švédsku i na ulicích není z důvodu lásky Švédů k českému pivu. Švédští občané protestují proto, aby švédská vláda prodala švédskou uhelnou a energetikou společnost VATTENFALL českému kupci s konty v OFFSHORE rájích.

Z pohledu historického je zajímavé, že Švédi tak hlasitě neprotestovali, když se "jedem hnaný" papírenský průmysl stěhoval ze Švédska do Jižní Ameriky, kde z pralesních řek udělal stoky plné žíraviny, ale Švédsko si ponechalo titul největšího výrobce papíru a zároveň jedné z nejčistších průmyslových zemí, což samo o sobě je protimluv.

Když už jsme odbočili k něčemu tak nepodstatnému jako je voda a její zdroje, pak stojí za vnímání skutečnost, že díky permanentnímu plýtvání vodohospodářů, vodáren, stavařů a mnoha dalších, se již začíná dařit hraní na notu nedostatku vody, jako argumentu pro zvyšování cen.

Největším paradoxem je skutečnost, že cenu vody zvyšují ti, kdož se již desetiletí snaží, aby se jí plýtvalo co nejvíce.

Na úplný závěr takovou bezvýznamnou maličkost, kterou hlásí vědci pozorující dlouhodobě vývoj teploty na pólech a s ní související tání ledovců. V tomto roce se podařilo dosáhnout stavu, kdy přestaly stačit na sledování vývoje standardní grafy, výkyvy jsou totiž mnohonásobně větší, než se ještě před několika desítkami let čekalo.

 

P.S. den po napsání článku se objevil na The Guardien jiný, který zveřejňuje skutečnost, že v dalších minimálně 33 amerických městech vodohospodáři a vodárenské společnosti, za tichého souhlasu podplacených politiků zakrávali skutečnost, že voda obsahuje více nebezpečných látek, než je povoleno. Ve městě FLINT, o které jsem psal v minulosti, to bylo tolik, že voda byla dokonce hořlavá. 

Přemýšlím, jak jsme na tom u nás, když v pravidelném rytmu, je voda vany našho plzeňského bytu barvy moči s příměsí malých černých uhlíků zanechávajících za sebou černé stopy.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michael Rada | čtvrtek 9.6.2016 7:00 | karma článku: 14,67 | přečteno: 410x
  • Další články autora

Michael Rada

ZAKLADATEL ROKU 2017 - postoupil jsem do finále

Dne 4.8.2017 se objevila v mé e-mailové schránce zpráva o mé nominaci do finále soutěže o titul FOUNDER OF THE YEAR CZECH REPUBLIC. Titul vyhlašuje v rámci CENTRAL EUROPEAN STARTUP AWARDS.

5.8.2017 v 11:11 | Karma: 5,99 | Přečteno: 332x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Seriál skončil

Je mnoho těch, pro které televizní seriál znamená příjemnou realitu nepříjemných dní mezi lidmi. S jeho hrdiny žijí, pláčí, smějí se i komunikují a jediné na co se těší, je další díl, a aby to těšení vydrželi,

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0 | Přečteno: 207x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86 | Přečteno: 105x | Diskuse| Osobní

Michael Rada

Zombie blog

Dne 16.9.2016 jsem publikoval poslední příspěvek do blogů iDNES, kam jsem přispíval každý den od 16.9.2014. Důvodem bylo zasahování redakce a záměrné snižování čtennosti u článků, které kolidovaly s činy a slovy majitele iDnes.

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36,  aktualizováno  17:05

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu. S...

Lékaři stárnou, mladých je málo. Problém bude v diabetologii, varují odborníci

21. května 2024  16:57

Čeští lékaři stárnou. Už dnes je situace kritická u pediatrů, podle odborníků ale čekají krušné...

Británie odškodní desetitisíce pacientů s kontaminovanou krví, zaplatí miliardy

21. května 2024  16:18

Britská vláda vyplatí další odškodné desítkám tisíc lidí, kteří se kvůli kontaminované krvi v...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 408x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik