Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malé problémy velké Číny

Ne nadarmo se Čína nazývá zemí středu. Je čtvrtou největší zemí co do rozlohy. První co do počtu obyvatel. Osmdesátou třetí co do hustoty zalidnění a je také jedničkou v počtu příslušníků branných sil. Má prostě dost peněz.

Tak podíváte-li se na perex, řeknete si, jaké by v ráji na zemi, mohly být problémy.

Oficiálně samozřejmě žádné. Čína je zemí spokojených občanů, z nichž většina odvádí naprosto dobrovolně stranické poplatky a usmívá se na každého cizince, který je se souhlasem strany navštíví. Jako každá země má i zakázané - povolené umělce a části území, které jí odedávna patřilo, jen na to místní zapomněli, jako je tomu třeba v Tibetu, či MACAO apod.

Neoficiálně sem tam nějaká chybka celiství obraz šťastného státu pod rudou vlajkou míru naruší. Jednou z nich je skutečnost, že přesto (či právě proto), že je Čína největší továrnou na světě, jsou nápady na výrobky často z cizí hlavy (s čímž si nikdo hlavu nedělá). Druhou malou chybkou je skutečnost, že tato největší továrna produkuje nejvíce průmyslových odpadů a to zdaleka nemluvím jen o kouři, či kalech.

Zde je třeba napřímit ukazováček, stáhnout obočí a zahrozit.

NE, NE, NE. Tak to není. Jen se podívejte, pane Rada, na internet,

A tak to učiním, a co nevidím

Průmyslový odpad vlastně ani neexistuje a proto se na ekonomickém fóru v Davosu vypráví pohádky plné nesmyslných čísel, proto v největší encyklopedii světa nenajdete zase nic, než plané bláboly, stejně jako v 60.680 odkazech vyhledaných vyhledávačem Google.

Obrázky na téma průmyslového odpadu sice nějaké vypadnou, ale často ukazují něco úplně jiného, než skutečnost, či jen část reality, přeci jen Odpadové Hospodářství si za ty dekády kontinuálního vymývání mozků, dokázalo najít cestu i na vymytí toho globálního.

 A protože Čína nemá problémy, nemusí je řešit, ale aby ukázala, jak by je řešila, kdyby je měla, rozhodla se postavit (pro změnu) největší spalovnu odpadu na světě a to se střešní plochou 66.000 m2. Údaj je to důležitý, protože na této střeše budou na zelených plochách růst kromě nespecifikovaných rostlin i solární panely.

Spalovna vyroste u největší světové výrobny elektronického a elektrického šrotu, pardon elektrických výrobků na světě, města SHENZEN. Města, kde z elektroniky seženete vše, od monočlánku, až po kapesní jaderný reaktor.

Projekt zadaný světovým architektům by měl vzniknout za nemalé peníze a co pak?

Pak se všichni budou radovat a zpívat oslavné písně stejně jako je to u chotíkovské spalovny komunálního odpadu v Plzni. Plzeňská spalovna sice není největší na světě, zato se může pyšnit jiným celosvětovým prvenstvím - je totiž nejčistší spalovnou odpadu na světě. Důvodem je skutečnost, že za dobu její několikaměsíční existence jejími vraty neprošel žádný odpad a jak to tak vypadá, zachová si svou čistou tvář za necelé dvě miliardy i do budoucna.

Jak jsem psal výše, umí Čína vyrobit cokoli, jen to mnohdy bývají výrobky bez funkce, či díla bez obsahu a proto si hlavy, resp. jejich nápady a myšlenky musí kupovat v zahraničí. Dělá to i v případě odpadů, tak poté, co už odsouhlasila výstavbu spalovny, rozhodla se zainvestovat a koupila v Německu za pakatel ve výši 1,4 miliardy EUR firmu, která se energetickým zpracováním odpadu zabývá.

Ovšem tím vše nekončí, ale dalo by se říci, že tím vše začíná a proto se Čínská vláda rozhodla vyhradit v rozpočtu na odpad, resp. projekty nakládání s odpadem 16 miliard dolarů.

A tak se dá čekat, že problémy zmizí.

PST, NIKOMU TO NEŘÍKEJTE, ALE NEZMIZÍ.

Čína stejně jako ostatní státy jen více legalizují snahu o ještě větší plýtvání a tvorbu odpadu, ty totiž, na rozdíl od PREVENCE VZNIKU ODPADU, cirkulární a udržitelné ekonomiky, budou z dlouhodobého hlediska přinášet do státních i soukromých kapes další dolárky a eurka a jüanky, tak jak je radno ve světě, kde světu již dávno nevládnou lidé, ale jejich bankovní účty, v nichž si na honěnou hrají nuly a jedničky.

Jsem jen zvědav, který stát, a kteří politici, budou první a pochopí, že investováním 16 miliard dolarů do Prevence vzniku odpadu, by se z jejich země nestala největší skládka světa, ale do několika let místo s čistou budoucností a vzduchem pro lidi, zvířata a rostliny.

P.S. to že zlato oproti odpadu a plýtvání svou cenu ztrácí, ukazuje i projekt, v němž se jedná o náklady ve výši 23 let studia všech středních škol v USA pro všechny zdarma. 

P.P.S. To že Čína a její management skutečně umí si dobře vyzkoušela i taková malá testovací sonda z českých Hrobčic. Společnost s názvem Shanghai Maling totiž dluží kde se dá a tak z připravované expanze, zůstanou jen oči por pláč těm, kdož uvěřili a další z prázdných továren, kterých po republice přibývá jako hob po dešti. Jen každá nová, není oslavována politickými přestřihávači pásek a jejich trubadůry ve spřátelených mediích.

P.P.P.S. Jen několik dní před publikací tohoto blogu, se firma do níž byl usazen pan Tvrdík, rozhodla nejen změnit název, ale i rozšířit dozorčí radu jejímž předsedou se stal čínský občan. Jak však tvrdí český zástupce, firma má s Českou republikou a jejími občany jen ty nejlepší úmysly a určitě není napojena ani na čínskou armádu, ani rozvědku a samozřejmě, že ani na lidovou stranu číny.

P.P.P.P.S. To jak se bude Čínský bratr starat o tuzemské vazaly občany je dobře vidět na tom, jak zachází s občany vlastními.

Autor: Michael Rada | pátek 19.2.2016 7:00 | karma článku: 9,88 | přečteno: 281x
  • Další články autora

Michael Rada

ZAKLADATEL ROKU 2017 - postoupil jsem do finále

Dne 4.8.2017 se objevila v mé e-mailové schránce zpráva o mé nominaci do finále soutěže o titul FOUNDER OF THE YEAR CZECH REPUBLIC. Titul vyhlašuje v rámci CENTRAL EUROPEAN STARTUP AWARDS.

5.8.2017 v 11:11 | Karma: 5,99 | Přečteno: 332x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Seriál skončil

Je mnoho těch, pro které televizní seriál znamená příjemnou realitu nepříjemných dní mezi lidmi. S jeho hrdiny žijí, pláčí, smějí se i komunikují a jediné na co se těší, je další díl, a aby to těšení vydrželi,

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0 | Přečteno: 207x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86 | Přečteno: 106x | Diskuse| Osobní

Michael Rada

Zombie blog

Dne 16.9.2016 jsem publikoval poslední příspěvek do blogů iDNES, kam jsem přispíval každý den od 16.9.2014. Důvodem bylo zasahování redakce a záměrné snižování čtennosti u článků, které kolidovaly s činy a slovy majitele iDnes.

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Černý kašel slábne, počet nově nakažených ale neklesá

3. června 2024  12:19,  aktualizováno  12:25

Za minulý týden přibylo podle dat Státního zdravotního ústavu 1502 nových případů černého kašle,...

Ve znalostech o EU pohořely Konečná a Dostálová. Bodoval Vondra i Kolaja

3. června 2024  12:13,  aktualizováno  12:21

Aktualizujeme Kolik má europarlament poslanců? Kolik jich zastupuje Česko? A kolik jsme dosud měli eurokomisařů?...

Referendum o přijetí eura chtějí Dostálová, Konečná i Mach

29. května 2024  12:24,  aktualizováno  3.6 12:16

Přímý přenos „Green Deal je možná dobrá myšlenka, ale provedení je špatné,“ řekl Alexandr Vondra z ODS, který...

Zaplavený jih Německa zasáhnou další lijáky. Řezno vyhlásilo stav katastrofy

3. června 2024  8:01,  aktualizováno  12:14

Jih Německa, který čelí záplavám, zasáhnou další vydatné lijáky, varují meteorologové. Řezno kvůli...

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 408x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik