Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Grilování na pražském hradě

V posledních měsících jsem zaregistroval, že politické špičky naší republiky si oblíbili lidovou zábavu zvanou grilování. Griluje se na vládě, na jednotlivých ministerstvech, na vnitru i mezirezortně a při pohledu zvenčí to

vypadá, jako kdyby se týkala radost všech.

Ovšem to je mýlka, z obecné politické veselice je totiž z nějakého důvodu vyřazen pan prezident a jeho hrad. Po posledním článku na téma grilování, jsem se rozhodl toto změnit a vyrazil jsem grilovat na hrad. Před samotnou cestou, jsem však učinili následující kroky:

  1. Napsal jsem pánu hradu, zda-li mu to nevadí a pozval ho na lahodné sousto
  2. Napsal jsem i jeho mluvčímu, jestli by si s námi nedal skopové
  3. Prohlédl jsem všechny výstražné cedule v místě, zda-li některá grilování nezakazuje
  4. Ujistil jsem se pak vlastním nosem, že kouř vadit také nebude.

S ohledem na pozitivní reakce ze všech stran, kde mlčení, znamená souhlas, jsem se zabalil. Za nejvhodnější, s ohledem k mému cíli, jsem vybral Bezodpadový dřevěný gril, jehož součástí je nejen grilovací těleso, ale i dřevěné uhlí ze stejného dřeva a dokonce i přírodní zápalník. Přiznám se, že jsem si dovolil přibalit ještě pár pelet značky OLD INDIAN z olšového dřeva, pro ještě lepší vůni a vyrazil jsem.

Do Prahy jsem se rozhodl jet jedním z pravidelných vlakových spojení, a jak jsem následně zjistil, volba nebyla špatná. V osmi vagónech nás bylo celkem devět, takže jsem si připadal jak sám hradní pán, k němuž se vydávám. Vůbec se nedivím, že politici jezdí tak rádi vlakem a do obnovy železniční infrastruktury věnují takové peníze, jen čekám, že ve vybavení jednotlivých vagonů se objeví  i JACCUZI, pohodlné otomany, či postele na menšího šlofíčka. Internetové připojení přeci jen, místy pokulhává.

Mým nezbytným druhem byla má věrná elektrická jednokolka, s jejíž pomocí jsem se po dojezdu do Prahy, vydal směr Pražský hrad.

Jaká to byla jízda. Nikde nepřekáželi opilí jezdcí na transportérech SEGWAY a lidé mne s úsměvem zdravili, stejně jako zdatní policejní rekové v ulicích. Občas někdo vykřikl i mé jméno a požádal o podpis, či vizitku, ale i na to jsem byl připraven. Na vrchol jsem to nevzal po slavných zámeckých schodech, ale hezky oklikou a kolem Letohrádku královny Anny, všude tam, kde mne vedly chodníky a místy i cyklostezky, zvláštně rozkouskované, pravděpodobně pro větší fyzickou kondici jezdců.

A už jsem na místě a vjíždím na nádvoří a tam, pozorován hradní stráží hledám nejvhodnější místo. To již ale přichází sám hradní pán. Pomalu, ale jistě se přibližuje se svou suitou a vzadu vidím poskakovat i mluvčího, jenž si občas zakopne o vlastní brk a ukápne z kalamáře vytvářeje tak na hradních podlahách a dlažbě nové originální vzory pro další generaci.

Po běžném uvítání a pozdravu GIVE ME FIVE mi hradní pán prozradil, že místo už má. Protože mu schody nedělají dobře, vybral si jedno z míst na rovině, skryté však za zdí Plečnikova sálu a tichým hlasem nabízí, jestli se nechci za oplátku zkusit některý z korunovačních klenotů, že prý má kopie zbylých klíčů, ale nabídku odmítám.

Nepřijel jsem pro zábavu vlastní, ale chtěl jsem ji přinést právě unavenému vládci, který již na daném místě seděl nejen v připraveném trůnu, ale již nasával energii z velké sklínky dobrého moku. Když se dozvěděl o mé abstinenci, jen se pousmál a odklepl popel do přistaveného popelníčku.

"Tak jdeme na to Vladaři" pronesl jsem a podával sirky, přidržujíce dřevěný gril ve vlastních rukách.

"Zápalek netřeba, oheň mám vlastní" odvětil a s gestem kouzelníka objevila se v jeho rukách hořící zápalka. A i když jsem měl chuť požádat o zopakování pohybu, nechal jsem jej podpálit integrovaný podpalovač a ten, jak bylo slíbeno, vzňal se na první pokus a byl mnou opatrně přemístěn do středové komory grilu.

Umístění na krásný placatý kámen vprostřed zeleně

A pak nezbylo než čekat. Žár postupně rovnoměrně uhryzával olšové uhlí a na rozdíl od otevřených grilů si nechával hezky na čas a žár přibýval postupně.

Z baťohu jsem vytáhl naloženou cuketu a rajčátka na grilování, ale hradní pán se opět jen usmál a luskl prsty. Na ten pokyn přistoupil prostovlasý kuchař, jehož tvář jsem bez vulgarit nejdříve nepoznal, a s malým úklonem nadzdvihl stříbrné víko do té doby položené na ještě stříbrnějším tácu. 

Objevil se výběr všech možných naložených mas - od kuřete v dlouhém černém kabátku, přes jehněčí, pstruha i lososa, ale jak jsem se dozvěděl, naloženo bylo i pár vzácnějších tvorů, jejichž maso podporuje mužnost a sílu a vrcholem byl špíz z velrybí kostice s kuřecími pařátky tak, jak je mají rádi v Číně.

I přes malou velikost grilu se díky dlouhé době výhřevnosti nakonec podařilo tepelně upravit všechny chody a na závěr, když se již změnilo tělo grilu ve žhavý polep, sáhl mastnými prsty do kapsy svého domácího oděvu sám vladař a vytáhl

DVĚ BRAMBORY

„Jedna pro tebe, jedna pro mne“

Obě jsem s posvátnou úctou vložil do žhavého popela a pomocí státníkovi hole je zahrnul žhavým popelem.

S pomalu chladnoucím popelem se objevovaly na nebi hvězdy a my jsme mohli po chvíli přehazovat své pečené brambory v rukou a čekali, až vychladnou. 

Na připraveném kameni zbyl jen popel

Pak jsme se rozloučili a slova vladaře mne zahřála u srdce.

"Jestli někomu mám dát klíče od hradu, budeš to ty, chlapče"

Nevím, zda-li to myslel vážně, ale jistě protože lahvi, kterou na nosítkách držel v ruce, vyznával právě nehynoucí lásku.

Cestou zpět má jednokolka ozařovala staré i nové město a lidé s rozžehnutými mobily zachycovali ten zvláštní okamžik. S baťohem prázdným, ale  srdcem plným vřelosti mířil jsem ke konečné stanici se zaparkovaným železným ořem, a když mi na Václavském náměstí nabízeli malé sáčky bílého cukru, musel jsem odmítnout, byl jsem plný.

Co dnes však vím přesně je fakt, že bezodpadový gril, ponese název KRÁLOVSKÝ.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Rada | čtvrtek 23.6.2016 7:00 | karma článku: 13,15 | přečteno: 494x
  • Další články autora

Michael Rada

ZAKLADATEL ROKU 2017 - postoupil jsem do finále

Dne 4.8.2017 se objevila v mé e-mailové schránce zpráva o mé nominaci do finále soutěže o titul FOUNDER OF THE YEAR CZECH REPUBLIC. Titul vyhlašuje v rámci CENTRAL EUROPEAN STARTUP AWARDS.

5.8.2017 v 11:11 | Karma: 5,99 | Přečteno: 332x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Seriál skončil

Je mnoho těch, pro které televizní seriál znamená příjemnou realitu nepříjemných dní mezi lidmi. S jeho hrdiny žijí, pláčí, smějí se i komunikují a jediné na co se těší, je další díl, a aby to těšení vydrželi,

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0 | Přečteno: 207x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86 | Přečteno: 105x | Diskuse| Osobní

Michael Rada

Zombie blog

Dne 16.9.2016 jsem publikoval poslední příspěvek do blogů iDNES, kam jsem přispíval každý den od 16.9.2014. Důvodem bylo zasahování redakce a záměrné snižování čtennosti u článků, které kolidovaly s činy a slovy majitele iDnes.

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Ženě dal do vaginy petardu. Přišlo mi to legrační, líčil u soudu obžalovaný manžel

15. května 2024  5:10,  aktualizováno  10:07

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Blinken v Kyjevě překvapil jako kytarista. V baru zahrál hit od Neila Younga

15. května 2024

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý vzkázal Ukrajincům, že za svobodu jejich země...

VIDEO: Ukrajina zničila naráz deset ruských strojů, zaplatila životy vojáků

15. května 2024  9:42

Ukrajinská armáda hlásí zničení pěti ruských armádních vozidel v rámci jedné operace, při které...

Blbá nálada je zpět, ukázal průzkum. Čechy trápí finance i nejistá budoucnost

15. května 2024  9:36

Premium Blbá nálada. Termín použitý Václavem Havlem, jímž popisoval pocity frustrace a zklamání, je zpět....

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 413x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik