Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Den, kdy zemřel Zeman

Bylo to jako by odešel sen. V zemi nebylo nikoho, kdo by jméno Zeman neznal a nemiloval ho. Jako člověk, nenápadný. Jako čin, vichřice, která za sebou zanechala stopy nesmazatelné a to nejenom v tuzemsku, ale i v zahraničí.

Byl Zemanem, k jehož jménu velké "Z" patřilo jako titul a přesto, že ho řadilo na poslední místo abecedy, je uváděn často na jejím začátku.

Na rozdíl od zemanů, kteří své zemanství brali jako stav, on je bral jako jednu z linek svého života. Linku, k níž přidával s oblibou další a další a vytvářel celé světy, v nichž žili mladí i staří, v nichž fantazie neměla hranic a čas, byl pouhým nástrojem k jejímu dosažení.

Takový byl

KAREL ZEMAN

Jeden z nejlepších tuzemských animátorů či grafiků minulého století. Muž, který se rozhodl se nevydat v přímých šlápějích svého soukmenovce pana Trnky a loutkové školy, ale cestou vlastní.

Pan Karel Zeman se narodil 3.11.1910 a v tomto roce by se tedy dožil již 106 let. Zemřel pouhých sedm měsíců před sametovou revolucí ve městě, které je již minulostí a jmenovalo se GOTTWALDOV.

Za svého života režíroval a stvořil 31 filmů, z nichž minimálně sedm se vysílá každý rok, a každý rok, získává nová srdce a rozehřívá ta starší a to i bez 3D brýlí a smršti barev.

Pan Zeman se do srdce národa zapsal tak pevně, že si vysloužil vlastní muzeum, tedy spíše muzeum vlastní tvorby, situované v centru stověžaté Prahy na dohled od Karlova mostu. 

V roce 2010, kdy se slavilo sté výročí narození tohoto mistra animace a snových příběhů, vyšel na serveru iDNES článek o významu práce tohoto autora z pera nejúspěšnější autorky roku 2015, Mirky Spáčilové. Článek je dobrý, ale vyšel i další, mnohem obsáhlejší a mému srdci milejší, článek na serveru Neviditelny pes, z pera Ivo Fencla.

Byla to doba, kdy jméno ZEMAN bylo synonymem kvality českého umu, citu pro věc a života.

V té době však republikou již projížděl jiný pán shodného jména. Namísto osobního vozu, dal přednost soukromému autobusu a namísto práce, dal přednost politice plné velkých slov a žádných činů. V té době, dobrovolně ukončil svůj trvalý odchod z politiky, aby se do ní na svém ocelovém oři hrdě vrátil, a s ním, vše co zastával.

Cesta slibů a dýmu v němž se rozplývají

Plané sliby. Kouření vždy a všude. Alkohol jako standard a mnohem více.

Bylo toho tolik, že národ nevydržel a zvolil si jej jen o pár let později, svým prezidentem. Prezidentem lidu, jak se sám rád nazýval, jako tolik jeho předchůdců zastávajících stejně nazvanou pozici loutky před Sametovou revolucí.

A tak se jméno ZEMAN, MILOŠ ZEMAN, stalo dalším synonymem České republiky. Synonymem tak silným, že i jeho oficiální životopis skutečnost, že z politiky navždy odešel, aby se pak s pompou zachránce národa vrátil, jaksi zapomněl.

V zahraničí si jméno ZEMAN již také pamatují a při jeho vyslovení se jim objevují následující obrazy - prezidentská viróza, dým v nekuřáckém hotelu, ruské a čínské oslavy, prodaný Krteček a spousta, velká spousta kamarádů. A samozřejmě i negativní postoj k imigrantům, který ač na počátku pouze protestním, stal se později ukázkou prozíravosti (jak mnozí naznačují). Otázkou jen zůstává, jak daleko světelný kotouč prozíravosti, vlastně dosvítí.

Došlo to tak daleko, že některé přední lokální informační servery se zařekly, že jméno Miloš Zeman, již nikdy nezmíní. Jsem zvědav, zda-li u nového prezidenta s koblihou místo královského jablka a kusem salámu místo žezla, budou postupovat stejně.

I když to je obtížné, věřím, že odkaz Karla Zemana, zůstane tím, co si při jméně ZEMAN za pár let nejen v zahraničí, ale i v tuzemsku,lidé vybaví a pomohou tak smazat, zatuchlý odkaz jeho jmenovce.

Autor: Michael Rada | čtvrtek 14.1.2016 7:00 | karma článku: 17,27 | přečteno: 763x
  • Další články autora

Michael Rada

ZAKLADATEL ROKU 2017 - postoupil jsem do finále

Dne 4.8.2017 se objevila v mé e-mailové schránce zpráva o mé nominaci do finále soutěže o titul FOUNDER OF THE YEAR CZECH REPUBLIC. Titul vyhlašuje v rámci CENTRAL EUROPEAN STARTUP AWARDS.

5.8.2017 v 11:11 | Karma: 5,99 | Přečteno: 332x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Seriál skončil

Je mnoho těch, pro které televizní seriál znamená příjemnou realitu nepříjemných dní mezi lidmi. S jeho hrdiny žijí, pláčí, smějí se i komunikují a jediné na co se těší, je další díl, a aby to těšení vydrželi,

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0 | Přečteno: 207x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86 | Přečteno: 106x | Diskuse| Osobní

Michael Rada

Zombie blog

Dne 16.9.2016 jsem publikoval poslední příspěvek do blogů iDNES, kam jsem přispíval každý den od 16.9.2014. Důvodem bylo zasahování redakce a záměrné snižování čtennosti u článků, které kolidovaly s činy a slovy majitele iDnes.

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Soudcům doplatíme šest krácených platů zpětně ve výplatě za červen, slíbil Blažek

3. června 2024  15:55,  aktualizováno  16:16

Soudci dostanou v návaznosti na nález Ústavního soudu z minulého týdne nové platové výměry od...

Zákulisí superdebaty iDNES.cz: ve studiu hádky, jinak se lídři dobře bavili

3. června 2024  16:12

Zpravodajský portál iDNES.cz v pondělí odvysílal jednu z posledních superdebat před eurovolbami....

V Palermu zatkli nebezpečného českého překupníka drog. Unikal čtyři roky

3. června 2024  16:11

V italském Palermu zadrželi dlouho hledaného českého občana odsouzeného za nelegální obchod s...

Zaplavený jih Německa zasáhnou další lijáky. Řezno vyhlásilo stav katastrofy

3. června 2024  8:01,  aktualizováno  16:02

Jih Německa, který čelí záplavám, čelí dalším lijákům, varují meteorologové. Podle Německé...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 408x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik