Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čistá mobilita po česku a nejenom to

Dnešní příspěvek začneme největším salonem na elektromobilitu v republice, jeho majitel říká, že nabízí a ukazuje všechny zástupce elektromobility. Bohužel ho musím zklamat, této skutečnosti se nepřibližuje ani zdaleka, ale

umí se prodat a to až tak, že se objevil (bez nápisu inzerce) i na stránkách deníku iDNES. Svůj showoom otevřel za velké reklamy 13.5.2016 a nazývá ho prvním v republice.

Bohužel stejně jako mnoho dalších informací, ani tato nesedí a proto nevím, zda-li mám věřit zbytku, co však doporučuji, si k samotnému článku přečíst i diskuzi pod ním.

Nebudeme si však kazit den nepravdou, a pojďme se podívat na lidi a stroje, které to myslí vážně.

První z prostředků čisté dopravy, o kterém budeme hovořit, nepotřebuje ke svému provozu ani elektřinu, ani plyn, jediné co je mu třeba dát, je síla lidských rukou a těla. Aby tyto síly byly nasazeny co nejefektivněji, je nutné je přizpůsobit tělu a svůj dopravní prostředek si vytisknout na míru.

Právě s takovým přišel projekt GO, studia LAYERDESIGN a konkrétně se jedná o první invalidní vozík, který je možné vytisknout na 3D tiskárně.

U invalidních a nemobilních občanů zůstanu ještě chvilku, protože mne zaujal při hledání zajímavých informací vozík, který svému uživatele umožní nejen sedět, ale i stát, protože to mu, či jí, může dát opět větší chuť do života.

Čistá mobilita je pro všechny a proto i prostředky, které ji přinášejí, musí mít různou podobu. Jednou z nich může být i modifikace prostředků již existujících, doplněním o například elektromotor. Dobrým příkladem pak může být například elektrický skateboard, který si pro čtenáře vzali do parády redaktoři serveru Engadget.

Když jsme u čtyř kol, pojďme je zvětšit a z vozítka pro zábavu udělat to pro život, například pro cestování po městě. A když k tomu přidáme skutečně unikátní manévrovací možnosti, začíná se nám rýsovat řešení, které bych rád viděl i v tuzemských městech.

Podívejte se na stoj s názvem EO2 a nezapomeňte si pustit video v článku.

Tímto se dostáváme k průmyslovému použití a k čisté mobilitě v logistice. Mnoho konceptů bylo již představeno, ale žádný, skutečně žádný, nezohledňoval potřebu přistát, resp. bezpečně předat zásilku příjemci. S ohledem na možnost účastnit se mnoha logistických diskuzí a konferencí, mimo jiné i na téma využití dronů, jsem měl možnost na tuto skutečnost X-krát poukázat, na místě však všichni tuto poznámku přešli s tichým pousmáním, co si ten Rada zase vymýšlí.

Po téměř 3 letech se však rozhodla toto mlčení prolomit společnost DHL a přiznám se, že jsem rád, že to byl jeden z velkých hráčů a jak ukazuje na promočním videu, konečně přináší koncept v němž jsou efektivně zohledněni všechny části logistického řetězce.

Přesvěčte se sami na videu níže.

Důvodů pro změnu k čisté mobilitě je mnoho a jedním z nejdůležitějších a globálních je fakt, že výrobci vozidel se spalovacími motory vodili a nadále vodí, své uživatele řečmi o nesmyslných emisních limitech, které jejich vozy splňují, za nos a to naprosto beztrestně a jak je vidět, byla to cesta populární.

Odstoupení prezidentů firem, pak beru jako nehorázný vtip, který následuje namísto toho, aby nastala skutečná změna. Jak takové vystoupení vypadá, se můžete podívat na záznamu z Japonska, kde se "kaje" prezident firmy MISTUBISHI. NO a co?

Jeho pokání a odstoupení ve mně nechává stejně trpkou příchuť, jako prohlášení vedení firmy VW, která tvrdí, že skutečná elektrická auta musí mít dojezd dvojnásobný.

V předchozí části článku jsme se věnovali invalidním vozíkům a dovolíte-li (či nikoli), dovolím si s nimi i skončit. V tomto případě se však bude jednat o vozík elektrický, který navíc dokáže zdolávat i překážky v podobě schodů a svému uživateli dovolí se i postavit.

Malým paradoxem může být skutečnost, že za tímto výrobkem, vozíkem iBOT stojí další japonská automobilka - TOYOTA.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michael Rada | pondělí 30.5.2016 7:00 | karma článku: 12,25 | přečteno: 242x
  • Další články autora

Michael Rada

ZAKLADATEL ROKU 2017 - postoupil jsem do finále

Dne 4.8.2017 se objevila v mé e-mailové schránce zpráva o mé nominaci do finále soutěže o titul FOUNDER OF THE YEAR CZECH REPUBLIC. Titul vyhlašuje v rámci CENTRAL EUROPEAN STARTUP AWARDS.

5.8.2017 v 11:11 | Karma: 5,99 | Přečteno: 332x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Seriál skončil

Je mnoho těch, pro které televizní seriál znamená příjemnou realitu nepříjemných dní mezi lidmi. S jeho hrdiny žijí, pláčí, smějí se i komunikují a jediné na co se těší, je další díl, a aby to těšení vydrželi,

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0 | Přečteno: 207x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86 | Přečteno: 105x | Diskuse| Osobní

Michael Rada

Zombie blog

Dne 16.9.2016 jsem publikoval poslední příspěvek do blogů iDNES, kam jsem přispíval každý den od 16.9.2014. Důvodem bylo zasahování redakce a záměrné snižování čtennosti u článků, které kolidovaly s činy a slovy majitele iDnes.

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Policie našla v zemině z výkopu další kosti, patřily třem lidem. Pošle je na pitvu

21. května 2024  16:11

Lidské kosti, které v pondělí objevili pracovníci technických služeb během výkopových prací v...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  15:52

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Policie odložila obří požár v turnovské Jutě, hořelo kvůli závadě na vozíku

21. května 2024  15:51

Policie ukončila vyšetřování požáru, který loni v říjnu zničil velkou část textilní továrny Juta v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 408x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik