Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čistá mobilita nejenom holandskýma očima

V každé zemi (až na malé výjimky), se po pařížském summitu hovoří o čisté mobilitě. I v Čechách. Zatímco však u nás politici zůstanou u dlouhých a nekonečných proslovů a nesmyslně vypsaných dotací, tak jinde, se už jedná

Krásným příkladem je Velká Británie a Londýn, kde 8.4.2016 byla představena a umístěna do ulic první autobusová zastávka generující energii ze solárního skla, z něhož je vyrobena. Projekt byl realizován ve spolupráci výrobce tohoto inovativního materiálu, společnosti POLYSOLAR a designérsko-architektonického studia CANARY WHARF LONDON.

Celý koncept je přitom unikátní hned v několika úrovních. Tou první je použití transparentního skla, namísto standardních PV (fotovoltaických) panelů, což zastávku přibližuje standardnímu provedení, se zvýšenými bezpečnostními požadavky, k nimž kromě jiného patří i to, aby skrz ni bylo vidět.

Dalším je skutečnost, že je postavena ve standardní výškové zástavbě, kde by člověk řekl, že není možné elektřinu ze slunce vyrábět. Zapomíná se totiž na reálný význam spojení slov fotovoltaika, kde mluvíme o technologii výroby energie ze světla, ale nikde není definováno, že musí pocházet jen ze slunce.

V neposlední řadě je unikátní i výkon, který by během roku měl dosáhnout úrovně 2.000 kWh, což odpovídá roční spotřebě britské domácnosti, resp. britského domu.

Na rozdíl od mnoha zastávek v Čechách, a nejenom zastávek, kde "estetika" vítězí nad funkčností, totiž poskytuje uvedená zastávka ochranu i před nepřízní počasí.

Myslím, že to by měla být destinace výletu našich politiků, včetně těch plzeňských, a to namísto naprosto zbytečného výletu na Kubu, odkud si mohou maximálně přivézt kromě rumu a doutníků i pohlavní nemoc a inspiraci, jak dál v Čechách budovat socialismus.

Dalším dobrým příkladem, který by si zasloužil následování, by mohl být ten holandský, kde se v současné době probírá na politické úrovni datum zákazu jízdy jiných, než „čistých“ aut a nejsou to jen střely vysílané politickými ústy do vrat nebeského chrámu, ale naprosto reálné a cílené plány, které by již v roce 2025 mohly z Holandska udělat zemi s nejčistším městským ovzduším na světě.

Nejenom že strana PvdA,chce čistou mobilitu, součástí návrhu je i vynesení vozidel se spalovacími motory do ilegality. Zde je na místě zmínit, že se nejedná, jak by se mohlo zdát, o prostou a bezmyšlenkovitou, podporu elektromobility. Podporovány a akceptovány budou i další čisté technologie, například vodíkové a otevřeny jsou i dalším.

Holandsko má, ač to v článku nepadlo, obrovský zájem na zlepšení klimatických podmínek a to dalo by se říci, že se dá nazvat zájmem existenčním. Bude-li totiž stávající trend zvyšování objemu emisních plynů pokračovat a s ním i navázaný vzestup hladin světových oceánů a moří, patří Holandsko dle počítačových simulací, k nejzasaženějším oblastem v Evropě. Kromě jiného to je dáno i tím, že nejvyšší místo této země se zdvihá celých 321 m nad moře a jedná se o Vaalserberg.

S čistou mobilitou můžeme totiž úzce provázat i čistou energii a vůbec energetické zajištění chodu zemí, z nichž mnohé již dnes mají díky znečištění a klimaticko-geografickým změnám jím způsobeným, značné problémy. Jasným příkladem, o kterém se zmiňuje REUTERS, může být Venezuela, která byla dlouhodobě závislá na elektřině vyrobené vodními elektrárnami. Dlouhotrvající sucho (o kterém jsem již v Blogu psal) totiž objem vyrobeného proudu natolik ponížilo, že se prezident a vláda rozhodli zavést čtyřdenní pracovní týden - Pondělí až Čtvrtek, přičemž pátek bude dalším dnem volna, aby se snížil celkový objem průmyslem spotřebovávané energie.

Nejsem si jist, zda-li další z článků o čisté mobilitě bude redakcí blogů iDNES považován za PR, ale věřím, že tomu tak nebude a to už z toho důvodu, že by se tomuto tématu mělo věnovat nejen více prostoru a času, ale i lidí, pro které by se čistá mobilita měla stát přirozenější než v současně době tak podporovaná mobilita spalovacích motorů u které se mění jen tabulkové údaje, ale znečištění zůstává stejné a v některých případech dokonce i horší, podíváme-li se na osádku některých z vozů v našich ulicích. Ve voze na fotografii mne zaujala nejenom pasažérka na zadním sedadle odklepávající popel ze své cigarety na podlahu vozu, ale i skutečnost, že cigaretu v prstech měli všichni, pravděpodobně kromě malého dítěte v autosedačce na zadním sedadle.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michael Rada | pondělí 18.4.2016 7:00 | karma článku: 12,56 | přečteno: 189x
  • Další články autora

Michael Rada

ZAKLADATEL ROKU 2017 - postoupil jsem do finále

Dne 4.8.2017 se objevila v mé e-mailové schránce zpráva o mé nominaci do finále soutěže o titul FOUNDER OF THE YEAR CZECH REPUBLIC. Titul vyhlašuje v rámci CENTRAL EUROPEAN STARTUP AWARDS.

5.8.2017 v 11:11 | Karma: 5,99 | Přečteno: 332x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Seriál skončil

Je mnoho těch, pro které televizní seriál znamená příjemnou realitu nepříjemných dní mezi lidmi. S jeho hrdiny žijí, pláčí, smějí se i komunikují a jediné na co se těší, je další díl, a aby to těšení vydrželi,

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0 | Přečteno: 207x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86 | Přečteno: 105x | Diskuse| Osobní

Michael Rada

Zombie blog

Dne 16.9.2016 jsem publikoval poslední příspěvek do blogů iDNES, kam jsem přispíval každý den od 16.9.2014. Důvodem bylo zasahování redakce a záměrné snižování čtennosti u článků, které kolidovaly s činy a slovy majitele iDnes.

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 408x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik